„Nevídané za více než 40 let“. Kolaps SVB vyvolává výběry z bank, lidé čekají ve frontách
RSS

„Nevídané za více než 40 let“. Kolaps SVB vyvolává výběry z bank, lidé čekají ve frontách

Páteční ranní zabavení banky Silicon Valley Bank Federální společností pro pojištění vkladů (FDIC) podtrhuje zranitelnost bankovního sektoru a odhaluje nedostatek prozíravosti Federálního rezervního systému v boji proti inflaci prostřednictvím agresivního zvyšování úrokových sazeb, které způsobilo krach regionálních bank. (Foto: Twitter)







Vzhledem k tomu, že rizikoví kapitalisté a další osoby s interními znalostmi zpanikařili a vybrali před pádem SVB ohromujících 42 miliard dolarů vkladů, došlo ke staromódnímu runu na banky připomínajícímu ten z klasického filmu „It’s a Wonderful Life“ z roku 1946, do něhož se zapojili obyčejní lidé.




Ministryně financí varuje, že USA jsou před „ekonomickou a finanční katastrofou“
Vydejme se na cestu vzpomínek a znovu si připomeňme scénu bankovního runu z tohoto filmu.





Rychlost, s jakou elitní investoři a vkladatelé ve čtvrtek vybrali z SVB 42 miliard dolarů, je skutečně impozantní a o pouhý den později způsobila nejvýznamnější bankrot americké banky od finanční krize. Drobní bankovní klienti bohužel neměli dostatek času na výběr svých prostředků, takže jejich nezajištěné vklady byly pravděpodobně ztraceny, a FDIC poskytuje ochranu pouze pro vklady do výše 250 000 dolarů.




Padla hlavní banka pro Silicon Valley. Je to největší bankovní krach od roku 2008
Shades of 1930’s. This is my bank in Wellesley this morning. Boston Private Bank, recently acquired by Silicon Valley Bank. Ruh, roh. pic.twitter.com/MAD46ozShx — Lawrence Lepard, "fix the money, fix the world" (@LawrenceLepard) March 10, 2023 I’ve never seen a bank run in Brentwood Los Angeles in over 40 years — this is at first republic bank branch. People standing in rain pic.twitter.com/k31PqqpyO3 — pjb.eth (@Dr_PhillipB) March 11, 2023 Bankrun in the US #SVB pic.twitter.com/HbMmR2dLge — marc friedrich (@marcfriedrich7) March 11, 2023 V sobotu se podobně jako ve scéně útěku z banky z filmu Báječný život objevily na sociálních sítích obrázky a videa lidí, kteří stáli ve frontě před pobočkami SVB a dalších bank ohrožených SVB a snažili se v panice vybrat co nejvíce peněz.



V neděli ministryně financí Janet Yellenová uvedla, že bankovní regulační orgány pracují na řešení problémů zkrachovalé SVB se zaměřením na vkladatele, ale podrobnosti neupřesnila.




Fittsová přináší varování ohledně vězení digitální měny centrální banky
Yellenová v pořadu „Face the Nation“ televize CBS uvedla, že navzdory krachu SVB zůstává americký bankovní systém bezpečný, dobře kapitalizovaný a odolný. Uvedla, že úředníci „pracují na včasném řešení této situace“.



Mezitím, jak píše Jason Calacanis, to může být začátek.




„Vláda se nás snaží zabít“: Američané čekají nekonečné fronty na jídlo
Otázka, kterou jsme včera zaslali prémiovým předplatitelům: „Byla banka v Silicon Valley skutečně jedinečná a kdo je další na řadě?“.



A zatímco všechny americké banky zaparkovaly určitou část svých peněz do státních dluhopisů a dalších dluhopisů, jejichž hodnota v loňském roce klesla díky nejrychlejšímu zvyšování úrokových sazeb Fedem od dob Volckera, SVB to posunula na zcela novou úroveň: jak uvádí agentura Bloomberg, investiční portfolio SIVB nabobtnalo na 57 % jejích celkových aktiv. Jak ukazuje následující graf, žádný jiný konkurent mezi 74 velkými americkými bankami neměl více než 42 %.







Vzhledem k tomu, že se o víkendu šíří strach, bude v pondělí ráno před těmito regionálními bankami pravděpodobně stát ve frontě ještě více lidí.



… a to je pondělí.



Bill, this may interest you: Before the collapse, executives sold shares. Gregory Becker, CEO, sold 11% on Feb 27, 2023. Michael Zucker, Counsel, 19% on Feb 5. Daniel Beck, CFO, 32% on Feb 27. Michelle Draper, CMO, 25% on Feb 1. Read more: https://t.co/GI3EDmPOGU pic.twitter.com/5kXUr34Wf6 — unusual_whales (@unusual_whales) March 11, 2023 Zdroj: zerohedge.com
Článek „Nevídané za více než 40 let“. Kolaps SVB vyvolává výběry z bank, lidé čekají ve frontách se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden