Německo, Česká republika a Nizozemsko budou hlavními územími při cvičení NATO Air Defender
RSS

Německo, Česká republika a Nizozemsko budou hlavními územími při cvičení NATO Air Defender

Informace o tomto cvičení, jehož podstatná část se bude odehrávat v Německu, jste si mohli přečíst již zde . V článku jsem upozornila zejména na fakt, že má být v období konání vojenského cvičení výrazně omezen letecký provoz nad Evropou – a především nad dotčenými zeměmi.
Nyní se objevily informace o tom, které země se budou cvičení účastnit (nejde o všechny země NATO) a kde bude probíhat především. Jistě vás neudiví, že jednou ze tří hlavních zemí konání má být Česká republika…
Od 12. do 23. června 2023 bude středoevropský vzdušný prostor obecně – a německý vzdušný prostor obzvlášť – o něco rušnější, ale na druhou stranu co do civilních letů poněkud omezenější.
V rámci velkého manévru NATO uspořádá 210 stíhaček z 18 vzdušných sil cvičení k procvičování obranných operací. 
Centrem těchto leteckých válečných operací, kterých se zúčastní 23 různých typů letadel, bude Německo. Vedení proto převezme i německé letectvo. Pro servis, údržbu, tankování, zásobování atd. bude k dispozici 10 000 lidí.
Jen 100 letadel bude přemístěno z 35 států USA přes Atlantik do Evropy. Jde o největší cvičení s nasazením amerického letectva od založení NATO. Jsou mezi nimi především jednotky americké letecké národní gardy. Kromě izraelského letectva mají v letectvu záložní jednotky také USA.
Cvičení se kromě čtyř největších evropských zemí NATO, dvou středních – Španělska a Polska, účastní i kandidátské Finsko. Pět ze sedmi hlavních míst je v Německu, šesté je v Nizozemsku a sedmé v České republice. Mezi německé pobočky patří Lechfeld v Bavorsku a Spangdahlem v Porýní-Falcku.
Během těchto jedenácti dnů se má otestovat schopnost reakce a natrénovat obranné operace. V případě nouze musí být silné formace amerických ozbrojených sil přemístěny přes Atlantik. 
To platí i pro síly Luftwaffe, které pak musí být zásobovány na základnách. Jinými slovy, setkat se s infrastrukturou, kterou lze rychle upgradovat.
Podle strategie USA zůstává většina sil v domovské zemi, aby mohly pružně reagovat na hrozby v oblasti Atlantiku nebo Tichomoří. Také udržuje strategickou zálohu mimo dosah potenciálního konvenčního prvního úderu.
S ohledem na ukrajinskou válku představuje Air Defender 2023 také další provokaci NATO proti Rusku…
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ] Článek Německo, Česká republika a Nizozemsko budou hlavními územími při cvičení NATO Air Defender se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden