Čína a Rusko rozmisťují vesmírné zbraně k útokům na americké satelity
RSS

Čína a Rusko rozmisťují vesmírné zbraně k útokům na americké satelity

Čínská armáda rozmístila 347 satelitů, z toho 35 vypuštěných v posledních šesti měsících, které mají v budoucím konfliktu zasáhnout americké síly, uvedl v úterý velitel vesmírných sil při slyšení v Senátu. (Foto: Flickr)







Generál vesmírných sil B. Chance Saltzman uvedl, že Rusko rovněž testuje a rozmisťuje orbitální protisatelitní zbraně, rozsáhlé kybernetické kapacity a pozemní protisatelitní rakety, elektronické rušičky a lasery.



Pokročilejší čínské zbraně pro boj ve vesmíru představuj í „nejbezprostřednější hrozbu“ útoků ve vesmíru, zatímco méně schopné ruské vesmírné prostředky rovněž představují „akutní hrozbu“ útoků nebo narušení činnosti amerických družic.




Americká družice explodovala ve vesmíru
Obě země „mají v úmyslu zaměřit se na vnímaná zranitelná místa USA a eliminovat americkou výhodu ve vesmírné oblasti“ , uvedl čtyřhvězdičkový generál při úterním slyšení v senátním podvýboru pro strategické síly. „Oba očekávají, že vesmír bude klíčem k budoucímu vedení války tím, že umožní přesné údery na velké vzdálenosti. Oba usilují o informační převahu prostřednictvím vyřazení protivníkových vesmírných komunikačních a navigačních systémů.“



Generál Saltzman uvedl, že Čína agresivně buduje vesmírné zbraně a technologie k útokům na vesmírné systémy a pozemní komponenty. Peking usiluje o to, aby se do roku 2045 stal přední světovou vesmírnou mocností v rámci toho, co čínští představitelé nazývají „vesmírným snem“, a nasazuje lasery, které mohou útočit na družicové senzory, a rušičky elektronického boje, které mohou vyřadit družice GPS a komunikační družice.



Čínská armáda má také několik typů raket odpalovaných ze země, které jsou schopny zasáhnout satelity na oběžné dráze.




Tajná ruská družice se na oběžné dráze rozpadla a vytvořila oblak trosek
Třetí čínskou vesmírnou zbraní jsou družice na oběžné dráze, které mohou zachytit a rozdrtit zranitelná plavidla nepřátelských zemí.



Velkou obavu vzbuzuje čínský vývoj protisatelitních zbraní k útoku na nejvýše umístěné družice, které se pohybují s rotací Země. Generál Saltzman uvedl, že družice na geosynchronní oběžné dráze ve výšce 22 236 mil mohou každá pokrýt třetinu Země senzory, které se snaží shromažďovat fotografické nebo elektronické informace.



Aby se vypořádaly s hrozbou útoku na geostacionární družice, přecházejí vesmírné síly na rozmístění velkého počtu družic vyztužených proti útoku na nízké oběžné dráze Země, včetně „schopnosti najít, opravit a sledovat“ hypersonické střely, řekl generál Saltzman.




Prezident turecké kosmické agentury uvedl, jak válečné satelity vytvářejí zemětřesení
Ochrana družic před zabijáckými roboty na oběžné dráze, kteří mohou družice uchopit, je složitější.



„Pokud jde o zachycení družic a jejich stažení z oběžné dráhy, je mnohem těžší se s tím vypořádat, když máte méně manévrovatelné, starší satelity,“ řekl generál Saltzman.



Zdroj: washingtontimes.com
Článek Čína a Rusko rozmisťují vesmírné zbraně k útokům na americké satelity se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden