EU předložila návrh na nové řidičáky – místo kartiček aplikace v mobilu
RSS

EU předložila návrh na nové řidičáky – místo kartiček aplikace v mobilu

To je samozřejmě přesně v souladu s plánovaným nástupem digitální totality. Všechny doklady by totiž měly být časem součástí jednotné digitální identity (ID), která by měla být napojena na programovatelnou digitální měnu (CBDC) a na sociální kredity.
Několik let samozřejmě budou souběžně existovat vedle mobilní aplikace také kartičky, které by však měly časem vymizet.
Digitální ŘP bude pro celou EU jednotný, podobně jako je tomu v návrhu jednotné ID, která by nakonec měla nahradit všechny osobní průkazy. Sjednotit pak všechny digitální aplikace související s údaji o vaší osobě bude to nejjednodušší. I proto se nyní digitalizují zdravotnické záznamy a WHO plánuje zavedení digitálních očkovacích pasů.
Ale zpět k ŘP a jejich nové podobě, která bude časem počítat s tím, že kdo chce řídit, ten musí vlastnit i chytrý mobil. A co víc, digitální řidičák by měl podle návrhu EU svého držitele na cestách také „špehovat.“
V nejnovějším návrhu směrnice Evropské komise je nahrazena kartička, která je nyní vydávána jako platný řidičák, digitální aplikací v telefonu. Nákup chytrého telefonu se tím stává povinným pro všechny řidiče vozidel. Evropská komise tvrdí, že to tak bude jednodušší. Ale pro koho?
Trend digitalizace se každým dnem stupňuje. Téměř vše by nyní mělo být provedeno pomocí aplikace v mobilu. Obejít se bez tohoto drahého digitálního nástroje je stále obtížnější.
Dalším trendem je, že se stále více pravomocí a rozhodování přesouvá z občanů do Bruselu. Kombinací těchto dvou trendů je nejnovější  návrh nové směrnice  Evropské komise, podle něhož budou všechny členské státy nuceny zrušit fyzický řidičský průkaz ve prospěch digitálního ve formě aplikace v mobilu.
„Směrnice udělá z tohoto malého kousku plastu historii. Váš řidičský průkaz bude v telefonu nebo jiném digitálním zařízení. Zejména pro mladší generace je digitální licence otázkou osobního pohodlí. Směrnice rovněž zjednoduší a zmírní administrativní zátěž spojenou s vyřizováním fyzických řidičských průkazů,“ vysvětluje komisařka EU pro dopravu Adina Valeanová.
Ten, kdo nemá z jakéhokoli důvodu rád chytré telefony nebo kdo z ekonomických nebo principiálních důvodů nechce takové digitální zařízení jako stálého společníka, bude mít časem smůlu.
Evropská komise má však zpočátku v úmyslu uklidnit tyto „vzpurné“ lidi tím, že úplný přechod na digitální technologie nebude okamžitý, ale potrvá několik let.
Fyzický řidičský průkaz tedy zůstane ještě v příštích několika letech, než bude plně nahrazen aplikací. Předtím, než bude možné vnutit nahrazení digitálních technologií všem občanům, se totiž musí Brusel a zástupci všech členských států dohodnout na tom, jak by měla být aplikace navržena a provozována z bezpečnostního hlediska.
Není jasné, zda by digitální řidičský průkaz měl zahrnovat také monitorovací funkce, aby orgány mohly vždy vidět, kde se právě nacházíte. A jste-li právě na silnici, pak by mělo být možné na dálku kontrolovat zda dodržujete povolenou rychlost, zda máte správná oprávnění pro vozidlo, které řídíte, nebo pro přívěs, který jste připojili, a zda parkujete podle pravidel, případně zda jste zaplatili poplatek za parkování.
Označení těchto kontrolních funkcí lze nalézt ve formě formulací v návrhu, že digitální řidičský průkaz by měl usnadnit trestání pachatelů překročení rychlosti a jiných dopravních přestupků. Zde jen podotýkám, že mi není jasné, jak poznají, kdo dané auto právě řídí, pokud bude v jednom vozidle sedět více držitelů ŘP.
Další změnou, kterou EU navrhuje, je to, že pro lidi ze zemí mimo EU bude snazší zde řídit – na rozdíl od současného stavu by neměli být nuceni testovat své řidičské dovednosti, ale získají řidičský průkaz EU přímo, pokud již mají jakýkoli ŘP jiné země.
Pro občany EU se naopak požadavky zpřísňují, takže každý, kdo dostane nový řidičák, bude mít poté určenu dvouletou zkušební dobu, po kterou pro něj budou platit určitá omezení.
O zpřísnění podmínek pro seniory nad 70 let, kteří by měli každých 5 let podstupovat testy způsobilosti, jste si mohli přečíst již zde .
Digitální řidičské průkazy již existují v řadě zemí mimo EU, včetně Austrálie a Brazílie. Řada států v USA je také zavedla.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek EU předložila návrh na nové řidičáky – místo kartiček aplikace v mobilu se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden