Čínský prezident Si bude po setkání s Putinem jednat se Zelenským
RSS

Čínský prezident Si bude po setkání s Putinem jednat se Zelenským

V těsném závěsu za zprávou agentury Reuters, podle níž se Siova cesta do Moskvy uskuteční pravděpodobně již příští týden, píše The Wall Street Journal, že čínský vůdce přijal Zelenského žádost o setkání, byť virtuální. (Foto: Flickr)







K rozhovoru by mělo dojít poté, co se Si poprvé setká s prezidentem Putinem v Moskvě.



„Čínský vůdce Si Ťin-pching plánuje poprvé od začátku války na Ukrajině hovořit s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, pravděpodobně poté, co příští týden navštíví Moskvu, kde se setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, uvádějí lidé obeznámení s touto záležitostí,“ píše v pondělí WSJ.



„Schůzky s Putinem a Zelenským, z nichž druhá se má uskutečnit virtuálně, odrážejí snahu Pekingu hrát aktivnější roli při zprostředkování ukončení války na Ukrajině, uvedli někteří z těchto lidí.“



To vše naznačuje, že role Pekingu jako vlivného prostředníka v okamžiku, kdy Washington zůstává rezistentní vůči serióznímu úsilí o mír na Ukrajině, získává v Moskvě i Kyjevě na síle.



* * *



Ostře sledované a kontroverzní plány čínského prezidenta Si Ťin-pchinga navštívit v Rusku prezidenta Vladimira Putina nabývají rychlých obrysů – agentura Reuters v pondělí s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla, že se tak stane příští týden.



Pokud je tento údaj přesný, bude to mnohem dřívější termín, než se původně očekávalo, a to po videohovoru mezi Putinem a Si, v němž 30. prosince původně padlo pozvání k návštěvě Moskvy. Podle deníku The Moscow Times „ se očekávalo, že Si, který si minulý týden zajistil bezprecedentní třetí funkční období, přijede do Moskvy v dubnu nebo na začátku května“.



Oficiálně se obě strany ke zprávám o tom, že se návštěva uskuteční příští týden, vyjadřují mlčky. „Oznámení o oficiálních zahraničních návštěvách se zpravidla koordinují synchronně po vzájemné dohodě stran,“ uvedl na brífinku mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „ Až taková připravenost nastane, dáme vám vědět.“



Očekává se, že hlavním bodem programu bude snaha Číny dostat obě válčící strany k jednacímu stolu poté, co minulý měsíc představila svůj poziční dokument neboli dvanáctibodový plán řešení ukrajinské krize. Zatímco na Západě se okamžitě setkal se skepsí, ukrajinský prezident Zelenskyj vyjádřil vzácnou otevřenost.



„Domnívám se, že to, že Čína začala mluvit o Ukrajině, není špatné, ale otázkou je, co následuje po slovech,“ uvedl tehdy Zelenskyj v reakci podle agentury Associated Press.



Dvanáctibodový plán zaujímá jasný protizápadní postoj, vzhledem k tomu, že odsuzuje rozšiřování NATO a zároveň vyzývá „příslušné země“, aby „přestaly zneužívat jednostranné sankce“ a „přispěly svým dílem k deeskalaci ukrajinské krize“. Čína mezitím prokázala svou schopnost uzavírat mír, vzhledem k pátečnímu historickému obnovení diplomatických styků a normalizaci mezi Saúdskou Arábií a Íránem, které byly podepsány v Pekingu.



Zdroj: wsj.com
Článek Čínský prezident Si bude po setkání s Putinem jednat se Zelenským se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden