Reakce na NATO: Rusko a Čína se dohodly na vojensko-technické spolupráci
RSS

Reakce na NATO: Rusko a Čína se dohodly na vojensko-technické spolupráci

Vytvářením nových vojenských aliancí v asijsko-pacifickém regionu USA a NATO podkopávají bezpečnostní architekturu v regionu, prohlásil v sobotu ruský velvyslanec v Číně Igor Morgulov. (Foto: Flickr)







„Jeden z nich (vojenských bloků) již byl vytvořen – vojenský a technologický blok AUKUS, který zahrnuje USA, Velkou Británii a Austrálii,“ řekl Morgulov v rozhovoru pro čínskou státní televizní síť CGTN.



„Formálně je to všechno zařízeno pod záminkou vytvoření australské flotily jaderných ponorek. Je však zřejmé, že za těmito kroky se skrývají dalekosáhlé plány na přenesení vojensko-technologického potenciálu NATO do regionu,“ dodal Morgulov.




Power: USA jsou ve válce s Ruskem, ale „bojují Ukrajinci“
Velvyslanec zdůraznil, že nová aliance přinese problémy, podkopává bezpečnost a stabilitu regionu, aby ospravedlnila svou přítomnost v regionu.



„Proto nevidím žádné pozitivní aspekty z toho, že se NATO může objevit v asijsko-pacifickém regionu,“ zdůraznil Morgulov.



Tváří v tvář těmto výzvám musí Rusko a Čína vyvinout úsilí o zachování stávající bezpečnostní struktury tím, že regionálním aktérům vysvětlí výzvy a hrozby vyplývající z přítomnosti NATO v asijsko-pacifickém regionu, poznamenal Morgulov.




Předpověď šéfa ukrajinských tajných služeb, co se stane Ukrajině
„Těm, kteří to nechápou, odpovíme zvýšením vojenské a vojensko-technické spolupráce se stejně smýšlejícími v regionu, včetně Číny,“ uvedl a dodal, že Rusko a Čína pravidelně pořádají společná vojenská cvičení.



„Budeme i nadále zvyšovat naše obranné schopnosti, abychom mohli rychle reagovat na hrozby, které může NATO v tomto regionu světa vytvořit,“ řekl Morgulov.



Čínská mírová iniciativa pro rusko-ukrajinskou válku



Morgulov označil postoj Pekingu k rusko-ukrajinské válce za „vyvážený“ a uvítal „ochotu čínských přátel“ přispět k mírovému urovnání.




Rusko buduje 200 kilometrů dlouhé zákopy podél krymského pobřeží
Uvedl, že Moskva zvažuje 12bodovou mírovou iniciativu předloženou čínským ministerstvem zahraničí, a dodal, že mnohé myšlenky vyslovené v dokumentu jsou v souladu s postojem Ruska.



V dokumentu nazvaném Pozice Číny k politickému urovnání ukrajinské krize Peking vyzval k zastavení nepřátelských akcí, obnovení mírových rozhovorů a ukončení západních sankcí vůči Moskvě.



„Zejména plně sdílíme zásady uvedené v dokumentu týkající se dodržování Charty OSN a mezinárodního práva.“




Pentagon přiznal, že Rusko na Ukrajině ukořistilo americké zbraně
„Souhlasíme s tezí o nedělitelnosti bezpečnosti, což znamená, že bezpečnost některých států nelze zajišťovat na úkor bezpečnosti jiných.“



„ Podporujeme postoj Číny ohledně nelegitimity jednostranných sankcí uplatňovaných s obejitím Rady bezpečnosti OSN,“ uvedl Morgulov.



Všechny mírové iniciativy však ztroskotávají na neochotě Ukrajiny vést rozhovory, vyjádřil Morgulov politování.




Americký novinář natočil reportáž z Krymu, nyní se objevil na „seznamu zabitých“
„Rusko je otevřeno dosažení cílů své ‚speciální vojenské operace‘ politickými a diplomatickými metodami. Vidíme však, že potřebné podmínky pro mírové rozhovory se zatím nevytvořily, protože západní páni kyjevskému režimu jednoduše nedovolí, aby s námi vstoupil do procesu jednání,“ řekl Morgulov.



Rusko-čínská dvoustranná spolupráce



Morgulov uvedl, že rusko-čínský obchodní obrat by mohl v roce 2023 „s velkou rezervou“ překročit 200 miliard dolarů.



Rusko a Čína úspěšně pracují na propojení integračních projektů Pásmo a cesta a Euroasijská hospodářská unie, uvedl vyslanec a dodal: „Učinili jsme další krok vpřed tím, že jsme navrhli myšlenku vytvoření Velkého eurasijského partnerství založeného na podobných procesech.“




Japonský štáb zkoumal v Moskvě důsledky sankcí a nestačil se divit
Morgulov také uvedl, že očekává, že Peking zruší omezení pro ruské turisty. „Mezi Ruskem a Čínou byla obnovena normální letecká doprava. Aeroflot provozuje tři lety týdně do Pekingu, Šanghaje a Kantonu. Čínské letecké společnosti rovněž obnovily lety mezi oběma zeměmi.



„Železniční spojení zatím nebylo otevřeno. Doufáme, že se tak stane v blízké budoucnosti,“ řekl.



Zdroj: aa.com.tr
Článek Reakce na NATO: Rusko a Čína se dohodly na vojensko-technické spolupráci se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden