Počet migrantů překračujících Středozemní moře se zdvojnásobil
RSS

Počet migrantů překračujících Středozemní moře se zdvojnásobil

Středomořská trasa byla letos zatím nejoblíbenější cestou migrantů, kteří se snažili dostat do Evropy… (Foto: Flickr)







Počet nelegálních překročení hranic ze severní Afriky do Itálie se v prvních dvou měsících roku více než zdvojnásobil ve srovnání se stejným obdobím roku 2022.



V lednu a únoru bylo zjištěno celkem 11 951 přechodů přes centrální středomořskou migrační trasu, což je o 118 % více než ve stejném období loňského roku a představuje dva z každých pěti nelegálních přechodů hranic do Evropské unie v tomto roce.




Britský premiér: Odepřeme vám přístup do britského systému moderního otroctví
Podle pohraniční agentury Evropské unie Frontex patří mezi tři nejvýznamnější země původu migrantů přicházejících přes Středozemní moře Pobřeží slonoviny, Guinea a Pákistán.



Za rok 2023 bylo dosud zjištěno celkem 28 130 překročení hranic Evropské unie, což je podle agentury Frontex „zhruba stejné číslo jako ve stejném období loňského roku“ . Počet 13 800 nových příchozích jen v únoru představuje mírný nárůst oproti stejnému měsíci roku 2022.



Západobalkánská trasa, která byla v loňském roce podle zpráv nejčastěji využívána migranty do Evropy, zaznamenala oproti stejnému období loňského roku pokles počtu nově příchozích o 28 %, zatímco vylodění migrantů na španělských Kanárských ostrovech a na španělské pevnině se rovněž snížilo o 68 %, resp. 38 %.




Po příjezdu 100 tisíc migrantů v roce 2022 se Itálie chystá zakročit
Procentuálně nejvíce vzrostl počet nelegálních přechodů hranic z Běloruska do Polska, Litvy a v menší míře do Lotyšska, kde bylo letos zatím překročeno 856 hranic, což je o 145 procent více.



Mezitím počet migrantů opouštějících evropskou pevninu a směřujících do Velké Británie rovněž vzrostl o 82 procent, přičemž v prvních dvou měsících roku 2023 bylo přes kanál La Manche zjištěno 5 622 nelegálních překročení hranic. Britská vláda nedávno zavedla novou legislativu, v níž slíbila zadržet a deportovat každého, kdo touto cestou nelegálně vstoupí do země.



Zvýšená frekvence využívání centrální středomořské trasy bude představovat další tlak na vládu Giorgia Meloniho v Římě, která se snaží zavést politiku potírání pašeráků lidí a odrazování migrantů od této cesty.




Tři plné autobusy migrantů vyloženy u domu viceprezidentky Harrisové
Italská vláda minulý týden oznámila zpřísnění trestů pro usvědčené pašeráky lidí, kteří si nyní mohou odsedět až 30 let ve vězení, pokud migranti na malých člunech zemřou v jejich službách. Nová legislativa přichází po tragédii, která se stala minulý měsíc v Jónském moři a při níž v rozbouřených vodách zahynuly desítky migrantů.



Nedávná zpráva italských zpravodajských služeb naznačuje, že přítomnost pátracích a záchranných plavidel nevládních organizací ve Středozemním moři povzbuzuje více migrantů k cestě do Evropy, protože vědí, že jim stačí efektivně překonat polovinu cesty, než budou pravděpodobně vyzvednuti a eskortováni na břeh.



Zpráva obvinila nevládní organizace z toho, že poskytují „logistickou výhodu zločineckým organizacím, které řídí obchod s migranty, a umožňují jim přizpůsobit svůj modus operandi podle možnosti snížit kvalitu používaných plavidel, odpovídajícím způsobem zvýšit nezákonné zisky a vystavit lidi na palubě konkrétnějšímu riziku ztroskotání“.




Arizonský guvernér postavil zeď z nákladních kontejnerů, takto to dopadlo
Z údajů, které agentura Frontex zveřejnila v pátek, vyplývá pravděpodobnost, že nelegální přistěhovalectví zůstane na vysoké úrovni i v letošním roce a bude probíhat podobným tempem jako v roce 2022, kdy bylo zjištěno 330 000 nelegálních překročení hranic, což je nejvyšší číslo od migrační krize v roce 2016.



To však vypovídá pouze o části příběhu, neboť v roce 2022 bude v celé Evropské unii podáno téměř 1 milion žádostí o azyl, přičemž toto číslo nezahrnuje téměř 5 milionů ukrajinských uprchlíků.



Zdroj: rmx.news
Článek Počet migrantů překračujících Středozemní moře se zdvojnásobil se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden