Doba postcovidová. A také inflační …
RSS

Doba postcovidová. A také inflační …

MONIKA ČÍRTKOVÁ
Už jsem zde zmiňovala, že si dobu pocovidovou náramně užívám. Vážím si drobných denních radostí více, než dříve. Jsem ráda, že děti chodí do školy a za svými aktivitami, těší mne, že nás nikde nestraší roušky, že nešustíme testy a certifikáty, nejsme omezeni v cestování, média na nás nehrnou děsivé statistiky a nemusíme počítat dny karantén – tak jako v posledních dvou letech.

Velmi mne baví všechna kultura, za každý koncert nebo divadlo jsem vděčná a vnímám, že stejně to prožívají i účinkující. Zvláštní pocit z nezvyklého nakupení lidí, který jsem zažívala po uvolnění pravidel, vymizel a v davu na nějaký virus už ani nemyslím.
Bude trvat ještě dlouho, než se srovnám s poznáním, že skoro celá společnost propadla tváří v tvář problému iracionalitě, že zásady, kterých se máme držet, spadly do kanálu a úcta ke svobodě a autonomii jednotlivce byla vykázána ze dveří. Ale některé věci naštěstí zapomínám rychleji než jiné.
Doba postcovidová má ale i své stinné stránky. Především tu máme rekordní inflaci. Nejsem ekonom, ale přestávám si myslet, že příčinou, resp. hlavní příčinou je válka na Ukrajině. Inflace byla vysoká už předtím. A když si vzpomenu na ty dlouhé týdny a měsíce, po které byli ze státního rozpočtu lidé placeni za to, že zůstali doma – tedy bez protihodnoty – mám tendenci připisovat inflaci právě covidovým opatřením. Peníze se za běžných okolností směňují za práci nebo jiné hodnoty; pokud se rozdávají jen tak, za to, že někdo nepracuje, jak to asi dopadne?
Tisíce obchodů, restaurací, hotelů, provozoven, divadel, sportovišť podléhalo nucenému uzavření, protože bychom se v nich mohli nakazit; kompenzace vyplácel stát. Nevím, jestli bychom se v těch obchůdcích a kadeřnictvích nakazili virem, ale jisté je, že jsme se nakazili inflací.
Má to svou logiku: bylo přece zřejmé, že někdo to vše zaplatit musí. A platíme to my všichni, ztrátou hodnoty naší měny.
Přišla doba postcovidová, doba vděčnosti a doba inflace.
Něco za něco, tak jako vždy.
 
Monika Čírtková
The post Doba postcovidová. A také inflační … first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden