P. C. Roberts: Rusko se už nadvládě Západu nevzpírá?
RSS

P. C. Roberts: Rusko se už nadvládě Západu nevzpírá?

Kreml si se svým souhlasem s čínským plánem na urovnání ukrajinského konfliktu skutečně pospíšil. Vytvořil tak dojem, že touží po míru až natolik, že Putinův cíl demilitarizovat a očistit Ukrajinu od nacistů  je ochoten přesunout z pole válečného ke konferenčnímu stolu. ( ZDE )
Západ vnímá tento vývoj jako náznak faktu, že Čína ruský pohled na konflikt nepodporuje a ve větší míře sdílí dojem Washingtonu, že Putin je pozér bez bojového ducha, který ve strachu z porážky upíná nyní veškeré své naděje k jednání. Takže Washington může bez obav dráždit Rusko dalšími a dalšími provokacemi.
Lze však současnou situaci číst tímto způsobem? Anebo je pravdivější ten výklad, že dříve než Rusko a Čína ohlásí smlouvu o vzájemné obranné pomoci, poukáží světu znovu na neochotu Západu řešit ukrajinský konflikt mírovou cestou? A to jako ospravedlnění tak hrozivého a mocného vojenského spojenectví, jaké Rusko a Čína, sdružené do jednoho svazku, představují?
Víme, že si Putin při řešení mezinárodních problémů potrpí na zákonné postupy. A je to právě západní odmítání urovnat současný rusko-západní spor prostřednictvím třetí strany, které ruskému prezidentu dává pocit, že udělal vše, co mohl, aby vytvoření dvou nukleárních ozbrojených táborů zabránil. A když se to tedy projevuje jako nemožné, můžeme nyní očekávat oznámení, že Rusko a Čína se zavázaly ke vzájemné obraně?
Vytvořili tedy američtí neokonzervativci a současně též nejhloupější váleční štváči na světě alianci schopnou zlikvidovat Spojené státy? Nu a pokud by Rusko a Čína měly dost rozumu na to, aby do svého svazku zahrnuly i Írán, zazvonil by Spojeným státům umíráček už na věčnost. Protože koalice rusko-čínsko-iránská by byla schopna ovládnout Evropu, Střední východ a Asii.
A tak už jen jediná otázka zůstává nezodpovězena: Jak dlouho si počkáme na to, kdy se úsilím americké vlády Rusko, Čína a Irán skutečně spojí?
Zdroj: PCR
Překlad: Lubomír Man


Nejčtenější za týden