ŽIVĚ: Zrušte sankce a můžete nám dovážet potraviny, vzkazuje Rusko
RSS

ŽIVĚ: Zrušte sankce a můžete nám dovážet potraviny, vzkazuje Rusko

24. února Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Na zpravodajství AC24.cz můžete sledovat aktualizované dění. (Foto: Flickr / ilustrační)







13:03 Zrušte sankce a můžete nám dovážet potraviny, vzkazuje Rusko



Rusko vyzvalo ke zrušení sankcí, které byly uvaleny kvůli jeho invazi na Ukrajinu, v rámci „komplexního přístupu“ zaměřeného na odvrácení celosvětové potravinové krize.



Ukrajina je jedním z největších světových vývozců obilí, ale vytvořila si obrovské zásoby, které nemůže posílat do zahraničí kvůli ruské blokádě svých přístavů.



Náměstek kremelského ministra zahraničí Andrej Rudenko uvedl, že Rusko je připraveno poskytnout humanitární koridor, který by umožnil lodím bezpečnou cestu z Ukrajiny – pokud budou zrušeny sankce a Kyjev odminuje blízké vody.



Evropská unie včera obvinila Rusko, že využívá dodávky potravin jako zbraň s globálními důsledky.



Již dříve britské ministerstvo obrany uvedlo, že ceny potravin na celém světě po dobu trvání patové situace porostou.



12:18 Generál Andor Šándor přinese důležitou bezpečnostní výzvu občanům ČR




Generál Andor Šándor přinese důležitou bezpečnostní výzvu občanům ČR
12:14 Západ není v otázce Ukrajiny jednotný, říká Zelenskyj



Ukrajinský prezident Zelenskyj prohlásil, že Západ není jednotný v otázce dodávek zbraní a další podpory jeho zemi.



„Jednota se týká zbraní. Moje otázka zní: existuje tato jednota v praxi? Nevidím ji,“ řekl Zelenskyj, když hovořil prostřednictvím videolinky na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.



Německo – největší evropská ekonomika – se během konfliktu snažilo posílat na Ukrajinu těžké zbraně, ačkoli to Zelenskij výslovně nezmínil.



Byl také citován, že neschopnost Evropské unie dohodnout se na šestém balíčku sankcí zaměřených na vývoz ruských pohonných hmot dále signalizuje nedostatek jednoty.



11:20 Soros: Putina musíme porazit co nejdřív, jinak naše civilizace nemusí přežít




Soros: Putina musíme porazit co nejdřív, jinak naše civilizace nemusí přežít
08:30 USA uzavírají mezeru pro splácení ruského dluhu



Spojené státy uzavírají další finanční cestu pro Rusko, aby mohlo splácet své mezinárodní dluhy, což by mohlo zemi přiblížit k platební neschopnosti.



Americké ministerstvo financí uvedlo, že ukončí výjimku, která umožňovala držitelům amerických dluhopisů přijímat platby, a zpřísní tak sankce uvalené kvůli válce na Ukrajině.



Nová pravidla se sice vztahují pouze na osoby v USA, ale vzhledem k roli amerických bank v globálním finančním systému ztíží Rusku provádění plateb jinde.



24. května 2022



22:24 Maďarsko vyhlašuje válečný stav kvůli konfliktu na Ukrajině




Maďarsko vyhlašuje válečný stav kvůli konfliktu na Ukrajině
20:19 Podle nového průzkumu jedné z nejvýznamnějších agentur pro průzkum veřejného mínění se 82 % Ukrajinců domnívá, že Ukrajina by se v rámci mírové dohody s Ruskem neměla vzdát žádného území.



15:19 Mitt Romney vyzývá NATO, aby se připravilo na ruské jaderné údery




Mitt Romney vyzývá NATO, aby se připravilo na ruské jaderné údery
12:35 Vězněný vůdce ruské opozice označil Putina za šílence



Uvězněný ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj během soudního slyšení v přímém přenosu odsoudil prezidenta Vladimira Putina a označil ho za „šílence“, který rozpoutal „hloupou válku“ na Ukrajině.



„Je to hloupá válka, kterou rozpoutal váš Putin,“ řekl Navalnyj odvolacímu soudu v Moskvě prostřednictvím videospojení z nápravné kolonie.



„Tato válka byla postavena na lžích. Jeden šílenec se dostal do spárů Ukrajiny a já nevím, co s ní chce dělat – tento šílený zloděj,“ řekl Navalnyj na adresu Putina.



Navalnyj byl již dříve soudem odsouzen k devíti letům v kolonii se zvýšenou ostrahou za podvod a pohrdání soudem.



Kreml opakovaně odmítá Navalného obvinění vůči Putinovi, který podle něj od roku 2000 vyhrál v Rusku řadu spravedlivých voleb a zůstává zdaleka nejpopulárnějším politikem v zemi.



09:13 Henry Kissinger: Ukrajina musí Rusku odevzdat území




Henry Kissinger: Ukrajina musí Rusku odevzdat území
08:10 Nezbývá než bojovat a zvítězit, říká Zelenskyj



Volodymyr Zelenskyj ve svém večerním projevu vyzval Ukrajince, aby pomohli ozbrojeným silám a pomohli obhájit postavení Ukrajiny na mezinárodní scéně.



„Abychom zvítězili, musíme – každý z nás – o to usilovat. Zejména ti v týlu. Pomozte armádě. Chraňte potřeby našeho státu na všech mezinárodních platformách, kam máte přístup, v komunikaci se zahraničními novináři, dokonce i jen se svými přáteli a známými v zahraničí,“ řekl.



Poznamenal, že Ukrajinu čekají těžké týdny.



Podle něj je dnes nejhorší bojová situace v oblasti Donbasu na jihovýchodě Ukrajiny.



„Bachmut, Popasna, Severodoněck – v tomto směru okupanti zatím soustředili největší aktivitu. Zinscenovali tam masakr a snaží se zničit vše živé. A to doslova. Nikdo nezničil Donbas tak, jak to nyní dělá ruská armáda,“ řekl prezident.



„Ale nemáme jinou možnost než bojovat. Bojovat a zvítězit. Osvobodit naši zemi a naše lidi. Protože okupanti nám chtějí vzít nejen něco, ale všechno, co máme. Včetně práva Ukrajinců na život,“ dodal Zelenskyj.



23. května 2022



15:40 Ukrajina prověřuje více než 13 000 ruských válečných zločinů



Informovali jsme o odsouzení ruského vojáka Vadima Šišimarina, který se přiznal k zabití 62letého civilisty v počáteční fázi války, a nyní ukrajinský generální prokurátor tvrdí, že se prověřují tisíce dalších zločinů.



Iryna Venediktová řekla deníku The Washington Post, že od pondělí je jen v Rusku prověřováno „více než 13 000 případů údajných válečných zločinů“. Dřívější nejnovější odhad počtu těchto prověřovaných případů se pohyboval kolem 11 000, což naznačuje, že seznam rychle roste.



11:29 Bojovníci Azovstalu budou postaveni před soud, tvrdí vůdce separatistů



Ukrajinští bojovníci, kteří se vzdali v ocelárnách Azovstal v Mariupolu, budou postaveni před soud, řekl ruským státním médiím šéf separatistické Doněcké oblasti (DNR).



„Zajatci z Azovstalu jsou drženi na území DNR. Existují plány na uspořádání mezinárodního tribunálu i na území republiky,“ je citován vůdce separatistické oblasti Denis Pušilin.



„Na statutu tribunálu se nyní pracuje,“ dodal.



Ze zprávy nebylo jasné, jakým obviněním budou vojáci čelit.



08:20 Ukrajina prodloužila válečný stav do srpna



Prezident Volodymyr Zelenskyj poprvé podepsal dekret spolu s výzvou ke všeobecné mobilizaci 24. února a od té doby ho dvakrát prodloužil o měsíc.



V neděli ukrajinský parlament absolutní většinou odhlasoval třetí prodloužení, protože Rusko pokračuje v ofenzivě ve východním Donbasu.



Zelenského zástupce u Ústavního soudu Fedir Venislavskij uvedl, že rozhodnutí prodloužit ji tentokrát o 90 dní je proto, že „protiofenzíva vyžaduje více času než obrana“.



Podle válečného stavu mají ukrajinští muži ve věku 18-60 let zakázáno opustit zemi, pokud nemají zvláštní výjimku.



08:00 Britské ministerstvo obrany (MOD) ve své nejnovější zpravodajské zprávě uvádí, že v prvních třech měsících války v Rusku pravděpodobně došlo k podobným ztrátám na životech jako v Sovětském svazu během jeho devítileté války v Afghánistánu.



22. května 2022



20:42 Žádné rozhodnutí nebude přijato bez vás, vzkázal polský prezident Ukrajině



Polský prezident přednesl poselství silné podpory Ukrajině během prvního osobního projevu zahraničního lídra v parlamentu v Kyjevě od začátku ruské invaze.



Andrzej Duda během svého projevu poděkoval Ukrajině za obranu Evropy před tím, co nazval „ruským imperialismem“.



„Svobodný svět“, řekl, „má tvář Ukrajiny“. Duda označil nedávné výzvy, aby Kyjev jednal s prezidentem Putinem, a dokonce ustoupil některým jeho požadavkům, za znepokojivé. Žádné rozhodnutí o vaší budoucnosti nebude učiněno bez vás, řekl.



Polsko bylo jedním z nejvěrnějších podporovatelů Ukrajiny, přijalo miliony uprchlíků prchajících před boji a poslalo ukrajinské armádě tanky a raketomety.



Duda, který po svém projevu sklidil ovace ve stoje, prohlásil, že Polsko udělá vše pro to, aby pomohlo Ukrajině vstoupit do Evropské unie.



18:19 Francie varuje, že připojení Ukrajiny k EU může trvat 15 až 20 let.



Nabídka Ukrajiny na vstup do EU by mohla být dokončena nejdříve za „15 nebo 20 let“, uvedl francouzský ministr pro evropské záležitosti.



V rozhovoru pro pařížské Radio J Clement Beaune řekl: „Musíme být upřímní. Pokud říkáte, že Ukrajina vstoupí do EU za šest měsíců, rok nebo dva, lžete.“



„Pravděpodobně to bude za 15 nebo 20 let, trvá to dlouho.“



17:44 Ilona Švihlíková: „Katastrofa. Rusku řežeme ruce a sami si sekáme nohy!“




Ilona Švihlíková: „Katastrofa. Rusku řežeme ruce a sami si sekáme nohy!“
13:59 Ruskem dosazený starosta údajně zraněn při výbuchu



Ruskem dosazený starosta okupovaného města Enerhodar Andrij Ševčyk byl údajně zraněn při výbuchu.



Zvolený starosta města Dmytro Orlov – který se v současné době nachází v nedalekém Záporoží – napsal v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram, že Ševčyk a jeho bodyguardi byli po zranění převezeni do nemocnice.



11:21 Ukrajina se odmítá vzdát půdy v rámci mírové dohody



Ukrajinská vláda tvrdí, že nepřistoupí na dohodu o příměří s Ruskem, která by zahrnovala vzdání se území – což je zjevné přitvrzení jejího postoje.



Prezidentův poradce Mychajlo Podoljak uvedl, že Kyjev nebude následovat výzvy Západu k naléhavému příměří, které by zahrnovalo setrvání ruských sil na území, které okupují na jihu a východě země.



Podle něj by ústupky vedly k tomu, že by Moskva v dlouhodobém horizontu zahájila ještě větší a krvavější ofenzívu.



Jeho komentáře přicházejí v době, kdy Rusko pokračuje ve svých pokusech obklíčit ukrajinské síly bránící východní město Severodoněck.



10:33 Ruská média tvrdí, že šéf Azovu je ve vazbě poté, co se v ocelárně vzdalo celkem 2439 bojovníků




Ruská média tvrdí, že šéf Azovu je ve vazbě poté, co se v ocelárně vzdalo celkem 2439 bojovníků
09:59 První dáma Ukrajiny mimořádně poskytla rozhovor



První dáma Ukrajiny Olena Zelenská poskytla vzácný rozhovor se svým manželem, prezidentem Volodymyrem Zelenským.



Je to teprve podruhé, co se manželé od začátku války na Ukrajině viděli spolu.





Paní Zelenská řekla, že „manžela mi nikdo nevezme, ani válka“, ale také že se od ruské invaze na Ukrajinu téměř neviděli a byl i „rozděleni“ jako jiné rodiny.



09:46 Ukrajina: Statisíce smrtících zbraní bez kontroly




Ukrajina: Statisíce smrtících zbraní bez kontroly
08:15 Miliony tun potravin uvízly v ukrajinských přístavech



Zelenskyj uvedl, že v ukrajinských přístavech uvízlo 22 milionů tun potravin a že se zvažují různá řešení, jak tento problém vyřešit.



NAČÍST PŘEDCHOZÍ DNY.
Článek ŽIVĚ: Zrušte sankce a můžete nám dovážet potraviny, vzkazuje Rusko se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden