Sankce na Rusko znamenají, že je zaštítěné proti Západní bankovní krizi, chechtá se Putin
RSS

Sankce na Rusko znamenají, že je zaštítěné proti Západní bankovní krizi, chechtá se Putin

Západní sankce uvalené na Moskvu za válku na Ukrajině izolovaly ruský finanční systém od potenciálních dopadů možné bankovní krize, tvrdí Kreml.
Uprostřed varování před další globální finanční krizí s příchodem pádu Silicon Valley Bank (SVB) – největší banky, co od krize 2008 zkolabovala – Rusko prohlašuje, že jsou přesvědčeni, že sankce uvalené Spojenými státy, Velkou Británií, Evropskou unií aj. ruskou ekonomiku „zaštítily“ před negativními dopady vybublávající bankovní krize.
Ať se ty komentáře zakládají na faktech, nebo ne, určitě připomínají škodolibost či prasečí radost z hrůzy, jaká na Západě roste kvůli bankovnímu systému.
Vrcholný mluvčí Kremlu Dimitrij Peskov v úterý podle ruské státní tiskové agentury TASS řekl: „Náš bankovní systém má sice jisté vazby s určitými segmenty mezinárodního finančního systému, ty jsou ale převážně pod nezákonnými restrikcemi kolektivního Západu.“
Peskov však dodal: „Jsme tedy v určité míře zaštítěni proti negativním dopadům této krize, která se teď v zámoří rozvíjí,“ naznačujíc, že Rusko je na tom podle něj asi o dost lépe než jiné země provázané se Západním bankovním systémem.
Evropská unie ve spolupráci se Spojenými státy pár dnů po invazi na Ukrajinu loni v únoru oznámila sankce zakazující hlavním ruským bankám účast ve SWIFT, tj. ve Společnosti pro celosvětovou mezibankovní finanční telekomunikaci, tj. v Belgii sídlící finanční službu, která bankám celého světa umožňuje rychlé a spolehlivé vedení transakcí s biliony převody tímto systémem každý rok.
Uvedený zákaz původně v ruské ekonomice a v bankovním systému vyvolal chaos, když rubl kolaboval, jelikož miliony vystrašených Rusů zkoušelo z ruských bank vybrat svoje peníze. Avšak přes počáteční zmatky ruská měna stejně vyskočila vzhůru na předválečnou úroveň, kdy tu měnu částečně podpírá schopnost Moskvy dále své energie prodávat – i když se slevou – svolným kupujícím jako Indie a komunistická část Číny.
Kreml také osnuje pokusy použít BRICS, tj. alianci vynořujících se ekonomik (Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky) ke zřízení alternativní měny konkurující dolaru, který je dominující globální měnou od Druhé světové války.
Vypadá to, že klíčovou částí této strategie je svést zahořklé arci-rivaly Saúdskou Arábii a Írán, aby se k této alianci přidali, což by ohrozilo schopnost americké měny fungovat jako tzv. ‚petrodolar‘.
Pokud by národy BRICS spojily síly se Saúdskou Arábií a případně s Íránem a ohrozily petrodolar, mohly by tím ohrozit ekonomiku USA, jelikož by to mohlo vést ke zbavování se dolarů na světových trzích a vyvolat vysokou inflaci.
Začátek formuláře
KURT ZINDULKA
16 Mar 2023

Americká bankovní krize se rozlévá do Evropy

Zelená mafie tlačí evropské banky, aby zastavily financování nových projektů fosilních paliv
Zdroj: https://www.breitbart.com/europe/2023/03/16/im-rubber-youre-glue-kremlin-claims-russia-insulated-from-western-banking-crisis-because-of-sanctions/


Nejčtenější za týden