Evropu zasáhla bankovní krize, Credit Suisse se propadá
RSS

Evropu zasáhla bankovní krize, Credit Suisse se propadá

Když už se zdálo, že se futures po týdnu pohybů na horské dráze konečně stabilizují, a den poté, co se americké regionální banky odrazily od dna v naději, že run na malé banky v USA polevuje, bankovní krize triumfálně dorazila do Evropy, kde (jak jsme včera varovali) šlo především o Credit Suisse. (Foto: Google)







Švýcarská banka, která se již obchoduje na historických minimech poté, co včera oznámila, že její finanční zprávy vykazují podstatné nedostatky, se propadla o více než 20 %…



Volný pád Credit Suisse. Akcie banky nyní poprvé v historii spadla pod 2 franky za kus. pic.twitter.com/GCHGNPlYeI — Lukáš Kovanda (@LukasKovanda) March 15, 2023 Akcie Credit Suisse padají dnes až o 10 %, na historické dno, poté, co klíčový investor banky, Saúdská národní banka, kategoricky vyloučil, že by největší švýcarské bance poskytl jakékoli další podpůrné financování. pic.twitter.com/fqsd9Gvwjj — Lukáš Kovanda (@LukasKovanda) March 15, 2023 Česká koruna výrazně oslabuje kvůli strachu z pádu největší švýcarské banky, Credit Suisse. V Praze na burze padají též citelně akcie tuzemských bank, v čele s těmi matky České spořitelny. Bezprostředně je důvodem to, že saúdská královská rodina nechává Credit Suisse bez pomoci. pic.twitter.com/BdRUHSPP81 — Lukáš Kovanda (@LukasKovanda) March 15, 2023 Akcie Credit Suisse dnes padají už o bezmála 30 % (1). Stahují s sebou také euro (2). To vůči dolaru zatím vykazuje nejvýraznější jednodenní oslabení za poslední takřka tři roky, od 19. 3. 2020, kdy se ovšem Evropou začínala masivně šířit první vlna covidové pandemie. pic.twitter.com/3MKIfbrl1Z — Lukáš Kovanda (@LukasKovanda) March 15, 2023 … poté, co hlavní akcionář banky, předseda představenstva Saudi National Bank Ammar Al Khudairy, jehož podíl ztratil během tří měsíců více než třetinu své hodnoty, vyloučil další investice do problémové švýcarské banky, protože větší podíl by přinesl další regulační překážky.



„Odpověď zní: rozhodně ne, a to z mnoha důvodů mimo ten nejjednodušší, kterým je regulační a zákonný důvod,“ řekl Al Khudairy v rozhovoru pro televizi Bloomberg ve středu. Odpověděl tak na otázku, zda je banka otevřena dalším injekcím, pokud by se objevila další výzva k poskytnutí dodatečné likvidity.



Tento komentář srazil nejen akcie CS a CDS, ale vyvolal paniku v celém evropském bankovním sektoru…







… což vede k titulkům, jako je tento…



BANKOVNÍ INDEX STOXX 600 PRODLUŽUJE POKLES NA 4,1 % BNP PARIBAS SE PROPADÁ AŽ O 8 %. AKCIE SOCGEN KLESAJÍ O 7,3 % … když evropský akciový index Stoxx 600 klesl o více než 2 %, přičemž index bank se propadl až o 6 %, a vyvolal nový propad futures na index S&P, který se po většinu seance obchodoval převážně beze změny, a to až o 2 %, přičemž futures na Nasdaq se přidaly. Nová panika přiměla investory hledat bezpečí a výnosy státních dluhopisů v USA i v Evropě se propadly…











Zdroj: zerohedge.com
Článek Evropu zasáhla bankovní krize, Credit Suisse se propadá se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden