Důsledek sankcí EU? Čínští investoři se vyhýbají švýcarským bankám
RSS

Důsledek sankcí EU? Čínští investoři se vyhýbají švýcarským bankám

Švýcarsko, ale i další údajně neutrální země, ve skutečnosti svoji deklarovanou neutralitu neustále porušují. Nedávno Švýcaři vymýšleli, jak to zaonačit, aby údajně neutrální země mohla poslat na Ukrajinu tanky, aniž by navenek porušila svoji neutralitu – a nyní se ukazuje, že zemi poškozují také sankce, které se Švýcarsko rozhodlo zavést po vzoru EU.
A podle všeho se sankcí obává také Čína s tím, jak USA začínají upozorňovat na to, že jejich zájmy se pomalu ale jistě přesunují od Ukrajiny k Tchaj-wanu. Pokud by totiž došlo na protičínské sankce ze strany USA, pak se k nim připojí nejen EU, ale i další země, které politiku EU kopírují, tedy i „neutrální“ Švýcarsko.
Číňané se tak zdráhají držet své finance ve švýcarských bankách.
V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu před více než rokem uvalily USA, Spojené království, členové EU a další západní země vážné sankce na Rusko, což vyvolalo přímou ekonomickou válku proti zemi. S cílem zruinovat ruskou ekonomiku bylo mimo jiné zavedeno několik tisíc ekonomických omezení v obchodu a bankovním sektoru. Omezení však poškodila především Evropu.
S ohledem na tuto politiku kritici opakovaně varovali před možnými důsledky, které by obzvláště tvrdě zasáhly zejména Německo a další evropské země. Jak známo, stalo se tak i loni. Důsledky těchto opatření se však mezitím začínají projevovat i v zemích, které se do sankční války s Moskvou nutně nevrhly po hlavě.
Řeč je o Švýcarsku, které se z hlediska svého neutrálního postavení vždy drželo mimo mezinárodní napětí a díky svému lukrativnímu obchodnímu modelu v bankovním sektoru bylo vždy považováno za bezpečný přístav pro investory z celého světa. V průběhu protiruských sankcí však Švýcarsko odsunulo svou neutralitu stranou a přidalo se k západnímu přístupu.
28. února 2022, čtyři dny po zahájení ruské vojenské intervence, přijala švýcarská vláda sankce Evropské unie proti Rusku a zablokovala  celkem 7,5 miliardy švýcarských franků ruským občanům, kteří jsou dosud na sankčním seznamu .
Důsledky tohoto rozhodnutí jsou nyní zřejmé. Protože, jak nedávno  informoval  americký list  „The  Financial Times, “  Číňané se prý zdráhají investovat své peníze do švýcarské banky.
„Máme statistické důkazy, že doslova stovky zákazníků, kteří si chtěli otevřít účty, to nyní nedělají,“ citoval list bankéře odpovědného za Asii.
Podle zprávy představitelé šesti z deseti největších švýcarských bank uvedli, že sankce hrají roli pro zákazníky. „Ptali se, jestli jsou jejich peníze u nás v bezpečí,“ vysvětlil další bankéř.
Banky prý také pracují prostřednictvím strategií, jak se vypořádat se zhoršením vztahů s Čínou. Jak řekl jeden analytik: „Všichni se snaží připravit na to, co přijde dál.“
Je třeba zdůraznit, že Asie je pro Švýcarsko důležitým trhem a představuje významný podíl v bankovním sektoru země. Ztrátu této klientely by proto nebylo snadné vyrovnat.
Jak již bylo řečeno, tento případ by také mohl přimět investory z jiných částí světa, aby přestali vkládat své peníze na švýcarský bankovní účet.
Jak vážná je situace pro Švýcarsko, se teprve uvidí. Ke cti jim slouží, že zmrazili jen část ze 46 miliard CHF, které ruští zákazníci uložili na své švýcarské účty.
Navíc navzdory sankcím stále existují poměrně rozsáhlé ekonomické vztahy mezi Švýcarskem a Ruskem, i když přijetí sankcí EU podle zpráv médií masivně  ztížilo každodenní podnikání…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Důsledek sankcí EU? Čínští investoři se vyhýbají švýcarským bankám se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden