„Je to lež.“ Zelenskyj odmítl podíl na výbuchu na Nord Streamu
RSS

„Je to lež.“ Zelenskyj odmítl podíl na výbuchu na Nord Streamu

Prezident Volodymyr Zelenskyj odmítá jakoukoli možnou účast Ukrajiny na explozích, které loni na podzim poškodily ruské plynovody Nord Stream v Baltském moři, a dodává, že se domnívá, že takové zprávy mohou být šířeny s cílem vyprovokovat zpomalení mezinárodní pomoci Ukrajincům. (Foto: Twitter)







Prezident to prohlásil na společné tiskové konferenci s finskou premiérkou Sannou Marinovou v Kyjevě, informuje zpravodaj agentury Ukrinform.




Proukrajinská skupina sabotovala plynovody Nord Stream, zní z USA
„Pokud jde o Nord Stream, nemáme s ním nic společného,“ řekl Zelenskyj.



V odpovědi na otázku, proč a komu by bylo prospěšné šířit tvrzení o údajném zapojení „proukrajinských skupin“ do incidentů na potrubí Severního proudu, prezident naznačil, že se tak může stát proto, aby se zpomalily dodávky pomoci na Ukrajinu.




Udělala to „proukrajinská skupina“. Americký novinář Hersh se vysmál
„Myslím, že je velmi nebezpečné, že některá nezávislá média, kterých jsem si vždy velmi vážil, podnikají takové kroky. Myslím si, že je to špatně, protože to nahrává pouze Ruské federaci, nebo existují i některé podnikatelské skupiny, které mají zájem na tom, aby silné sankce nebyly zavedeny, protože tím trpí jejich podnikání, a tyto skupiny mohou působit i mimo Rusko,“ řekl Zelenskyj.



Zdůraznil, že Ukrajina v současné době bojuje s nepřítelem – Ruskem -, ale dodal, že stále probíhá boj s „lidmi, kteří nevidí nic jiného než peníze“, jejichž podniky trpí kvůli snížení objemu obchodu s teroristickým státem.




Bývalý poradce CIA: Biden bombardoval Nord Stream?
Hlava státu rovněž uvedla, že existují určité „třetí země“, které umožňují Ruské federaci obcházet sankce.



„Na jedné straně podporují Ukrajinu, naši suverenitu, dokonce na Ukrajinu něco posílají, víte, jakoby pomáhají podmíněně, aby si dali šek. A na druhé straně nabízejí cesty, jak se vyhnout sankcím, vydělávají desítky miliard dolarů a mají zvýšený obchod s Ruskou federací ve srovnání s předválečným obdobím,“ poznamenal prezident.




Nulandová: Jsme potěšeni, že Nord Stream 2 je kusem kovu na dně moře
Podle Zelenského se to týká mnoha států, dokonce i těch, které jsou součástí EU nebo NATO.



„Věnoval bych tomu pozornost a analyzoval, kdo z toho může mít prospěch a pro koho jsou takové dezinformace důležité. Ukrajina to rozhodně neudělala. A to je to nejdůležitější. A ať už někdo přišel s jakýmikoliv náznaky čehokoliv, dokonce možná s nějakou operací pod falešnou vlajkou, tak to vypadá směšně, upřímně řečeno. Máme zájem na tom, aby byly dodány zbraně, zavedeny sankce a aby bylo dosaženo našeho vítězství,“ zdůraznil Zelenskyj.



Zdroj: ukrinform.net




Švédsko našlo na potrubí Nord Stream „cizí předměty“ a zbytky výbušnin
Článek „Je to lež.“ Zelenskyj odmítl podíl na výbuchu na Nord Streamu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden