Levice na márách. Oživovat ji chce zarputilý progresivista
RSS

Levice na márách. Oživovat ji chce zarputilý progresivista

ŠTĚPÁN CHÁB
Měl jsem tu čest přečíst si rozhovor s miliardářem Janem Bartou na serveru Seznam Zprávy. Ten svými miliony podporoval kampaně pětikoalice v senátních volbách. Nalil miliony do kampaně generála Pavla. Nyní se rozhodl, že jeho dalším cílem je oživit levici na naší politické scéně. Oslovil proto Michala Šmardu, předsedu ČSSD.
V plánu má, že by ČSSD s novou tváří okrášlila Jana „Venezuela“ Maláčová, uvažuje i o Danuši Nerudové, o onom marketingovém produktu, který předstíral, že by mohl být hlavou státu a který si v jednom rozhovoru nebyl zaboha schopný vzpomenout, kolik že to máme v lidské populaci pohlaví. Hlavně se zbavit zemanovské ČSSD. Oněch koster s přežitou tradiční levicí práce. Nová levice musí být prozápadní, progresivní, nezávadná. Protože zhýčkaná střední třída se nemá ke komu upnout. A na chudé z fabrik? Na ty nakašlat už před brodem, ať se v tom brodí.











„Jde o to, že levicově smýšlející lidé a střední třída dneska nemají nepopulistické a neextremistické zastání,“ prozradil Barta Seznam Zprávám. A já marně bloudím v zátokách politické výkladní skříně a zkouším mezi levicí a střední třídou udělat rovnítko. Střední třída, to je ta s vlastním bydlením, minimálně dvěma auty, dvěma dovolenými v zahraničí ročně, finančně zajištěná, s naspořenými financemi, které by výpadek příjmů vykryly i na rok? K čemu je takovým lidem levice? Taková ta s montérkami a skvrnami od potu a oleje, taková ta hladová, která se zastane i posledního dělníka s minimální mzdou, protože právě taková levice je základem pro sociální smír.




A ne, ČSSD už to není. Napsala mi jedna členka ČSSD, nyní už bývalá. Napsala mi velmi živě a čtivě. Pokusil jsem se ji přemluvit, aby své zkušenosti sepsala, že je rád publikuju, nechtěla se svou bývalou stranou mít nic společného, tedy ani s tím, že by sepisovala články. Mimo jiného napsala: „Když se podívám do naší místní organizace – všechny osobnosti, které měly co říct, jako např. bývalý poslanec Jiří Brtnický, odešly. Zůstal s odpuštěním ´slepičinec‘. Velký důraz byl kladen na co největší poměr žen. Za mě absurdní a neopodstatněný požadavek. Zvláště, když jediná kvalifikace dotyčných bylo to, že jsou ženy. Názory předsedkyně – anti Babiš, anti Zeman, za drahotu může výhradně Putin, vláda to dělá skvěle, nemusí se za Fialu a spol. stydět. atd. atd. Ne, toho jsou plná média, na schůzích strany, jejíchž hrdou členkou jsem dříve byla, to fakt poslouchat nechci.“
Toliko k nové ČSSD, která pod vedením Michala Šmardy a v blízké budoucnosti možná i pod dohledem šedé milionářské eminence Jana Barty, vykvete do dalšího středového bahna bez skutečné politiky, bez zájmu, s tématy jako z upírské romance pro puberťáky. Cítíš se ve svém pohlaví dostatečně pohodlně? Nechceš si ho změnit? Jsme genderově vyvážení? Máme dost hygienických vložek zdarma na pánských toaletách? Nedáš si sojové latté? Co myslíte, učíme v těch školách dostatečně progresivní myšlení? A hele, les, měli bychom ho zaasfaltovat cyklostezkou. Ne, to je málo, cyklodálnici uděláme. A zakážeme autům vjezd do měst, pak na silnice. A patříme na Západ a politickou scénu už máme dokonale jednolitou a bezpohlavně vyrovnanou. Vem si prášek na potlačení testosteronu a nabuzení estrogenu, na potlačení myšlení. Nechceš? Ale chceš! Musíš jásavě chtít.
Neplní tuto roli ve Sněmovně bezpohlavní Piráti a jejich rudá úderka? Aha, je potřeba zcela zlikvidovat levici. Tím, že začneme levici budovat a podporovat. A spojovat. Pětikoalice nám ukázala směr, podpořený miliony naší šedé eminence Jana Barty.
A co Paroubek a jeho projekt Nespokojení, tedy levici, která se pokouší vrátit do původních levicových kolejí? To by progresivní milionář nechtěl podpořit? „Ne, to mě nezajímá. Je fajn, že toto Paroubek dělá. Potřebujeme více takových hnutí, která získají jedno, dvě, tři procenta a rozdrobí se,“ řekl Barta, ten náš lokální Soroš, Seznam Zprávám. A tady vězí zakopaný pudl. ČSSD chce náš lokální Soroš oživit a postavit na nohy, aby ji postavil proti Babišovi a Okamurovi. A tyto dva exponáty vystavil ve své vitrínce s vyhynulými druhy. ČSSD s novou tváří má vyblokovat skutečnou levici a stát se jakousi hradbou proti nostalgii po levici skutečně, ne té, která vychází ze zešílevších univerzit na Západě.
A co na to „má“ bývalá členka ČSSD: (Já se skutečně snažil, aby vše sepsala a pustila se do toho úpadku z pohledu vlastní zkušenosti. Nechtěla. Tedy ji s pokorou alespoň ocituju) „Je rozšířeným názorem, že za úpadkem levicových stran v naší zemi stojí A. Babiš, který ji, ač bytostní pravičák, vytuneloval. Podle mě to ale není tak jednoduché. Hodně si za to také může levice sama. Věnujme se ČSSD. Kdo za to může, že nemají žádnou osobnost, která by Babišovi mohla konkurovat? Kdo za to může, že nedokázali prodat svoje nesporné úspěchy a obrovský kus práce, který odvedli v rámci vlády s Babišem? Kdo za to může, že všechny výrazné osobnosti z minulosti jsou v zapomnění? Jak ráda bych je viděla zpátky! Na místo nich je tam jakýsi nezajímavý a nevýrazný Šmarda, či v minulosti ne příliš úspěšný Machovec. (Mimochodem oba pánové jsou mi krajně nesympatičtí, což není podstatné).
Proč se jim již nezvedají preference? Kdy jindy, než teď? Proč se coby levicová strana cpou do přeplněného středu? A vůbec – nesouzním s nimi v pro mě velmi podstatných otázkách. Nechci válku. Chci, aby se jednalo o míru. Nevím, že by z vedení strany něco podobného zaznívalo. Nechci být lokajem západu a Bruselu. Chci, aby naše země byla hrdý stát, který bude se vztyčenou hlavou hájit národní zájmy a bude se bavit se všemi. Jak se stranami na západ, tak těmi na východ. A nebude nikomu poklonkovat. Z ČSSD spíše zaznívá, jak jsme jednoznačně prozápadní a probruselští. My jsme ale střední Evropa, ne západní,“ řekla a já podepisuji v plném rozsahu.
Jak vidí současnou ČSSD šedá eminence Sorošova typu? „Odešla z ní spousta toxických lidí, strana má možnost částečně se obrodit. Je to probíhající proces,“ řekl Barta Seznam Zprávám. Obroda musí být zahájená směrem ke středu, k bezvýraznosti, ke splynutí s ostatními stranami. Já nevím, ale takový eintopf nebude moc k jídlu. Stejně, jako jím není současná pětikoalice, kde se mísí předstíraná pravice s nepředstíranou progresivní levicí.
S drzostí sobě vlastní nabídnu poslední citaci „mé“ bývalé členky ČSSD: „Současný stav nejen klasické české levice je vskutku tristní. Novodobá levice nemá pro mě s opravdovou levicí nic moc společného. A jeví se mi jako absurdní. Jen nahrává těm, kteří levicí pohrdají, protože mohou poukázat, jaké další nesmysly levice obhajuje. Bití se za práva tzv. LGBT nechápu. Nevšimla jsem si, že by těch práv měli méně, snad s výjimkou jejich případného rodičovství, což je však na rozsáhlejší diskuzi a sama na to nemám jednoznačný názor.“ No nenapsala to přesně tak, jak to je? To by byla ČSSD, kdyby v ní byli přesně takoví lidé. Kteří používají mozek, kteří politiku chápou v její podstatě, základech. Místo nich nám Barta, ten hybatel českou společnosti, připravuje další (per)verzi fanatických Pirátů. Jen budou v té stejnosti v drobnostech trochu odlišní. Ale zabije to skutečnou politiku. Ta bude nahrazena aktivistickou bezpohlavností. No nebude to radost pohledět?


Štěpán Cháb, Krajské listy


The post Levice na márách. Oživovat ji chce zarputilý progresivista first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden