Jihoafričané jsou 9 hodin denně bez elektřiny kvůli „obrovskému“ výpadku proudu
RSS

Jihoafričané jsou 9 hodin denně bez elektřiny kvůli „obrovskému“ výpadku proudu

V souvislosti s energetickými problémy Evropy v uplynulém roce, které jsou vedlejším produktem zděděné závislosti kontinentu na vývozu ruských komodit, uniklo pozornosti světa, že mnohem brutálnější – a většinou ignorovaná – energetická krize právě probíhá v Jihoafrické republice, která nedávno vyhlásila kvůli energetické krizi katastrofický stav. (Foto: Flickr)







Tato krize, o níž podrobněji pojednáváme níže, vyvrcholila v noci, kdy jihoafrická energetická společnost Eskom – která je největším výrobcem elektřiny nejen v Jihoafrické republice, ale v celé Africe, a patří mezi přední energetické společnosti na světě, pokud jde o výrobní kapacitu a prodej – a která byla letos nucena každý den zavádět výpadky elektřiny, protože její flotila starých a poruchových uhelných elektráren se často porouchává, dosáhla bezprecedentní úrovně výpadků elektřiny, jak v úterý pozdě večer uvedl mluvčí společnosti.




Jihoafrická republika vyhlásila kvůli výpadku elektřiny stav národní katastrofy
Společnost odpojila od sítě 7,045 GW prostřednictvím vypínání zátěže, aby zabránila úplnému kolapsu sítě, uvedl Sikonathi Mantshantsha v příspěvku na Twitteru.



Jak spočítal interní energetický guru agentury Bloomberg Javier Blas, „v praxi to znamená, že domácnosti přijdou o elektřinu třikrát denně, přičemž každé takové vypnutí trvá ~3 hodiny“, tedy celkem 9 hodin bez proudu každý den.




Ukrajinci byli vyzváni, aby snížili spotřebu elektřiny, kvůli výpadkům proudu
Potvrdil, že intenzita výpadků proudu se zvýšila na tzv. 7. stupeň loadsheddingu, jak se této praxi místně říká. Energetická společnost dříve pouze uvedla, že zavádí 6. stupeň, kdy odebírá odpovídajících 6 000 megawattů.



Jak poznamenává agentura Bloomberg, rekordní příděly jsou těžkou ranou pro nejprůmyslovější africkou ekonomiku, která se snaží vzpamatovat z pandemie koronaviru a obnovit pošramocenou podnikatelskou důvěru. Společnost Eskom v letošním roce vystavila zemi každodenním výpadkům elektřiny. Jihoafrická rezervní banka odhaduje, že výpadky stojí stát až 899 milionů randů (49 milionů dolarů) denně.




Jihoafrická republika může brzy zabírat půdu bez náhrady
Společnost Eskom, která dodává většinu energie do Jihoafrické republiky z uhelných elektráren, provádí od roku 2008 průběžné výpadky, protože nedokáže pokrýt poptávku. K dispozici je méně než polovina výrobní kapacity společnosti, dvě nově postavené uhelné elektrárny se rovněž ukázaly jako nespolehlivé a další vadné výrobní jednotky musely být odstaveny z provozu kvůli opravám. Vláda kvůli energetické krizi vyhlásila stav katastrofy.



Ekonomové oslovení agenturou Bloomberg předpovídají, že ekonomika se v posledním čtvrtletí roku 2022 snížila a že v následujících třech měsících do března bude klesat především kvůli přetrvávajícím výpadkům dodávek elektřiny.




Byla jsem nucena k dodržování „covid scénáře,“ uvedla prezidentka JLA
Plány na zvýšení kapacity soukromých výrobců provázejí zpoždění a právní spory. Společnost Eskom tvrdí, že země potřebuje dalších 4 000 až 6 000 megawattů výrobní kapacity, aby zajistila bezpečné dodávky energie. Podle Rady pro vědecký a průmyslový výzkum (Council for Scientific and Industrial Research) se takzvaný faktor energetické dostupnosti vozového parku společnosti Eskom od roku 2017 každoročně snižuje.



Jak uzavírá Blas, „ krize s elektřinou v Jihoafrické republice se výrazně zhoršuje – rozsah výpadků je prostě obrovský!!!!“. Ti, kteří se chtějí o energetické krizi v Jihoafrické republice dozvědět více, si mohou přečíst jeho nedávný názorový článek v agentuře Bloomberg zde.



Zdroj: zerohedge.com




Dopis odhaluje strach z blackoutu ve Velké Británii, kvůli nouzovému přerušení dodávek plynu
Článek Jihoafričané jsou 9 hodin denně bez elektřiny kvůli „obrovskému“ výpadku proudu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden