Proč je Biden proti, aby Kongres Wagnerovce označil za teroristickou organizaci?
RSS

Proč je Biden proti, aby Kongres Wagnerovce označil za teroristickou organizaci?

Mezi Kongresem a prezidentem Bidenem se rozhořel boj o to, zda označit za teroristickou organizaci soukromou ruskou vojenskou společnost Wagner, která stojí v první linii agrese proti Ukrajině a je obviňována z ohavných zvěrstev na Ukrajině i po celém světě. (Foto: Telegram / ilustrační)







Zatímco Bidenova administrativa uvalila na skupinu Wagner sankce jako na globální zločineckou organizaci, zákonodárci tlačí na ministerstvo zahraničí, aby šlo ještě dál a zavedlo označení zahraniční terorismus.



Tento rozkol podtrhuje dlouhodobé napětí: Kongres kritizuje Bidenovu administrativu za pomalou podporu Ukrajiny, zatímco administrativa tvrdí, že řídí křehký žebříček eskalace a chrání se před možným negativním dopadem.



„Viděli jsme to znovu a znovu, pokud jde o podporu Ukrajinců a této války, kdy Kongres předběhl Bílý dům,“ řekla The Hill senátorka Jeanne Shaheenová (D-N.H.), členka senátního výboru pro zahraniční vztahy.



„Platí to od chvíle, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Vzpomínám si, jak jsem v roce 2014 podporovala smrtící zbraně pro Ukrajinu a Bílý dům to odmítl podpořit. Nevidím v tom nic neobvyklého. Doufám, že se k tomu administrativa a ministerstvo zahraničí postaví čelem.“



Shaheen je spolu s dalšími šesti demokratickými a republikánskými senátory autorem zákona nazvaného Holding Accountable Russian Mercenaries (HARM) Act, který by donutil ministerstvo zahraničí označit Vagnera za zahraniční teroristickou organizaci (FTO).



Zastánci označení FTO tvrdí, že to pro Wagnera znamená podstatně vyšší náklady ve srovnání s jeho současným označením jako nadnárodní zločinecké organizace.



Označení za FTO by zvýšilo zdroje Spojených států na zaměření a narušení aktivit společnosti Wagner, sloužilo by jako silný odstrašující prostředek proti lidem nebo vládám, které s touto skupinou obchodují, a otevřelo by nové cesty pro právní kroky.



„To by změnilo pravidla hry,“ řekl senátor Lindsey Graham (R-S.C.), hlavní člen senátního výboru pro justici a jeden ze spolupředkladatelů návrhu zákona.



Rada pro národní bezpečnost a ministerstvo zahraničí neodpověděly na otázky listu The Hill ohledně konkrétních problémů s označením Wagnera za FTO.



Komplikace se štítkem Wagner FTO



Jeden z kongresových poradců, který si přál zůstat v anonymitě, aby mohl hovořit o citlivých rozhovorech, však listu The Hill sdělil, že administrativa je proti tomuto zákonu kvůli obavám, že by mohl bránit snahám USA přesvědčit africké země a spolupracovat s nimi, aby ukončily své spojení s Wagnerem nebo závislost na něm.



Odborné analýzy spojují aktivity Wagnerovy skupiny se zeměmi, jako jsou Súdán, Libye, Středoafrická republika, Mosambik, Mali, Burkina Faso, Kamerun a Čad. Soukromá bezpečnostní společnost je často využívána jako doplňková síla pro slabé armády těchto zemí.



„[Ministerstvo zahraničí] se obává, že kdyby najednou na Wagnera dopadlo označení FTO, že by tyto vlády, kde jsou různí úředníci, kteří s nimi [Wagnerem] jednají, že by jim všem okamžitě zablokovali cestu do Spojených států a zabavili jejich majetek za to, že přišli do styku s FTO. Takže to je podstata jejich obav,“ řekl poradce.



„Tvrdí, že nejsou proti tomu z důvodu Ukrajiny, ale jsou proti tomu z důvodu Afriky.“



Zastánci zákona o HARM však tvrdí, že přijetí zákona je důležitým politickým signálem a zároveň dává prezidentovi pravomoc odložit plnění litery zákona.



Text zákona obsahuje pravomoc prezidenta upustit od požadavků na sankce z důvodu obav o národní bezpečnost.



„Vzkaz, který plyne z přijetí takového zákona, je podle mého názoru cenný a my bychom o něj stáli. Myslím, že to může mít oba světy,“ řekl poradce.



A zastánci označení FTO tvrdí, že zejména Wagnerova skupina splňuje kritéria oddělená od označení nadnárodní zločinecké organizace. Úzké vazby Wagnera na Kreml z ní dělají něco víc než jen zločineckou organizaci operující za účelem zisku, na rozdíl od jiných nadnárodních zločineckých skupin, jako jsou drogové kartely ve Střední a Jižní Americe.



Wagner je „zdánlivě soukromá organizace, ale ve skutečnosti funguje jako proxy ruka Kremlu“, vypověděla ve čtvrtek zákonodárcům během slyšení Helsinské komise Justyna Gudzowska, bývalá úřednice ministerstva financí pro sankce.



Gudzowská, ředitelka oddělení nezákonného financování investigativní a politické organizace The Sentry, uvedla, že organizace vysledovala, že Wagner ve Středoafrické republice utrácí peníze za „sofistikovanou propagandu v hollywoodském stylu oslavující Rusko“.



To „jasně ukazuje, že skupina zde není jen kvůli ekonomické kořisti, ale také kvůli projekci ruské moci v zahraničí, “ řekla zákonodárcům.



Přesto Gudzowská také varovala, že označení Vagnera za FTO by mohlo poškodit humanitární skupiny působící v těchto zemích, což je další nezamýšlený důsledek takového označení, a vyzvala zákonodárce, aby zajistili, že tyto problémy „budou řádně zmírněny“.



Zdroj: thehill.com
Článek Proč je Biden proti, aby Kongres Wagnerovce označil za teroristickou organizaci? se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden