Dvě třetiny občanů neschvalují, kam se ubírá naše země pod vedením premiéra Petra Fialy
RSS

Dvě třetiny občanů neschvalují, kam se ubírá naše země pod vedením premiéra Petra Fialy

VOJTĚCH RAZIMA
Mezinárodní agentura Morning Consult vydala nejnovější zprávu, která hodnotí, jak lidé schvalují směřování svojí země pod vedením jejího leadera. Mezi 22 sledovanými zeměmi je Česká republika pod vedením premiéra Petra Fialy na druhém nehorším místě. Směřování země pod jeho vedením neschvaluje 67% občanů.

Hodnocení Petra Fialy je velmi nízké. Směřování republiky pod jeho vedením schvaluje jen 26% občanů. K většímu nárůstu důvěry došlo jen po začátku války na Ukrajině a od té doby se jeho hodnocení zhoršuje. Jistě v tom hraje roly mnoho faktorů, ale nepochybně je jedním z nich problematická personální politika vlády. Za všechny excesy připomeňme  obsazení postu ministra spravedlnosti Pavlem Blažkem alias Donem Pablem  a instalaci  Petra Hladíka na ministerstvo životního prostředí .  Důvěru ve Fialovu vládu nevzbuzuje ani  ministr vnitra Vít Rakušan a jeho kauza zmanipulovaného nákupu pěti vyprošťovacích aut za 100 milionů pro hmotné rezervy . Rozpaky budí i pokračování vysoce předražených armádních nákupů pod vedením Fialovy stranické kolegyně Jany Černochové jako je tomu v  kauze nákupu kulometů za 1,5 miliardy korun od překupníka .
zdroj Morning Consult To všechno jsou důvody proč se Petr Fiala mezi 22 hodnocenými leadery vybraných zemí pohybuje trvale na posledních místech. Aktuálně je předposlední. Horší už je jen Jihokorejský prezident Yoon Seok-youl. Tento bývalý prokurátor do úřadu nastoupil v květnu 2022, ale už v srpnu začala jeho popularita rychle klesat, to když se pod jeho vedením nekonal slibovaný návrat ke spravedlnosti a zdravému rozumu. Stejně jako ve Fialově případě i Jihokorejského leadera poškozuje problematická personální politika a skandály členů jeho vlády. Do svého kabinetu a prezidentské kanceláře jmenoval Yoon Seok-youl často naprosto nekompetentní osoby. Do nejvyšších funkcí bylo jmenováno 15 bývalých státních žalobců.
zdroj Morning Consult Agentura Morning Consult uvádí, že denně provádí po celém světě více než 20 000 rozhovorů. Výše uvedené údaje vycházejí z dat shromážděných od 15. do 21. února 2023. Odchylka se pohybuje mezi +/- 1-4 %. Ve Spojených státech je průměrná velikost vzorku kolem 45 000. V ostatních zemích se tento počet pohybuje zhruba od 500 do 5 000. Průzkumy jsou v každé zemi váženy podle věku, pohlaví, regionu a v některých zemích i podle vzdělání. Ve Spojených státech jsou průzkumy váženy také podle rasy a etnického původu.

Vojtěch Razima
The post Dvě třetiny občanů neschvalují, kam se ubírá naše země pod vedením premiéra Petra Fialy first appeared on .


Nejčtenější za týden