Elektřina i plyn znovu dramaticky zdraží
RSS

Elektřina i plyn znovu dramaticky zdraží

Nový zákazník zaplatí při roční fixaci za elektřinu 11,22 za kilowatthodinu, tedy dvojnásobek loňských cen. Ještě větší skok je při vytápění elektřinou, to je téměř čtyřikrát dražší než loni. Plyn zdražil dokonce na dvojnásobek jarních cen, napsaly Lidové noviny. ČEZ dodává elektřinu téměř třem milionům domácnostem a přes půl milionu jich od něj odebírá plyn.
Nové ceníky ČEZ jsou zatím dražší než u konkurence, jako jsou E. ON nebo PRE. Není jasné, jak dlouho to vydrží. Situace na trhu s elektřinou je i natolik turbulentní, že prakticky zmizely běžné ceníky na dobu neurčitou.  „ČEZ jako největší dodavatel udává tón trhu,“  popisuje Jiří Gavor z Asociace nezávislých dodavatelů energií. Nové ceníky tak naznačují, kam se bude trh v dalších měsících ubírat.
ČEZ zdůrazňuje, že dohodnuté smlouvy platí a ceny se u fixovaných smluv nemění. Většina současných odběratelů má smlouvu na dobu neurčitou, a ta se zatím nemění. ČEZ cenu zvýšil jen u plynu. Z těch, co mají fixované ceny, doběhnou smlouvy do konce roku zhruba desetině. Ti se tak následně ocitnou v nové realitě s násobně vyššími fakturami.
Ceny energií začaly růst loni v létě. Tehdy hlavním důvodem bylo oživení ekonomiky po opadnutí pandemie koronaviru. Spotřeba rostla rychleji, než se čekalo, a obchodníci museli více dokupovat. K tomu se přidala i úprava systému emisních povolenek, která jejich cenu zvýšila, a tím o něco prodražila i výrobu elektřiny. Jako třetí důvod zdražení se loni na podzim zmiňovalo chování Ruska, jež tehdy cíleně zvyšovalo míru nejistoty, a tím i cenu plynu. Mělo jít o tlak na co nejrychlejší schválení plynovodu Nord Stream 2. Situaci pak zcela změnila ruská invaze na Ukrajinu, která vypukla 24. února.

iuhli.cz
The post Elektřina i plyn znovu dramaticky zdraží first appeared on .


Nejčtenější za týden