Svět má zásoby pšenice už jen na 10 týdnů, varuje Sara Menkerová
RSS

Svět má zásoby pšenice už jen na 10 týdnů, varuje Sara Menkerová

Podle Sary Menkerové, generální ředitelky globální společnosti Gro Intelligence, která využívá umělou inteligenci a veřejná i soukromá data k předpovídání trendů v zásobování potravinami, dosáhla celosvětová potravinová nedostatečnost úrovně, která nebyla zaznamenána od finanční krize v roce 2008. (Foto: Flickr)







Řekla, že svět má k dispozici zásoby pšenice zhruba na 10 týdnů.



Při sobotním projevu na zvláštním zasedání Rady bezpečnosti OSN uvedla, že rusko-ukrajinský konflikt není příčinou krize v oblasti potravinové bezpečnosti, ale „pouze přilévá olej do ohně, který již dlouho hoří“.



Za hlavní příčiny krize označila odbornice rozsáhlý nedostatek hnojiv, problémy v dodavatelském řetězci a rekordní sucha.




Ohromující záběry ukazují vykolejený vlak v Kanadě uprostřed krize hnojiv
„Není to cyklické. Je to seismické,“ řekl Menker a poznamenal, že „i kdyby válka skončila zítra, náš problém s potravinovou bezpečností v dohledné době nezmizí, pokud nebudeme jednat společně.“



Zdůraznila, že „bez agresivních globálních opatření nám hrozí mimořádné lidské utrpení a ekonomické škody“.



“Without aggressive global actions, we stand the risk of an extraordinary amount of human suffering and economic damage," a food insecurity expert told the UN Security Council this week. https://t.co/ZN8RNlSEOb — FOX 32 News (@fox32news) May 22, 2022 Krizi s obilím pociťuje celý svět, protože ceny pšenice se v posledních dvou měsících vyšplhaly na rekordní hodnoty. Velcí producenti, jako je Rusko, Kazachstán a Indie, zrušili vývoz, aby ochránili své domácí trhy, zatímco dodávky na Ukrajinu jsou kvůli probíhajícímu konfliktu ohroženy. To vyvolalo obavy z nedostatku potravin a hladu po celém světě.



Výkonný ředitel Světového potravinového programu OSN David Beasley již dříve uvedl, že 49 milionů lidí ve 43 zemích již „klepe na dveře hladomoru“.



Zdroj: infowars.com
Článek Svět má zásoby pšenice už jen na 10 týdnů, varuje Sara Menkerová se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden