Slovensko a Polsko jsou prvními zeměmi, které v době konfliktu dodávají stíhačky na Ukrajinu
RSS

Slovensko a Polsko jsou prvními zeměmi, které v době konfliktu dodávají stíhačky na Ukrajinu

Jde tedy především o stíhačky, které mají být údajně využity na náhradní díly, ale to může být samozřejmě deklarováno jen navenek, skutečnost může být jiná.
Přece jen jsou pro Ukrajince ruské MiGy jednodušší k ovládání, nemusí se učit nic nového a mohou je ihned využít v boji.
V boji proti Rusku tak dostává Ukrajina další podporu od svých evropských spojenců. Po Polsku také Slovensko v pátek oznámilo, že poskytne stíhačky.
Polsko již oznámilo, že Ukrajině dodá čtyři stíhačky MiG-29 a nyní Slovensko následuje jeho vzoru a posílá jedenáct sovětských stíhaček MiG-29 z vlastních zásob.
Slovenská vláda tvrdí, že většina strojů není funkční, Ukrajina je údajně používá k dodávkám náhradních dílů. To znamená, že nyní již více členských států EU  vyhovuje požadavkům Volodymyra Zelenského na dodávky více stíhaček Ukrajině.
Některé další země totiž vedou podobné úvahy – a to včetně USA. Zatím však žádná další země nedeklarovala konkrétní počet, který hodlá zaslat.
Polsko a Slovensko byly velmi pochváleny zejména pobaltskými zeměmi.
Litevský prezident Gitanas Nauseda ocenil rozhodnutí Polska a Slovenska a označil ho za „důležitý vývoj, který výrazně posílí boj Ukrajiny proti agresorovi.“
Pobaltské státy stojí za Ukrajinou jednotně a patří mezi nejvěrnější podporovatele Ukrajiny. Estonsko dosud poskytlo vojenskou pomoc ve výši 400 milionů eur, zatímco vojenská pomoc Litvy brzy dosáhne 450 milionů eur.
Slovensko a Polsko jdou svým rozhodnutím o krok dále než ostatní státy NATO, jako jsou USA a Německo.
Ostatní se dosud zdráhaly pomoci Ukrajině stíhačkami. Jak bude Rusko reagovat na skutečnost, že v zásadě bojuje téměř výhradně proti materiálu NATO, zůstává nejisté.
Ovšem již bude velmi složité tvrdit, že se NATO do války nezapojuje. Nebo jsou snad podobné provokace úmysl a jen se čeká, kdy Rusko zareaguje tak, aby mohlo být NATO zataženo do války oficiálně?
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Slovensko a Polsko jsou prvními zeměmi, které v době konfliktu dodávají stíhačky na Ukrajinu se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden