Předseda Sněmovny reprezentantů McCarthy odmítl pozvání na Ukrajinu
RSS

Předseda Sněmovny reprezentantů McCarthy odmítl pozvání na Ukrajinu

Předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy odmítl ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského poté, co ho osobně pozval na návštěvu Ukrajiny, aby se seznámil se situací z první ruky.







Stalo se tak i proto, že podpora GOP Kyjevu je v poslední době obecně vnímána jako slábnoucí nadšení.




Záporožská jaderná elektrárna je po ruských útocích odříznuta
„Pan McCarthy, musí sem přijet, aby viděl, jak pracujeme, co se tady děje….. A potom si udělat své domněnky,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru pro CNN, který byl odvysílán ve středu.



Pokračoval: „Pane McCarthy, musí se sem přijet podívat, jak pracujeme, co se tu děje, co nám způsobila válka, kteří lidé teď bojují, kdo teď bojuje. A potom si udělejte své domněnky“, což jsou slova, která poskytl Wolfu Blitzerovi. „Myslím, že předseda McCarthy, nikdy nenavštívil Kyjev nebo Ukrajinu, a myslím, že by mu to pomohlo v jeho pozici,“ zdůraznil Zelenskyj.




Média tvrdí, že Ukrajina má balistický systém, který může zasáhnout Moskvu
Předseda GOP však stejnému médiu řekl, že nepotřebuje cestovat na Ukrajinu, aby získal informace: „Budu pokračovat v informování a dalších informacích, ale nemusím kvůli tomu jezdit na Ukrajinu nebo do Kyjeva.“



Větší skepse vůči Bidenově politice pomoci Ukrajině se objevuje mezi republikánskými členy Kongresu, což podle průzkumů odráží i jejich základnu, přičemž McCarthy se postavil proti „bianko šekům“ na vyzbrojování a pomoc Ukrajině.




Trump by možná nechal Rusko převzít část Ukrajiny
McCarthyho odmítnutí pozvání ukrajinského prezidenta zahrnovalo důrazné zopakování jeho postoje k bezprecedentní zahraniční pomoci:



„Řekněme si jasně, co jsem řekl: žádné bianko šeky, ano? Takže z tohoto pohledu nemusím jezdit na Ukrajinu, abych pochopil, kde je či není bianko šek,“ řekl McCarthy CNN.




Stoltenberg: Bachmut by mohl padnout v nejbližších dnech
„Budu nadále dostávat své informace a další, ale nemusím jezdit na Ukrajinu nebo do Kyjeva, abych to viděl. A můj názor vždycky byl, že nebudu poskytovat bianko šek na nic.“



Jak dále poznamenává agentura Reuters, „pozvání přišlo v době, kdy se Spojené státy potýkají s rozpočtovým deficitem a vyhlídkou, že v příštích měsících možná narazí na svůj dluhový limit“. A dodává: „Demokratický americký prezident Joe Biden má ve čtvrtek představit svůj návrh rozpočtu.“




Zelenskyj říká, že Ukrajina se z Bachmutu nestáhne
Speaker McCarthy turns down President Zelensky’s offer to visit Kiev. “Let’s be very clear about what I said: no blank checks. Okay? So, from that perspective, I don't have to go to Ukraine to understand where there's a blank check or not,” he told me pic.twitter.com/9vaKPFqyQQ — Manu Raju (@mkraju) March 9, 2023 Zdroj: cnn.com
Článek Předseda Sněmovny reprezentantů McCarthy odmítl pozvání na Ukrajinu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden