Nemoc přenášená klíšťaty byla původně vyvinuta jako biologická zbraň
RSS

Nemoc přenášená klíšťaty byla původně vyvinuta jako biologická zbraň

Podle významné americké specialistky byly všechny viry , které se objevily v posledním téměř půlstoletí, biologickými zbraněmi. Totéž zřejmě platí i pro bakterie. Jak dalece  lze považovat tyto nové nemoci za náhodné úniky z laboratoří a jak dalece za záměrné infekce je již zřejmě jen na představivosti každého z nás.
Jednou z celosvětově nejrozšířenějších nemocí, o nichž se také dlouhodobě hovoří jako o laboratorním úniku, je i lymeská borelióza, která je poměrně rozšířená i v Evropě.
Nicméně první výskyty byly zaznamenány v USA, odkud se nemoc později dostala dál do světa.
Lymeská borelióza je infekční onemocnění přenášené klíšťaty. Typickým časným příznakem je zarudnutí kůže v místě, kde se klíště přichytilo, přičemž toto zarudnutí se pomalu šíří. Může ale také chybět, takže tento příznak se objevit může nebo nemusí.
Představte si, že máte roztroušenou sklerózu, bolesti kloubů a svalů, chronickou únavu a Alzheimera – to vše současně. Takhle to může vypadat, když lymská borelióza není odhalena a není léčena.
Investigativní novinář Paul D. Thacker vyzpovídal oceňovanou autorku Krise Newbyovou o historii americké vlády a manipulace s patogeny, aby byly smrtelnější, a o záhadném federálním výzkumu, který se provádí kvůli epidemii lymské boreliózy.
Newbyová, která vzdělává poskytovatele zdravotní péče o nemocech přenášených vektory, je autorkou knihy Bitten: The Secret History of Lyme Disease and Biological Weapons. V roce 2008 také produkovala dokument o Lymeské chorobě Under Our Skin, který byl následující rok nominován na Oscara. Navazující film Under Our Skin 2: Emergence byl promítán v roce 2014.
Stejně jako mnoho lidí, kteří se stanou odborníky na určitou nemoc, Newbyová a její manžel onemocněli lymskou boreliózou na dovolené v Martha’s Vineyard v roce 2002. „Byli jsme zoufale nemocní a rok jsme nebyli diagnostikováni. Myslela jsem si, že tohle je konec mého života, jak jsem ho znala. Trvalo nám čtyři nebo pět let, než jsme se plně zotavili,“ říká Thackerovi.
Pozadí lymské boreliózy
Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je každý rok diagnostikováno a léčeno 476 000 Američanů na lymskou boreliózu. I když je obtížné získat přesná čísla, je známo, že prevalence celosvětově roste. Ohniska jsou také stále častější v severních oblastech s méně mírným klimatem.
Lymeskou boreliózu přenášejí klíšťata (a někdy i jiný kousavý hmyz) infikovaná bakterií Borrelia burgdorferi. Na celém světě existují asi dvě desítky druhů B. burgdorferi se stovkami kmenů, z nichž mnohé jsou odolné vůči antibiotikům. Výzkum naznačuje, že jedním z důvodů může být to, že B. burgdorferi kolem sebe vytváří ochranné biofilmy, které zvyšují odolnost vůči antibiotikům.
Dalším rysem, díky kterému je B. burgdorferi tak děsivým nepřítelem, je jeho schopnost přijímat různé formy v těle v závislosti na podmínkách. Tato obratná manévrovatelnost mu pomáhá schovat se a přežít. Jeho vývrtkový tvar mu také umožňuje hnízdit a skrývat se v různých tělesných tkáních, a proto způsobuje tak rozsáhlé multisystémové postižení.
„Klíšťata mohou přenášet i jiné patogeny a koinfekce jsou dalším důvodem, proč je tak těžké léčit lymskou boreliózu.“
Klíšťata mohou přenášet i jiné patogeny a nové infekce jsou dalším důvodem, proč je léčba boreliózy tak obtížná, protože příznaky se mohou značně lišit. Nové infekce také často nereagují na léčbu B. burgdorferi a často vyžadují vícestupňový přístup ke kontrole všech infekcí.
Lymeská borelióza je často invalidizující
„Typický“ případ obvykle začíná šířící se vyrážkou, horečkou, únavou, zimnicí a bolestí hlavy. Jak onemocnění postupuje, mohou se objevit další příznaky, jako jsou svalové křeče, ztráta motorické koordinace, artritická bolest, vyčerpávající únava, srdeční problémy, psychiatrické příznaky, kognitivní potíže a problémy se zrakem a sluchem.
Hlavním problémem lymské boreliózy je to, že její příznaky napodobují mnoho dalších nemocí včetně roztroušené sklerózy (RS), artritidy, chronického únavového syndromu, fibromyalgie (chronické bolestivé onemocnění charakterizované bolestí v různých částech těla, bolest svalů a kloubů) a dokonce Alzheimerovy choroby, takže správná identifikace je obtížná a časově náročná.
Aby toho nebylo málo, mnoho pacientů s lymskou boreliózou vypadá navenek velmi zdravě a jejich krevní hodnoty často nedávají důvod k obavám, a proto je borelióza také označována jako „neviditelná nemoc.“
V minulosti se pacientům s touto nemocí často říkalo, že jejich problém je psychiatrický; v podstatě si jen představovali příznaky. Dnes je borelióza stále více uznávána jako skutečná nemoc, ale nemocní stále často čelí skepsi a odporu ze strany lékařské komunity a pojišťoven.
Napodobovač lymské boreliózy
Aby toho nebylo málo, koluje ještě jedna nemoc přenášená klíšťaty. Vědci identifikovali onemocnění přenášené klíšťaty velmi podobné lymské borelióze, kterou způsobuje Borrelia miyamotoi.
CDC popisuje B. miyamotoi jako vzdáleného příbuzného B. burgdorferi, který je blíže příbuzný bakteriím, které způsobují recidivující horečku přenášenou klíšťaty. Toto onemocnění je charakterizováno opakujícími se epizodami horečky, bolesti hlavy, nevolnosti a bolesti svalů nebo kloubů.
Tato bakterie byla poprvé zjištěna u japonských klíšťat v roce 1995. Od té doby byla nalezena u několika druhů hlodavců (a klíšťat, která se jimi živí) v USA, stejně jako u klíšťat, která se živí jeleny lesními, domácími přežvýkavci a jeleny běloocasými.
Je lymská borelióza biologická zbraň, která se vymkla z kontroly?
Podle Newbyové existuje dobrý důvod k podezření, že borelióza by mohla být biologickou zbraní. Neexistuje žádný jednoznačný důkaz, pouze nepřímé důkazy. Když je ale dáte dohromady, objeví se vysoce podezřelý obrázek.
Popisuje, že byla na večírku, kde se bývalý agent CIA chlubil operací z dob studené války, která na Kubu shodila infikovaná klíšťata. „V tu chvíli jsem věděla, že jsem s tím příběhem neskončila,“ říká Thackerovi. Její kniha Bitten je výsledkem jejího výzkumu vojenského použití infekčních biologických zbraní.
„V době, kdy jsme začali s filmem, byla lymská borelióza již příliš kontroverzní na to, aby se přišlo s nemocí jako s biologickou zbraní, takže jsme se zaměřili na lidskou daň a korupci v lékařském systému, která umožnila, aby se tato epidemie tak vymkla kontrole,“ řekla  Thackerovi.
„Ten chlap ze CIA byl trochu nad věcí, ale to, co řekl, byla pravda. Začala jsem pátrat, několikrát jsem s ním udělala rozhovor a zjistila jsem, že je to ověřitelný příběh.“
Newbyová také dostala tip od Willyho Burgdorfera při natáčení Under Our Skin. Burgdorfer, švýcarský lékařský zoolog, je uváděn jako objevitel lymské boreliózy. Celou svou kariéru pracoval v Rocky Mountain Labs – zařízení úrovně biologické bezpečnosti 4 (BSL4) v Montaně provozovaném Národním institutem zdraví – a měl smlouvy s laboratoří ve Fort Detrick, která dohlíží na americké programy chemických a biologických zbraní.
Během toho rozhovoru udělal několik důležitých přiznání, ale na samém konci se rozloučil se zlomyslným malým úsměvem a řekl: „Neřekl jsem vám všechno.“ Naznačoval tím, že borelióza je biologická zbraň?
„Začal řadě lidí naznačovat nepřirozený původ epidemie,“ řekla Newbyová Thackerovi. „Když jsem se ho zeptala na knihu, řekl: ‚Jo, byl jsem v programu biologických zbraní. Měl jsem na starosti masovou produkci klíšťat a komárů.“
V té době mi také řekl, že byl povolán, aby prošetřil vypuknutí nemoci, která byla nazvána ‚Lymeská nemoc‘, ale mohla být způsobena jedním nebo více organismy. Armádní dokumenty říkají, že provedli rané experimenty na zlepšení funkce smícháním patogenů – bakterií a virů – do klíšťat, aby vytvořili účinnější biologické zbraně.
Oficiální příběh
Jak popsala Newbyovályme, oficiální příběh je, že Burgdorfer byl poslán prozkoumat propuknutí nové nemoci v Lyme, Connecticutu a Long Islandu. V roce 1980 objevil bakterii, která nyní nese jeho jméno, Borrelia burgdorferi, a zjistil, že je příčinou nemoci.
Poté publikoval článek o tom, že organismus lze snadno zabít penicilinem. Názor, že boreliózu lze snadno diagnostikovat a léčit, od té doby přetrvává, i když realita často ukazuje opak.
Newbyová souhlasí s tím, že mnoho případů, pokud jsou zachyceny včas, lze skutečně vyléčit pomocí levného doxycyklinového režimu. Dvě další antibiotika, ceftriaxon a vankomycin, mohou také odstranit infekci B. burgdorferi v případech, kdy doxycyklin selže. Bohužel pacienti s lymskou boreliózou často zůstávají roky bez diagnózy a v době, kdy je diagnóza stanovena, je infekce již značně pokročilá a obtížně léčitelná.
Mezery v oficiální historii
Ve svém výzkumu pro knihu vytvořila Newbyová animaci původní erupce, která prý začala v ústí řeky Connecticut poblíž Long Islandu. To se ukázalo jako velmi objevné. Thackerovi řekla:
„Když jsem nakreslila 50 mil od tohoto bodu, objevily se tři nové, vysoce virulentní nemoci přenášené klíšťaty ve stejnou dobu, koncem 60. let. To bylo 13 let předtím, než byla v roce 1981 prohlášena za původce „lymské boreliózy“.
Začala jsem prohledávat vojenské složky, abych zjistila, jestli by vypuknutí mohlo souviset s nehodami s biologickými zbraněmi. Při tom jsem objevila rozsáhlý program vývoje zbraní proti hmyzu a také program, ve kterém letadla rozprašovala bakterie na velké plochy, tzv. Projekt 112.
Některé z těch choroboplodných zárodků byly nemoci přenášené klíšťaty, které byly lyofilizovány a rozprášeny při postřiku… Ať se stalo v Lyme v Connecticutu cokoliv, neznáme všechny podrobnosti. Ale dala jsem dohromady solidní nepřímý případ založený na dostupných důkazech…
Burgdorfer… pracoval s Q horečkou a klíšťaty, což byla zkušenost potřebná v Rocky Mountain Labs pro jejich práci s biologickými zbraněmi. Jakmile dostal bezpečnostní prověrku, začal infikovat blechy morem a komáry se smrtící žlutou zimnicí, poté přimíchal viry a bakterie do klíšťat, aby zvýšil virulenci těchto živých zbraní.
Konstruktéři zbraní v Detricku hledali klíšťata, která by mohla být vržena na nepřítele, aniž by vzbudila podezření, a která by byla nabitá agenty, vůči nimž cílová populace neměla přirozenou imunitu… Klíšťata byla perfektní tajná zbraň, nevystopovatelná a dlouhotrvající …
Mnohé důkazy naznačují, že lymská borelióza není tím velkým problémem – to znamená bakterie zvaná Borrelia burgdorferi.
Burgdorfer řekl, že se snaží zakrýt: 1) že další bakterie, možná rickettsie (rickettsie jsou bakteriální organismy vyskytující se celosvětově v mnoha klíšťatech, blechách, roztočích, vších, které slouží jako přenašeči), která  souvisí  s Rocky Mountain skvrnitou horečkou, byla vyvinuta jako biologická zbraň během studené války; 2) že možná je to kombinace choroboplodných zárodků v klíšťatech, kvůli kterým jsou lidé nemocní.“
Nejproblematičtějšími hostiteli jsou myši a krysy
Od konce 70. let 20. století jsou ze šíření lymské boreliózy primárně obviňováni jeleni. Novější důkazy však naznačují, že mnohem větší hrozbu představují hlodavci, jako jsou myši a krysy. Klíšťata se s lymskou spirochetou nerodí. Požívají bakterie, když se živí infikovaným hostitelem.
Výzkum ukazuje, že bělonohé myši infikují 75 % až 95 % larev klíšťat, které se jimi živí, zatímco jeleni pouze asi 1 %. Podle studie z roku 1996 jsou krysy ještě nakažlivější než myši, přičemž poznamenává, že „schopnost krys sloužit jako rezervoároví hostitelé pro spirochétu Lymeské choroby proto zvyšuje riziko infekce pro návštěvníky městských parků.“
Další studie zveřejněná v následujícím roce také zjistila, že hnědé krysy a černé krysy jsou výjimečně účinnými hostiteli a infikují téměř každé klíště, které se jimi živí.
Hlavními predátory malých hlodavců, jako jsou myši a krysy, jsou lišky, dravci, skunci a hadi. Zemědělství a rozrůstání měst zdecimovaly stanoviště těchto přirozených predátorů myší a krys, což umožnilo populaci hlodavců přenášejících nemoci bez omezení růst….
Je čas zakázat výzkum ziskovosti funkce
Stručně řečeno, jak epidemie lymské boreliózy, tak COVID-19 se zdají být výsledkem vývoje biologických zbraní a dopad v reálném světě jasně ukazuje související rizika. Nemohou zaručit zadržování vytvořených patogenů a někdy není učiněn žádný pokus je zadržet. V případě lymské boreliózy je možné, že živé testování vedlo k epidemii.
A i když nevíme, zda byl SARS-CoV-2 vypuštěn úmyslně nebo jednoduše unikl, konečný výsledek je stejný. Virus se rozšířil po celém světě. Pokud svět nepřijde k rozumu a neuvědomí si, jak sebevražedné jsou tyto programy biologických zbraní, lidstvo by mohlo být nakonec vyhlazeno jedním z našich vlastních výtvorů…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Nemoc přenášená klíšťaty byla původně vyvinuta jako biologická zbraň se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden