Svět ruskýma očima 699
RSS

Svět ruskýma očima 699

Polsko se dere o převzetí vojenského vedení v Evropě
Arťom Ignaťjev
20. února 2023
Hlavní síly NATO se přesouvají k Východu, napsal v předvečer návštěvy amerického prezidenta v Polsku The Times. Termín návštěvy je 20. až 22. února a bude zahrnovat i návštěvu Řešova
(Rzesów), kde se překládají dodávky západní vojenské techniky určené pro Ukrajinu.
Vypadá to, že se těžiště v Evropě přemístilo na východ, říká dřívější velitel amerických vojenských sil v Evropě Hodges. Polsko má již 647 bojových tanků, což je třikrát více než Británie. Má objednávku na 250 nových Abramsů, druhou část ze 116 Abramsů z USA a k tomu tisíc tanků K2 z Jižní Koreje. Polsko mělo dříve vojenský rozpočet 2,4 % HDP, nyní však vystoupil na 4 %.
Koncem června se velitelem Eurokorpusu stane polský generál Gromadzinski. Dosud cvičí v Německu ukrajinskou armádu.
Server Politico v listopadu napsal: „Polsko má možná nejlepší armádu v Evropě. Bude sílit. … Dnes mají polské ozbrojené síly přibližně 150 tisíc lidí, z toho je 30 tisíc nových sil teritoriální obrany vytvořených v roce 2017. Nazývají se ‘víkendoví vojáci’. Mají šestnácti denní výcvik a poté kursy pro zvýšení kvalifikace. … Polsko podepsalo smlouvu za 4,9 miliard EUR na dodávku 250 tanků Abrams z USA (náhrada za 240 tanků ze sovětské doby). Polské válečné letectvo má americké F16 a v roce 2020 podepsalo dohodu na dodávku 32 stíhaček F35 za 4,6 miliard USD. Poláci také podepsali dohodu s Jižní Koreou na nákup tanků, letadel a jiných zbraní za 10 až 12 miliard USD. Doplnění stávajících dodávek z Jižní Koreje je ještě tisíc tanků K2 a 600 houfnic K9.“
Nedávno, po setkání se Stoltenbergem, Duda oznámil, že Varšava navrhuje zřídit vojenské sklady NATO na východním křídle aliance.
Polsko přezbrojuje kvůli potenciálnímu konfliktu s Ruskem. Prvních 180 tanků z Jižní Koreje je určeno na přezbrojení tankových praporů brigád u hranic s Kaliningradskou oblastí a Běloruskem. V srpnu 2022 byla podepsána dohoda o dodávce 212 jihokorejských tanků a o výrobě stejných 420 tanků, náhradních dílů pro ně a munice, a to od roku 2025. Další smlouva je na 288 salvových raketometů Chunmoo, přičemž první dodávky by měly dorazit letos.
Ve vyzbrojování proti Rusku Polákům dost efektivně pomáhá současný velvyslanec USA ve Varšavě Brzezinski pokračující v činnosti svého otce. Řekl: „Osobně jsem se obrátil na Washington, abych získal pokud možno co největší zahraniční financování pro vojenské síly Polska.“
Před konáním mnichovské konference 17. až 19. února jednal s polským prezidentem britský premiér Sunak. Diskutovali o tréninku ukrajinských pilotů pro pilotování standardních letadel NATO. Příprava brzy začne. Podle Dudy se také jedná o významném zvýšení počtu zahraničních vojsk (z NATO) na území Polska.
Převzato z Fondsk.ru
***
Bublina praskla – Biden neudělal silný dojem
Igor Loginov
22. února 2023
Bublina „prohlášení Bidena va Varšavě“, kterou důkladně nafoukli, praskla. Z 80 % spící Joe zdůraznil to, co už řekl před tím v Kyjevě.
Mezi jiným: Náhlý příjezd k Zelenskému vypadal jako nějaký podivný políček Dudovi, který očekával a připravoval příjezd amerického pána. Ve Varšavě zapustil kořeny revanšismus, polskému vedení zamotal hlavu. Když se Duda vrátil z Mnichova pochlubil se, že budoucí projev Bidena, „hlavy nejsilnějšího státu na světě, největší mocnosti s největší armádou největší síly, bude vysloven v této těžké době právě z Varšavy,“ a že tento proslov „bude mít významný historický obsah“. Jenže Američané postavili Varšavu až na druhé místo za Kyjev.
Pro návštěvu se neplánovaly jen rozhovory s Dudou, ale také setkání s vedoucími činiteli „Bukureštské devítky“ (Bulharsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Rumunsko, Slovensko, ČR a Estonsko). Poslechnout si Bidena dorazila také Maria Sandu (moldavská prezidentaka – pozn. edit.) z Kišiněva .
Bidenovou návštěvou Kyjeva a proslovem Putina se však narušily plány Poláků. Polská sdělovadla tvrdila, že „ruský prezident snaží ukrást americkému prezidentovi diváky“ . Anton Geraščenko potvrdil, že Putina poslouchali a dokonce si zapisovali po celé Ukrajině.
Bidenova návštěva ve Varšavě byla plná nehod. Nejprve zaznamenaly kamery pád nějaké osoby na rampě Bidenova Boeingu na letišti Okęcie. V druhém případě bylo zábavné, jak při vítací parádě ukazovali Bidenovi, kam se má obrátit a kam má jít. Komická byla skupina ukrajinských žebráků, kteří před hotelem s ubytovaným Bidenem prosili pomocí plakátů o předání stíhaček F-16 Kyjevu.
Přitom Biden neslíbil ani žádné stíhačky, ani rakety dlouhého doletu. všechno co mohl, sdělil Zelenskému v Kyjevě.
Nyní projev. Vybídl Rusy, aby se vzdali a postavil projev na soustavném oponování Putinovi. Putin ve svém vystoupení Bidena vůbec nezmínil, ale jméno Putina znělo ve Varšavě všude.
Američan přečetl seznam obvinění Ruska ze zločinů proti lidskosti. Především dojímaly pasáže „o unášení ukrajinských dětí, ničení ukrajinských nádraží, porodnic, škol a dětských domovů“ a jak se „používá znásilňování jakožto válečné zbraně“ .
Za všechno toto slíbil Biden Rusko potrestat. Řekl, že Rusko blokovalo dodávky obilí. Uvedl: „Moje žena Jill Bidenová odjela řešit tento problém do Afriky.“ Bidenová Afriku uživí!
Ukázalo se, že se zásluhou Ameriky „povedlo snížit závislost Evropy na ruském plynu“. A jak? Vytvořili precedent budoucích diverzí zničením Severního proudu. Je to pochybný úspěch, když uvážíme, co znamená pro Evropu „snížení závislosti“.
Biden mluvil o zachování jednoty NATO, hrozil pátým článkem aliance a ohlásil summit věnovaný 75. výročí NATO v roce 2024. Ohledně přijetí Ukrajiny do NATO nepadlo ani slovo. Ovšem ukrajinská sdělovadla ten náznak slyšela.
Převzato z Fondsk.ru
***
Soros označil novou oběť – Indii připravují na státní převrat
Olga Lebeděva
23. února 2023
Jedním z nejdůležitějších hospodářských partnerů Ruska v době nebývalých ekonomických sankcí Západu vyhlášených Washingtonem a EU je Indie.
V posledních letech učinil premiér Indie Naréndra Módí z Dillí důležitého partnera Moskvy. Přestože se Bidenova administrativa a britští politici pokusili připojit Indii k protiruským sankcím, Módí to odmítl. Udělal si tak na kolektivním Západě nepřátele.
Podle amerického politologa Frederika Williama Engdahla „svědčí série podezřele načasovaných událostí, že se koalice Angličanů a Američanů začala připravovat na svržení Módího“. Na portále Global Research ekonom argumentuje, že se připravuje převrat.
Módí stojí za zájmy svého lidu
Indie je důležitým spojencem Ruska, především zásluhou její účasti ve skupině BRICS. Na tuto skupinu pěti zemí připadá dohromady 40 % světového obyvatelstva a kolem 25 % světového HDP, z čehož je 70 % čínského, 18 % indického a 7 % ruského a brazilského. Indie je nejlidnatější země, má velký počet kvalifikovaných pracovníků a mezinárodními společnostmi je považována za alternativu k Číně, proto se  se k ní dosavadní hegemon, Spojené státy, postavily nepřátelsky.
Vláda Módího stojí v cestě západním korporacím, aby se mohly uchytit na indickém trhu. Nejednou odmítla připojit se k Washingtonu a Bruselu proti Rusku. Navíc Módí pokračuje v nezávislé hospodářské politice, kupuje ruskou ropu i výrobky obranného průmyslu bez ohledu na výhrůžky USA o následcích. Ani z BRICS Indie nehodlá odejít.
Útok č. 1
Na jaře 2024 budou v Indii celostátní a regionální volby. Ty rozhodnou o budoucnosti vlády Narěndry Módího.
V lednu na něho byl učiněn zřejmý anglo-americký útok: Málo známá firma z Wall Streetu Hindenburg Research začala provádět „finanční výzkumy“ s cílem odhalit korupci nebo zlodějiny v indických společnostech. Říká se, že „výzkumníci“ jsou napojeni na CIA. V lednu se Hindenburg soustředil na indického miliardáře Adaniho, nejbohatšího v Asii, který je hlavní „partner“ Módího a dostává „nejchutnější“ státní zakázky. Ve zprávě o zjištěné situaci se uvádí, že Adani „zneužívá offshore“, neplatí daně a „manipuluje s akciemi“. Hodnota akcií společnosti Adani  klesla za měsíc o víe než 120 miliard USD.
Otázka zní: Proč malá firma z Wall Streetu „potápí“ indický konglomerát o hodnotě 17,8 bilionu indických rupií (218 miliard USD)?
Odpověď se nabízí: Je to varování přímo Módímu.
Útok č. 2
Britská státní BBC v lednu uveřejnila dokument pojednávající o náboženských nepokojích v Gudžarátu v roce 2002. V té době tam byl Módí guvernérem. Reportáž, která byla v Indii zakázána, byla založena na „informaci poskytnuté BBC ministerstvem zahraničí Británie“.
Vazby mezi Indií a Ruskem
Engdahl připomíná: „Když se Módí odmítl připojit k sankcím NATO proti Rusku a podporoval přísný princip neutrality, využíval výhodu dostupnosti ruské ropy, kterou nyní odmítají USA i EU. Rusko v této době dodává do Indie nejvíce ropy, víc než Irák a Saúdská Arábie. V prosinci odebrala z Ruska 1,2 milionů barelů, a to je 33krát víc než před tím.“
Část této ruské ropy je přepracovávána v Indii a poté reexportována do EU, která ji demonstrativně odmítla. Podle energetických analytiků „nakupuje Indie rekordní objemy ruské ropy s velkou slevou, naplňuje své rafinerie nad jejich kapacitu a vydělává na extrémních maržích z krakování. Benzin a dieselové palivo vyváží do Evropy.“
Pro srovnání: Před začátkem speciální vojenské operace na Ukrajině nakupovala Indie jen 1 % ruské ropy, v lednu pak tento ukazatel stoupl na 28 %. Ani jedna země, dokonce ani Čína, tak nezvýšila spotřebu ruské ropy.
S přihlédnutím k dovozu ruských hnojiv, slunečnicového oleje a jiného zboží se dovoz z Ruska zvýšil o více než 400 % za osm měsíců ve srovnání s předešlým rokem.
Na scénu vstupuje Soros, aneb Útok č. 3
Dalším důkazem chuti Washingtonu a Londýna způsobit v Indii „oranžovou revoluci“ je Soros. Vystoupil na mnichovské konferenci o bezpečnosti a zlověstně prohlásil, že Módí má dny sečtené. Řekl: „Indie je demokracie, ale její vůdce demokrat není. Země je svého druhu nemocnicí, která se vysmívá dobročinnosti.“ Dodal: „Podněcování k násilí proti muslimům pomohlo jeho prudkému vzestupu.“ Vše na adresu Módího podobně vysvětlil tím, že kupuje hodně ruské ropy s velkou slevou a vydělává hodně peněz.
Soros je hlavním autorem všech barevných revolucí, které se objevily od osmdesátých let minulého století, včetně Jugoslávie, Ukrajiny a rozpadu Sovětského svazu. Nyní se vrhl na Maďarsko, přesněji na Orbána a na mnoho zemí, které si neváží programu „demokracie“, který navrhuje Washington.
Soros uvedl: „Mohu být naivní, ale v Indii očekávám demokratické obrození.“
Když se přihlédne k jeho dřívějším „zásluhám“, zní to pro Módího zlověstně. Miliardáře a spekulanta z hedgeových fondů Sorose nelze podezírat z naivity.
Americký politolog shrnuje: „Očekávejte že v nadcházejících měsících přijde rozsáhlá eskalace špinavých operací Západu ve snaze svrhnout Módího a oslabit skupinu zemí BRICS, které stále častěji vzdorují diktátu Washingtonu a globalistů z Davosu.“
Převzato z Pravda.ru


Nejčtenější za týden