USA: Obchodování se zastavilo u dalších 30 bank, mezitím rekordně stoupla cena zlata
RSS

USA: Obchodování se zastavilo u dalších 30 bank, mezitím rekordně stoupla cena zlata

Možná si myslíte, že se nás bankovní krachy v USA netýkají, jenže tak jako v roce 2008 se i tentokrát vše „přelije“ do zbytku světa, zejména pak toho západního, což logicky zahrnuje i ve vztahu k USA zcela podřízenou EU.
Zatímco minulý týden byly od čtvrtka nahlášeny krachy celkem 3 bank, v pondělí přestalo obchodovat 30 dalších . Nyní se již otevřeně hovoří o krizi, která bude zřejmě horší než ta v roce 2008 a mnozí ekonomové se zmiňují i o roku 1929, který k současné situaci přirovnávají.
Hovoří se také o historicky nejhorší krizi.
Cena zlata v důsledku toho v pondělí vzrostla na historické maximum, což jen ukazuje, že se zřejmě vyplatí investovat právě do této komodity.
Trh se zlatem tak konečně zareagoval na rostoucí bankovní krizi v USA po kolapsu Silicon Valley Bank a Signature Bank, po kterém následovaly další kolapsy bank v pondělí.
Zlato přilákalo investory, protože akciový trh klesl, americký dolar se propadl a americké státní dluhopisy ztratily výnosy.
Dvouletá americká státní pokladní poukázka zaznamenala největší propad výnosu v jediném obchodním dni od „černého pondělí“ v roce 1987, když včera klesla o 4,12 procenta.
Obavy z totální bankovní krize, která by mohla způsobit odložení budoucího zvýšení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem, posunuly zlato nad kritickou psychologickou úroveň 1 900 dolarů za trojskou unci. Od pátku se trh se zlatem zvýšil o více než 70 dolarů.
„Pokles výnosů amerických 2letých státních dluhopisů ukazuje, že dluhopisový trh začíná oceňovat snižování úrokových sazeb uprostřed této bankovní krize,“ řekl hlavní komoditní stratég TD Securities Daniel Ghali Kitco News.
Od přelomu roku centrální banky ve velkém doplňují své zásoby zlata. I mezi drobnými střadateli je velký zájem o fyzické zlato a stříbro. Australská mincovna Perth Mint oznámila rekordní výprodej v prvních měsících roku 2023.
Také se ovšem hovoří o tom, že krize, která by mohla být ve svých důsledcích i horší než ta v roce 1929, by mohla být záminkou k rychlejšímu zavedení digitální programovatelné měny (CBDC) a ukončování hotovosti.
Jakmile se krize rozšíří – podobně jako ta poslední – po celém světě, pak by se taková záminka hodila nejen v USA. CBDC je již značně otestována a možnost ovládat touto cestou masy je zcela jistě velmi lákavou.
Příští týdny tedy uvidíme, kam tato krize bude směřovat. Urychlené zavádění CBDC je ovšem velmi pravděpodobné…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek USA: Obchodování se zastavilo u dalších 30 bank, mezitím rekordně stoupla cena zlata se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden