Plzeňské Bandera party
RSS

Plzeňské Bandera party

MARTIN KAVKA
Šlo to mimo mě. Ať si každý uspořádá třeba Hitler party, Stalin party, je mi to celkem ukradené. Svědčí to o těch lidech, co to organizují a moderují. Moje tolerance ke svobodě slova je vysoká a můj názor je, že s názorem se má bojovat názorem a ne zákazem. A třebaže nesouhlasím třeba s Charlie Hebdo, tak by mě nikdy nenapadlo říct, co řekl nějaký Tomáš Halík, že si za vystřílení redakce de facto mohli redaktoři sami, protože provokovali a uráželi muslimy.

Ne neschvaloval vraždu, jen se zamyslel, myslitel.
Pro mě za mě, ať si každý pálí Korán, Bibli, vytváří karikatury na Korán, Bibli, je to vždy problém toho člověka co to dělá. Je zde rozdíl v tom, že karikatura je něco, co křesťanská společnost převzala z antiky a karikatury se o křesťanství objevují snad o d počátku a víceméně byly tolerovány, pokud se nedotýkaly vládců, tak v islámském světě je taková karikatura považována za útok na Boha. Byla vždy, to je ta islámská tolerance.
Ale o tom nechci psát, i když dějiny karikatury jsou hodně zajímavé.
Co mě zaujalo byla odpověď organizátorek na reakci české společnosti na Bander party. 
„Omlouváme se všem, kterých se původní název dotkl. Neuvědomili jsme si, jak velké emoce osoba Stepana Bandery v části české společnosti vyvolává. My ho vnímáme jako bojovníka za samostatnou a demokratickou Ukrajinu proti stalinovské sovětské diktatuře a vězně zatčeného nacistickým gestapem,“ píší organizátorky diskoték na facebookové stránce věnované Bandera Party. Nově je přejmenovaná na Ukrainian Party.
Opravdu byl Bandera demokrat? Opravdu bojoval proti sovětské diktatuře, opravdu byl zatčen gestapem?
Stepan Bandera byl v prvé řadě vrah, byl odsouzen k trestu smrti za vraždu polského ministra vnitra Bronisława Pierackého. Později byl rozsudek změněn na doživotí. Z věznice Bereza Kartuska byl osvobozen Němci během okupace Polska a pomáhal Němcům navázat kontakty během jejich tažení na východ.
Bandera po propuštění pomáhal Němcům ve všech oblastech a pomohl vytvořit jednotky Němcům nápomocné. Problém nastal, když Bandera spolehající na své německé kontakty a příslib německých důstojníků a úředníků vyhlásil samostatnou Ukrajinu. Bandera byl po té zatčen německou vojenskou policii a převezen do Berlína a později propuštěn. Zatčen byl znovu po zavření agendy UPA v Berlině gestapem a poslán do luxusního vězení v koncentračním táboře Sachsenhausen, kde mohl neomezeně přijímat návštěvy, včetně své manželky a odkud řídil činnost UPA.
V roce 1944 byl propuštěn a poslán posílit UPA v boji proti Sovětům. Ve stejném roce, kdy se Němci rozhodli vytvořit Ruskou osvobozeneckou armádu.
Ne nebojoval proti sovětské diktatuře, ale proti Polákům, Židům a Čechům. Jeho spisy jsou plné o čistotě ukrajinského národa od cizích národů a jedinou cestou byla podle Bandery likvidace všech nežádoucích prvků. Nebyl demokrat, podle tehdejších, a i dnešních měřítek byl rasista, který neuznával jinou rasu a národnost než ukrajinskou. Vraždil Poláky, ne Rusy, vyzíval k vraždění Poláků jako největších nepřátel. Rusové ho až tak nezajímali. Za prvé narodil se a žil na polském území a za druhé, sovětskou okupaci nezažil. Byl v polském vězení za vraždu polského ministra.
A víte, co mě štve, že se z životopisu a popisu Bandery tohle pomalu, ale jistě ztrácí a začíná se z něj dělat demokrat a bojovník proti Rusům. Ani jedno nebyl. Byl hlavně ukrajinský nacionalista a sami Němci byli zděšeni jeho plány na ukrajinsky čistou Ukrajinu.
The post Plzeňské Bandera party first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden