Rána USA? Čína obnovila vztahy Íránu se Saúdskou Arábií
RSS

Rána USA? Čína obnovila vztahy Íránu se Saúdskou Arábií

Na pozadí všeho toho informačního šumu není v našich médiích skoro ani vidu ani slechu po jedné geopoliticky velice významné události s možná až epochálním významem, kterou je Čínou zprostředkovaná, v pátek 10.3 v Pekingu podepsaná dohoda o obnovení vzájemných vztahů mezi Saúdskou Arábií a Íránem. (Foto: Flickr)







Ta následuje po řadě událostí směřujících k posílení vztahů mezi Čínou a ropnými mocnostmi po obou znesvářených stranách Perského zálivu i k posílení vztahů obou těchto stran – arabských ropných království a Íránské islámské republiky – s dalšími zeměmi silně zapojenými do Iniciativy pásu a cesty (BRI) čili Nové hedvábné stezky, Šanghajské organizace pro spolupráci a do sdružení BRICS. Na vypjatou situaci mezi Íránem a sunitskými monarchiemi se obvykle také pohlíželo jako na jednu z hlavních překážek eurasijské integrace, která působila při „zadírání roztáčející se Eurasijské osy“ zhruba stejně jako konfliktní situace na Ukrajině. Přičemž Čína, která se ve svém globálním integračním úsilí snaží o eurasijskou integraci úplně nejvíce, obě tato „zadřená ložiska roztáčející se integrační osy“ zkouší opět promazat a dostat je k jednacímu stolu a k zapojení do vzájemně přínosných kooperačních vztahů. A na Středním východě evidentně tedy dosáhla jakéhosi prvotního úspěchu.




Kolaps dolaru je nyní v pohybu? Saúdská Arábie signalizuje konec
Řada lidí zejména ve středovýchodní oblasti v tom vidí i porážku jestřábích kruhů, zejména z Washingtonu, pro které je vítaný každý konfliktní písek zadírající rozbíhání spontánní globální integrace neprobíhající pod jejich taktovkou a nevylučující ty nedostatečně poslušné. Pro tyto kruhy byly neblahé události z roku 2016, kdy Rijád s Teheránem přerušil politické vztahy, darem z nebes. Tehdy v zemích se smíšenou populací sunitů a šíitů jako Sýrie a Irák zuřily k radosti jestřábů občanské války a ani vztahy mezi šíity a převažujícími sunity v Saúdské Arábii nebyly v pořádku. Došlo tedy k popravě tamního významného šíitského vůdce, která vyvolala pobouření mezi šíity po celém Středním východě, a v převážně šíitském Íránu vyprovokovala nepokoje, v nichž demonstranti zaútočili na saúdskou ambasádu, načež byly přerušeny diplomatické styky mezi oběma zeměmi a rozpoutala se vzájemná nevraživost.



Vztahy mezi Saúdy i dalšími monarchiemi Zálivu a Íránem se v posledních sto letech vyvíjely jak aprílové počasí. Teď je ale čím dál zjevnější, že přínosná spolupráce na eurasijské integraci je výhodnější než nevraživost zvláště, když obě strany mají významné společné přátele, jako Čína, a společné zájmy na projektech, jako Nová hedvábná stezka další integrační iniciativy.




USA zvažují plán poskytnout Ukrajině tisíce dříve zabavených íránských zbraní
Je sice jasné, že tato dohoda je teprve prvním krokem na ne zcela snadné cestě sbližování, kdy se bude překonávat řada zádrhelů, ale je zajímavé, že na samotném Středním východě tento vývoj budí v tamních médiích asi méně skepse, než v jiných částech světa. Také v nejbližším výhledu lze čekat spíše více to, že sblížení přestane překážet eurasijské integraci než, že by přineslo zvláště úzkou ekonomickou spolupráci mezi oběma stranami, neboť Saúdové a další monarchie přes určitou vzdorovitost vůči USA v poslední době se přeci jen neodváží porušit Amerikou vynucované jednostranné sankce na Írán, a budování vzájemné důvěry též nebude snadné. Např. při snižování napětí v dalších zemích sužovaných rozbroji mezi šíitskou s Íránem spřízněnou a sunitskou se Saúdy spřízněnou stranou, zvláště v Jemenu, kde už 8 let zuří válka.



Kromě výhledu na snížení lokálního napětí se všichni hlavně těší na rychlejší integraci v rámci širší Eurasie, tedy i země mimo Střední východ – zvláště Čína. Přitom to umožnění širší eurasijské integrace se nejspíš prosadí velice rychle, zatímco tlumení hluboce zakořeněných sporů, jako ty kolem války v Jemenu, asi tak rychle nepůjde. Ač možná, kdyby k takové dohodě došlo dříve, tak by jemenská občanská válka s intervencí Saúdů a jejich spojenců ze Zálivu ani nevypukla. Ale i teď svítá naděje, že by konflikt přeci jen mohl přejít do útlumu a situace by se mohla zlepšit i v Sýrii a v Libanonu, kdy obě tyto země stejně jako Irák jsou nejhlasitějšími vítači uvedené dohody.




Saúdský korunní princ: Novou Evropou se stane Blízký východ
Časté spory mezi různými zeměmi a politickými skupinami na Středním východě se do vzájemných vztahů obou těchto „velkých kohoutů na stejném hnojišti Středního východu“ vždy promítaly a i obráceně, jejich vztahy vždy hýbaly se zdejší politickým jevištěm.



Např. v době Irácko-Íránské války stáli Saúdové na straně Iráku, ale později v 80. letech už si zase s Teheránem dobře rozuměli. Později dokonce nejenže měli dobré ekonomické vztahy, ale v roce 1998 spolu podepsali smlouvu obecné spolupráci ve všech oblastech a v roce 2001 dokonce i o bezpečnostní spolupráci. V té době byl ministrem obrany Íránu Ali Šamchani, který později za zásluhy o sblížení obou zemí v Saúdské Arábii získal Řád Abdulazize, tj. nejvyšší tamní ocenění. Ten teď uvedenou dohodu ve funkci bezpečnostního náčelníka za Írán v Pekingu podepsal. Je to dost logické, dohoda, kterou právě obě země uzavřely, se totiž na tehdejší smlouvy z přelomu století odvolává a je v podstatě dohodou o obnovení těchto generaci starých smluv o někdejší vzájemně výhodné spolupráci později narušené geopolitickými hrátkami se zapojením zámořských mocností jako tzv. Arabské jaro.




Podivná otrava dívek v Íránu. Prezident uvedl, kdo za tím stojí
Po celém Středním východě se tedy ozývají naděje, že odkazy na tehdejší smlouvy z časů před americkými „pokusy o osvobození Středního východu“ invazí do Iráku a Arabským jarem s následnými občanskými válkami v Libyi, Sýrii a téměř i v Egyptě, když si Írán se Saúdskou Arábií koncem minulého a počátkem tohoto století ještě dobře rozuměly, by mohly znamenat, že tehdejší duch spolupráce a porozumění mezi Saúdy a Íránem i v celé oblasti by se mohl vracet.



V té době mezi Íránem a Saúdy rostly obchody. Nikoho by nenapadlo zkoušet svrhnout režim v Sýrii pomocí Al Kajdy a ISIS a obě země dokonce společně vytvářely mezinárodní bezpečnostní instituce, aby k něčemu takovému nemohlo dojít. Docházelo i k lidským a kulturním výměnám aj.




Saúdové v Davosu potvrdili plány na obchodování s ropou bez dolaru
Teď se obě strany zřejmě nechaly přesvědčit, že přes vše, k čemu mezitím došlo, je třeba se k tomuto duchu vrátit a znovu si užívat všech plodů vzájemné spolupráce, bezpečného prostředí a nyní i výhod nových formátů globální integrace v rámci BRI, SOC, BRICS atp., jak je o tom kromě zdravého rozumu a vzpomínek na staré dobré časy přesvědčila hlavní zosnovatelka těchto nových formátů kooperace v rámci komunity sdíleného údělu lidstva – Čína.



Zdroj: cri.cn
Článek Rána USA? Čína obnovila vztahy Íránu se Saúdskou Arábií se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden