Studie naznačuje, že AI dokáže doslova číst vaše myšlenky a to s extrémní přesností
RSS

Studie naznačuje, že AI dokáže doslova číst vaše myšlenky a to s extrémní přesností

Sci-fi se stává dystopickou realitou.
Vědci z univerzity v Ósace (Japonsko) našli způsob, jak využít umělou inteligenci (AI) ke čtení našich myšlenek – a to doslova.
Kombinací magnetické rezonance (MRI) a technologie AI byli vědci schopni generovat snímky přímo z lidské mozkové činnosti. 
Použitím široce používané  technologie stabilní difúze  to dokázali s velmi nízkými náklady a s relativně malým úsilím ve srovnání s jinými nedávnými pokusy. Zjištění výzkumníků budou zveřejněna v  předtiskové studii  .
Ačkoli výzkumníci již našli způsoby, jak převést neurální zobrazování na vizuální reprezentace, obvykle to vyžadovalo komplexní a nákladnou technologii hlubokého učení.
Jde o technologii, kterou je třeba „vyškolit“ a pečlivě zkalibrovat. Nicméně vytvořená zobrazení jsou často pouze útržkovitá a nejsou věrná detailům.
Nová metoda japonských vědců využívá společnou technologii, která se široce používá při generování obrázků pomocí hlasových pokynů. Za posledních několik měsíců byly platformy sociálních médií zaplaveny obrázky vytvořenými pomocí Stable Diffusion a dalších podobných platforem. 
Technologie je schopna produkovat působivé, někdy až hyperrealistické obrazy s několika pečlivě vybranými slovy. Tuto technologii lze použít k vytváření statických obrázků nebo s určitými úpravami animací v oblíbených stylech, jako je anime.
Zatímco někteří v uměleckém světě to podporují, mnoho umělců se obává, že je tato technologie nahradí – a to brzy. Někteří začali vést kampaň za omezení nebo dokonce zákaz této technologie.
Loni v září The New York Times informovaly o výsledcích loňského ročníku soutěže Colorado State Art Fair, kterou vyhrál příspěvek – Théâtre D’opéra Spatial – vytvořený pomocí Midjourney, dalšího populárního systému umělé inteligence.
Aby japonští vědci vytvořili své snímky, postupovali ve dvou krocích. Nejprve dekódovali obraz ze signálů MRI svých testovaných subjektů. 
Poté použili signály MRI k dekódování „latentních textových reprezentací“, které mohly být jako výzvy vkládány do stabilní difúzní platformy, aby se zlepšila kvalita původně získaných obrázků.
Výsledky tohoto procesu lze vidět na sérii obrázků níže.


V článku publikovaném  v Nature v loňském roce byl téměř identický přístup, i když se specializovanější difúzní technologií, použit k rekonstrukci tváří generovaných umělou inteligencí z dat MRI.


Ačkoli jsou rekonstrukce vytvořené ve studii Nature jasně blíže původním vyobrazením, na novém japonském výzkumu je pozoruhodné, že byl proveden pomocí platformy, kterou již používají miliony lidí po celém světě k vytváření obrazů.
Stable Diffusion je systém učení – takzvaná neuronová síť – který se trénuje na obrovském množství obrazových dat pořízených přímo z rozsáhlého archivu obrázků na internetu.
Jeho tvůrce Emad Mostaque jej nazval „generativním vyhledávačem.“ Na rozdíl od Google, který vám ukazuje obrázky, které již existují, vám Stable Diffusion může ukázat věci, které neexistují.
Zároveň je jasné, že taková technologie má velmi reálné nevýhody. 
Kromě umění generovaného umělou inteligencí jsme v poslední době také hodně slýchali o Chat GPT-3, technologii, která dokáže napsat komplikované eseje během několika sekund, opět pomocí jednoduchého příkazového řádku.
Tuto technologii již využívají studenti vysokých škol k psaní kvalitních esejí, kterými mohou oklamat své zkoušející. Možná bude potřeba přehodnotit celý systém hodnocení na univerzitách.
Nemusíte však být fanouškem filmů o Terminátorovi nebo Matrixu, abyste si uvědomili, že znepokojivé využití umělé inteligence sahá daleko za hranice podvádění při zkouškách na vysoké škole nebo vyřazení průměrných umělců z podnikání.
Web Popular Mechnanics  před pár dny informoval , že drony amerického letectva nyní dokážou pomocí umělé inteligence rozeznat tváře jednotlivců ze vzduchu. 
Společnost RealNetworks se sídlem v Seattlu, která technologii vyvinula, říká, že tato technologie umožňuje dronům rozlišit přítele od nepřítele a software lze použít pro záchranné operace, hlídky a „domácí pátrání“. Izraelská společnost pracuje na podobné technologii, která má pomoci dronům najít dokonalý úhel pro rozpoznání obličeje.
Jak dlouho bude trvat, než drony vybavené umělou inteligencí učiní rozhodnutí, která poškodí lidi nebo dokonce způsobí smrt? Budou drony s umělou inteligencí moci rozhodovat o životě a smrti bez lidského zásahu? Budou použity v domácí policii a dohledu?
A v jakých rolích a s jakými pravomocemi? Toto jsou klasické otázky, které si kladou futuristé, spisovatelé sci-fi a etici, ale je stále jasnější, že nejde o hypotézy nebo myšlenkové experimenty – mluvíme o tom, kdy, ne zda. A pravděpodobně k tomu dojde mnohem dříve, než si myslíte.
V Dubaji už policie používá drony k identifikaci špatných řidičů. Ve Spojených státech policie používá drony k různým účelům, od pomoci při pátracích a záchranných operacích a výcviku důstojníků až po shromažďování informací o podezřelých a sledování veřejných akcí. 
Místní úřady a skupiny pro lidská práva se již staví proti používání technologie rozpoznávání obličeje. V roce 2021 Rada města Portland schválila jeden z nejpřísnějších zákazů této technologie v USA, možná částečně proto, že město bylo epicentrem nepokojů během léta i mimo něj. New York Civil Rights Association také vydala zprávu v roce 2021,
Škodlivé schopnosti technologie AI pro čtení myšlenek daleko předčí schopnosti dronů se softwarem pro rozpoznávání obličeje. 
Nemluvíme zde o potenciálním vniknutí do našeho sociálního soukromí – kam jdeme a co děláme, ale o vniknutí do našich myslí. To je vlhký sen šíleného globalistů.
V tuto chvíli je těžké si představit, jak široké využití by tato technologie skutečně mohla mít….
Jakkoli se tato technologie nyní může zdát neohrabaná, přesvědčivé skoky, které jsme za poslední rok viděli u technologií jako GPT-3 a Stable Diffusion, by nás neměly nechat na pochybách o směru, kterým se vše ubírá. 
Technologie budou i nadále výkonnější, přesnější a praktičtější,  to je zaručené.
Brzy zjistíme, že naše nejdivočejší sny, ale také naše nejhorší noční můry, mohou být skutečnější, než jsme se kdy odvážili myslet. Ještě děsivější je, že je mohou vidět i ostatní, ať se nám to líbí nebo ne…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Studie naznačuje, že AI dokáže doslova číst vaše myšlenky a to s extrémní přesností se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden