V Salvadoru si tvrdě došlápli na všechny gangy, kriminalita prudce klesla (video)
RSS

V Salvadoru si tvrdě došlápli na všechny gangy, kriminalita prudce klesla (video)

Jistě jste již slyšeli o nejúspěšnějším boji proti násilné kriminalitě, jaký byl v posledních desetiletích zaznamenán.
Jde samozřejmě o salvadorský zásah proti všem násilným gangům v zemi. Věznice jsou přeplněné a vězni tam rozhodně nemají žádné odpočinkové sanatorium, jako je tomu v případě mnoha západoevropských věznic (jak se vyjadřují i samotní zločinci z muslimských gangů).
Zločinci – většinou násilníci a vrazi – jsou ponižováni a je jim jasně dáváno najevo, že jsou spodinou společnosti. To má zřejmě i značné preventivní účinky…
Prezident Salvadoru Nayib Bukele učinil boj proti gangům svou prioritou, i když to znamená pošlapání určitých svobod.

Le résultat de l'opération est spectaculaire : le taux d’homicide est passé de 103 pour 100 000 habitants en 2015 à seulement 2,5 en 2023.
Et 92% de la population soutient Nayib Bukele… pic.twitter.com/JK42mZXD1G
— Pierre-Marie Sève (@pierremarieseve) March 10, 2023

 
Scéna, která by mohla být vystřižena z akčního filmu, ale v Salvadoru je velmi reálná. 2 000 nejnebezpečnějších vězňů v zemi bylo převezeno do nové věznice. Zadržení, kteří byli přepravovaní autobusy, jsou součástí Maras, extrémně násilných zločineckých gangů, které operují po celé zemi. Přesun byl tak citlivý, že byl monitorován několika vrtulníky.
Jakmile jsou vězni v nové věznici, jsou spoutáni řetězy a seřazeni za sebou, než jsou rozděleni do cel s vysokou ostrahou, bez oken a matrací. Toto nové vězení je pýchou nového prezidenta Salvadoru, Nayiba Bukeleho, zvoleného ve věku 41 let, což z něj činí dosud nejmladšího prezidenta v zemi.
Dnes je Salvador připraven žít novou realitu, která mu byla po desetiletí upírána: mít zemi bez gangů. Tato válka proti gangu někdy vede k excesům, jako je zatčení bez důkazů nebo povinnost zvednout si tričko, abyste dokázali, že nemáte tetování, které je znamením příslušnosti k gangu.

Nous en arrivons à la méga-prison. C’est la plus grande au monde, accueillant 40 000 prisonniers, avec murs d’enceinte et douves.
Elle est surveillée par 800 militaires et policiers surarmés. Les détenus vivent sans fenêtre, sans matelas, à 100 par cellule. pic.twitter.com/NWxbqkSMXE
— Pierre-Marie Sève (@pierremarieseve) March 10, 2023

Megavězení, které je největší na světě, pojme až 40 tisíc zločinců. Střeží jej 800 těžce ozbrojených vojáků a policistů.
Poté, co byla zrušena ústavní práva a vyhlášen výjimečný stav, zatkla armáda 64 000 gangsterů za 10 měsíců.
Výsledek operace je velkolepý: míra vražd klesla ze 103 na 100 000 obyvatel v roce 2015 na pouhých 2,5 v roce 2023. A 92% populace podle průzkumů tuto politiku – stejně jako prezidenta –  podporuje.
Komu ovšem tato politika vadí, jsou takzvané „lidskoprávní“ neziskovky, které  proti politice Salvadoru protestují. Je tedy jen otázka času, než bude země za tuto účinnou bezpečnostní politiku sankcionována Západem…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek V Salvadoru si tvrdě došlápli na všechny gangy, kriminalita prudce klesla (video) se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden