Přední odborníci: RF záření může způsobit poškození mozku a Alzheimerovu chorobu
RSS

Přední odborníci: RF záření může způsobit poškození mozku a Alzheimerovu chorobu

Jde o další z několika výzkumů vedených zkušenými odborníky, kteří odhalili zdravotní problémy u lidí soustavně vystavených 5G záření. I přes již dříve zveřejněnou studii, která upozorňuje na rizika záření vysílačů, je stále tato technologie zaváděna.
Výzkum 5G radiofrekvenčního (RF) záření ukazuje, že může poškodit mozek a potenciálně vést k demenci a Alzheimerově chorobě, podle devíti nezávislých odborníků v oblasti RF záření, kteří publikovali nový recenzovaný článek.
V recenzovaném  článku publikovaném v Annals of Clinical and Medical Case Reports minulý týden odborníci naléhali na regulační orgány, aby naslouchaly hlasům RF vědců přijetím přísnějšího regulačního rámce pro RF záření a zastavily zavádění technologií 5G – včetně chytrých měřičů a stožárů 5G – dokud tým kvalifikovaných vědců nezávislých na oboru nezhodnotí rizika této technologie.
„Situace je absurdní,“ řekla Mona Nilsson, výkonná ředitelka Švédské nadace radiační ochrany a hlavní autorka článku.
Ačkoli první dvě studie, které kdy byly publikovány o účincích 5G na lidi a zvířata, uváděly vážné nepříznivé zdravotní účinky, vládní agentury a telekomunikační společnosti pokračují ve výstavbě 5G stožárů a inteligentních měřičů v domovech lidí a kolem nich, řekla Nilssonová.
Dr Lennart Hardell, přední vědec zabývající se riziky rakoviny z radiace a spoluautor článku, řekl: „Myslím, že je čas vést etickou diskusi.“
„Jakou bychom měli mít společnost?“ zeptal se Hardell, onkolog a epidemiolog z Environment and Cancer Research Foundation, který je autorem více než 100 prací o neionizujícím záření.
„Je možné, že vláda vystavuje lidi v jejich vlastních domovech nebezpečnému znečištění, ze kterého není úniku,“ řekl.
Z etického hlediska jde podle Hardella o velmi problematickou společenskou situaci.
„Tolik výzkumů a stále se nic neděje,“ upozornil.
Hardell, Nilssonová a spoluautoři studie jsou šéfy nezávislých organizací v Norsku, Švédsku, Dánsku a Finsku zabývajících se problematikou radiofrekvenčního záření.
Řekli, že první studie účinků 5G ukázala, že lidé měli řadu příznaků – včetně těžkých poruch spánku, závratí, kožního nepohodlí, problémů se soustředěním, tinnitu, zhoršení krátkodobé paměti, zmatenosti, únavy, sklonu k depresi, srdečních problémů, plicních symptomů a bušení srdce – a to vždy dny poté, co byla nad jejich domy instalována věž mobilních telefonů 5G.
Druhá studie 5G ukázala, že krysy vystavené 5G zaznamenaly zvýšený výskyt poškození neuronů a zvýšený oxidační stres v mozku.
Tyto účinky by nakonec mohly vést k degenerativním onemocněním mozku, jako je demence, Alzheimerova choroba a další neurologické stavy, uvedli autoři.
Podle Nilssonové existuje mnoho předchozích studií prokazujících škodlivé účinky RF záření na mozek a nervový systém.
„Podle kompilace Henryho Laie, Ph.D., emeritního profesora bioinženýrství na University of Washington, 244 studií mezi lety 2007 a 2022 prokázalo nepříznivé neurologické účinky RF záření,“ řekla Nilssonová.
„Máme tolik výzkumů a tolik vědců, kteří pozvedají svůj hlas – a stále se nic neděje, protože instituce, které ovlivnily úřady,  jsou korumpovány průmyslem,“ řekla Nilssonová.
Hardell a Rainer Nyberg, Ph.D., emeritní profesor pedagogických a sociálních studií na Åbo Akademi University ve Finsku a spoluautor článku, zahájili v roce 2017 výzvu k 5G a vyzvali tvůrce politik, aby omezili zavádění 5G kvůli vážným rizikům a důsledkům pro lidské zdraví, dokud tato rizika neprozkoumají vědci bez spojení s průmyslem.
K 10. lednu podepsalo výzvu 5G 430 lékařů a vědců z celého světa.
„Navzdory hromadění vědeckých důkazů o škodlivých účincích úřady nadále ignorují narůstající důkazy jasných rizik,“ píší autoři ve svém článku.
Regulátoři tvrdí, že současné směrnice jsou dostatečné k ochraně lidí před poškozením. Spoléhají se však na „omezený panel odborníků“, který není zástupcem vědecké komunity jako celku, aby podpořil jejich pozici, uvedli autoři.
Podle autorů také většina těchto odborníků „má vazby na telekomunikační společnosti.“
Co je potřeba k vyřešení problému?
Autoři tvrdí, že nový výbor složený z kvalifikovaných vědců nezávislých na průmyslu je velmi potřebný pro spolehlivé vědecké posouzení 5G.
Do té doby musí být podle autorů „zavádění 5G zastaveno“.
„Zavedení 5G je porušením lidských práv,“ tvrdí.
Autoři poznamenávají, že radiofrekvenční záření 5G je výrazně nad úrovněmi, o nichž je známo, že jsou škodlivé pro lidi a divokou zvěř a považují to za „porušení lidských práv, když lidem umožňují používat toto škodlivé záření v jejich vlastních domovech,“ aniž by žádali jejich informovaný souhlas.
„Jde o jasné porušení lidských práv, které je důsledkem korupce vědy a odborníků pověřených hodnocením vědy,“ řekla Nilssonová.
Hardell vyjádřil pesimismus, že regulační orgány budou dbát rad, které on a jeho spoluautoři nabízejí ve svém nedávném článku.
„Průmysl a politici… se rozhodli, ‚Žádný problém, pokračujeme‘,“ řekl.
Přesto Hardell řekl, že článek – a výzva k 5G – jsou důležité historické dokumenty, které ukazují, že vědci varovali před zdravotními účinky 5G.
Je také důležité, aby vědci pokračovali v psaní na toto téma.
Případové zprávy publikované Hardellem a Nilssonovou o dopadu 5G ukázaly, že lidé museli opustit své domovy, aby zažili úlevu od svých příznaků, zdůraznil Hardell.
„Opravdu máme látku znečišťující životní prostředí, která je tak silná nebo nebezpečná, že lidé musí opustit své domovy? Chci říct, jak to můžeme tolerovat?“ zeptal se.
Hardell řekl, že se obzvláště obává o ty, kteří jsou chudí.
„Lidé zmiňovaní v kazuistikách měli prostředky k přestěhování kvůli svému zdraví, ale většina lidí na to nemá ekonomické zdroje,“ řekl.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Přední odborníci: RF záření může způsobit poškození mozku a Alzheimerovu chorobu se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden