ŽIVĚ: Ukrajina se může rozpadnout na několik států, uvedl ruský politik
RSS

ŽIVĚ: Ukrajina se může rozpadnout na několik států, uvedl ruský politik

24. února Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Na zpravodajství AC24.cz můžete sledovat aktualizované dění. (Foto: Twitter / ilustrační)







21:03 Ukrajina se může rozpadnout na několik států, uvedl ruský politik



Ukrajina by se v důsledku války mohla rozpadnout na několik menších zemí, prohlásil jeden z nejvyšších ruských představitelů obrany.



Tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev obvinil USA a další západní země, že se snaží na Ukrajině vyvolat nenávist vůči Rusku – a uvedl, že „historie učí, že nenávist se nikdy nemůže stát spolehlivým faktorem národní jednoty“, informoval deník.



Výsledkem „politiky Západu a jím řízeného kyjevského režimu může být pouze rozpad Ukrajiny na několik států,“ řekl ruskému listu Ross ijskaja gazeta.



19:50 Stále očekáváme diplomatické řešení, uvedl Putin



Putin podrobně zopakoval své zdůvodnění invaze na Ukrajinu. Antoniu Guterresovi však řekl: „Stále očekáváme a doufáme, že se nám podaří dosáhnout dohody diplomatickou cestou.“



Putin uvedl, že nedávné rozhovory v Istanbulu dosáhly „průlomu“, ale naznačil, že byly zmařeny po zprávách o zvěrstvech vůči civilistům v ukrajinském městě Bucha.



Tvrdil, že se jednalo o „provokaci“, a dodal, že „ruská armáda s tím nemá nic společného“. Uvedl však, že rozhovory pokračují a že doufá, že dosáhnou pozitivního výsledku.



Vladimir Putin uvedl, že jednání s Ukrajinou budou pokračovat v online formátu a doufá, že rozhovory přinesou pozitivní výsledek. S odkazem na současnou situaci v Mariupolu, kterou označuje za „komplikovanou a tragickou“, dodává, že v obleženém městě již neprobíhají ruské vojenské operace.



18:52 Americká armáda říká, že SpaceX odrazila ruské pokusy o rušení Starlinku




Americká armáda říká, že SpaceX odrazila ruské pokusy o rušení Starlinku
18:11 Rusko zbaveno pořadatelství mistrovství světa v ledním hokeji mužů



Rusko bylo zbaveno jako hostitel mistrovství světa v ledním hokeji mužů 2023, což je poslední událost, která byla odebrána zemi po její invazi na Ukrajinu.



Rada Mezinárodní federace ledního hokeje uvedla, že existují „významné obavy ohledně bezpečného volného pohybu hráčů a úředníků do Ruska, z Ruska a v rámci Ruska“ pro turnaj, který se měl konat v Petrohradě v květnu 2023.



V únoru bylo Rusku a Bělorusku až do odvolání zakázáno účastnit se mezinárodních hokejových turnajů.



17:43 Moldavská prezidentka Maia Sanduová vyzvala občany, aby zachovali klid poté, co série výbuchů v oblasti sousedící s Ukrajinou vyvolala obavy z přelití konfliktu s Ruskem.



17:09 Podle společnosti Onet Rusko zastavilo dodávky plynu do Polska




Podle společnosti Onet Rusko zastavilo dodávky plynu do Polska
16:10 Představitel moldavského Podněstří obvinil Ukrajinu z útoku



Představitel Podněstří, proruského separatistického území v Moldavsku, obvinil tři neznámé infiltrátory z Ukrajiny z granátového útoku, který poškodil bezpečnostní velitelství na tomto území.



Nejmenovaný úředník, kterého citovaly ruské tiskové agentury RIA a Interfax, uvedl, že vstoupili z Novovladimirovky, 8 km severně od Tiraspolu, stříleli na budovu v Tiraspolu a poté se vrátili na Ukrajinu. Nebyly hlášeny žádné oběti.



Úředník to označil za „teroristický čin“ a obvinil Ukrajinu z „vyprovokování rozšíření konfliktu na území Podněstří“.



Pro toto tvrzení neexistují žádné nezávislé důkazy.



Ukrajina nebyla zmíněna v souvislosti s dalšími dvěma hlášenými útoky v Podněstří – na stožáry rozhlasu a ruskou vojenskou jednotku.



13:47 Musíme ukončit válku, řekl generální tajemník OSN Lavrovovi



Generální tajemník OSN Antonio Guterres na začátku jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem zdůraznil, že je třeba udělat vše pro ukončení války na Ukrajině.



Guterres – který se dnes setká také s prezidentem Vladimirem Putinem – říká, že chce pomoci vytvořit podmínky pro dialog, příměří a nakonec mír.



Příměří potřebujeme „co nejdříve“, říká.



Prioritou podle něj musí být minimalizovat lidské utrpení v zemi.



Rozhovory nyní probíhají za zavřenými dveřmi, ale vrátíme se k nim s aktuálními informacemi, až Lavrov a Guterres uspořádají tiskovou konferenci později.



12:40 Evropská komise tvrdí, že je možné platit za ruský plyn v rublech




Evropská komise tvrdí, že je možné platit za ruský plyn v rublech
12:15 Agentura OSN pro uprchlíky zvýšila svůj odhad počtu lidí, kteří podle ní letos opustí Ukrajinu kvůli válce, na 8,3 milionu.



10:13 Finsko a Švédsko se chystají v květnu současně oznámit, že chtějí vstoupit do NATO, informovaly finské a švédské bulvární listy.



09:21 Lavrov varuje svět, aby nepodceňoval riziko jaderné války kvůli Ukrajině




Lavrov varuje svět, aby nepodceňoval riziko jaderné války kvůli Ukrajině
08:48 Podle předběžných údajů protivzdušná obrana ukrajinských vzdušných sil zneškodnila v Charkovské oblasti ruský dvoumístný stíhací bombardér Su-34.



– La vidéo présumée du chasseur-bombardier biplace Su-34 russe neutralisé par la défense aérienne ukrainienne dans la région de #Kharkiv . pic.twitter.com/x7XM9LNVE1 — ⓃⒺⓌⓈ—ⒾⓃⓉ·۰•● (@NewsInt_) April 25, 2022 07:57 NATO v podstatě vede válku s Ruskem, uvedl Lavrov



Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že dodávky západních zbraní na Ukrajinu znamenají, že aliance NATO „v podstatě vede válku s Ruskem“.



V rozhovoru, který byl odvysílán v pondělí, řekl: „Tyto zbraně budou legitimním cílem ruské armády jednající v rámci speciální operace.“



Lavrov rovněž řekl státní televizi: „NATO v podstatě vede válku s Ruskem prostřednictvím zmocněnce a tohoto zmocněnce vyzbrojuje. Válka znamená válku.“



20:15 Ukrajinský ministr obrany děkuje USA za „opravdové bratrství“



Ukrajinský ministr obrany poděkoval USA za jejich vojenskou pomoc a označil vztahy mezi oběma zeměmi za „opravdové bratrství“. Komentáře Oleksije Reznikova na Twitteru následovaly po nedělní návštěvě amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena a ministra obrany USA Lloyda Austina v Kyjevě.



Pan Reznikov uvedl, že podpora poskytnutá Bidenovou administrativou se „neměří penězi, ale zachráněnými životy Ukrajinců“.



Pan Reznikov rovněž sdílel video, na němž je vidět, jak si s Austinem potřásá rukou a objímá se s ním, doprovázené popiskem: „Tohle je víc než partnerství státních úředníků – tohle je skutečné bratrství.“



This is more than partnership of state officials – this is true brotherhood. @SecDef @SecBlinken pic.twitter.com/LDKZBuOIBs — Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) April 25, 2022 18:44 Spojené království poskytne Ukrajině obrněná vozidla na pomoc protivzdušné obraně



Spojené království poskytne Ukrajině „malý počet“ obrněných vozidel Stormer vybavených odpalovacími zařízeními pro protiletadlové střely Starstreak, aby posílilo protivzdušnou obranu země.



Ministr obrany Ben Wallace řekl v Dolní sněmovně, že vozidla poskytnou lepší „schopnosti protivzdušné obrany krátkého dosahu ve dne i v noci“.



Uvedl, že střely Starstreak již byly na Ukrajině rozmístěny a používány poslední tři týdny.



Wallace uvedl, že podle britského odhadu je nyní čtvrtina ruských sil nasazených na Ukrajině „neúčinná v boji“, a zároveň ocenil ukrajinský odpor jako „inspiraci pro nás všechny“.



17:42 Rusko vyšetřuje výbuchy a požáry skladů pohonných hmot u ukrajinských hranic




Rusko vyšetřuje výbuchy a požáry skladů pohonných hmot u ukrajinských hranic
14:48 USA nepošlou vojáky do bojů na Ukrajině



Ačkoli Blinken a Austin na své cestě přislíbili novou vojenskou pomoc a jednalo se o nejvyšší návštěvu amerických diplomatů od začátku války, představitelé zdůraznili, že to neznamená, že se USA přímo zapojí.



„Prezident se vyjádřil zcela jasně, že na Ukrajině nebudou bojovat žádné americké jednotky, a to se týká i nebe nad Ukrajinou,“ řekl americkým médiím jeden z představitelů ministerstva obrany.



„Tato návštěva nepředznamenává skutečné zapojení amerických sil,“ dodali.



Na začátku války ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prosil NATO o zavedení bezletové zóny na území své země, ale byl odmítnut. Zde je naše vysvětlení, co je bezletová zóna a proč se Západ zdráhá ji prosadit.



14:21 Bývalá velvyslankyně USA na Ukrajině přiznává, že Trump by zabránil válce




Bývalá velvyslankyně USA na Ukrajině přiznává, že Trump by zabránil válce
11:56 Americký ministr obrany chce vidět Rusko oslabené a věří ve vítězství Ukrajiny



Šéf Pentagonu Lloyd Austin v pondělí prohlásil, že USA chtějí „vidět Rusko oslabené do té míry, aby nemohlo dělat takové věci, jaké dělalo při napadení Ukrajiny“.



Americký ministr obrany na tiskové konferenci rovněž uvedl, že věří, že Ukrajina může se správnou podporou zvítězit.



Jeho komentáře následovaly po nedělní cestě do Kyjeva spolu s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem, kde se oba setkali s ukrajinským prezidentem Zelenským.



Během své cesty oznámili, že američtí diplomaté se začnou postupně vracet na Ukrajinu a že USA nabídly Ukrajině další vojenskou pomoc ve výši 700 milionů dolarů.



10:49 Letecké údery zasáhly řadu ukrajinských železničních stanic



Jedním ze zasažených měst bylo Krasne východně od Lvova. Maksym Kozytskyi, šéf Lvovské oblasti, na svém kanálu Telegram oznámil, že kolem 08:30 místního času (06:30 SELČ) tam raketa zasáhla elektrickou rozvodnu.



„Zatím nemáme žádné informace o obětech,“ napsal. Na místě jsou záchranné složky, které pracují na uhašení požáru.



08:49 Na Ukrajinu dorazila početná skupina izraelských vojáků, kteří nyní bojují proti ruské armádě.



A large group of Israeli soldiers has arrived in Ukraine and is now fighting against the Russian Army. pic.twitter.com/8QZ5sW9S43 — Visegrád 24 (@visegrad24) April 24, 2022 08:19 USA potvrdily, že se Blinken a Austin setkali se Zelenským



Na schůzce v Kyjevě Spojené státy zopakovaly svou podporu Ukrajině a přislíbily více než 700 milionů dolarů na financování vojenských operací, aby pomohly jejímu válečnému úsilí, uvedli představitelé.



Přibližně polovina těchto peněz půjde Ukrajině, zatímco zbytek bude rozdělen mezi členy NATO a další regionální spojence.



Kromě toho USA prodají Kyjevu munici za 165 milionů dolarů. Oznámení bylo učiněno po cestě, která byla z bezpečnostních důvodů zahalena tajemstvím.



Jednalo se o návštěvu amerických diplomatů na Ukrajině na nejvyšší úrovni od zahájení ruské invaze.



24. dubna 2022



18:55 Putin „ztratil zájem“ o diplomacii, tvrdí zdroje




Putin „ztratil zájem“ o diplomacii, tvrdí zdroje
16:52 Shromáždění na podporu Ukrajiny v New Yorku



A rally in support of #Ukraine in #NewYork . Rally participants chanting „Azov“. pic.twitter.com/meHsKklFIs — NEXTA (@nexta_tv) April 24, 2022 16:11 Rakouský ministr zahraničí řekl, že Ukrajina by neměla být přijata do EU




Rakouský ministr zahraničí řekl, že Ukrajina by neměla být přijata do EU
15:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteru píše, že měl „důležitý telefonický rozhovor“ se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem.



„V předvečer jednání s [ruským prezidentem Vladimirem] Putinem jsem zdůraznil nutnost okamžité evakuace civilistů z Mariupolu, včetně Azovstalu, a okamžité výměny blokovaných jednotek.“



(2/2) Discussed the course of the negotiation process, coordination with & other countries of security guarantees for our state. Raised issues related to defense capabilities and global food security, which is under threat due to the blocking of navigation in the Black Sea — Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 24, 2022 14:57 Rusko tvrdí, že na Ukrajině zničilo velký sklad zbraní z USA a EU



Ruské ministerstvo obrany v sobotu uvedlo, že logistické centrum poblíž ukrajinského města Oděsa bylo zasaženo „vysoce přesnými“ raketami, které zničily velkou dávku zbraní, jež byly na Ukrajinu dodány z USA a evropských zemí.



„Dnes odpoledne zneškodnily vysoce přesné rakety dlouhého doletu ruského letectva logistický terminál na vojenském letišti poblíž Oděsy, kde byla uskladněna velká zásilka zahraničních zbraní obdržených z USA a evropských zemí,“ uvedl v prohlášení mluvčí ministerstva Igor Konašenkov.



13:13 Od začátku války uprchlo z Ukrajiny do Polska více než 2,9 milionu lidí, uvedla v neděli polská pohraniční stráž.



12:11 Americké ministerstvo zahraničí si je jisté ukrajinským vítězstvím



Ukrajinský prezident Zelenskyj uvedl, že dnes očekává návštěvu ministra zahraničí USA Antonyho Blinkena a ministra obrany Lloyda Austina v Kyjevě.



Bílý dům se k těmto plánům nevyjádřil, ale mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price hovořil s BBC o válce na Ukrajině. V pořadu Sunday Morning řekl Sophii Raworthové, že je přesvědčen, že Zelenskyj ve válce zvítězí.



„Bude to vítězství pro Ukrajinu, pro Rusko to bude strategická porážka,“ řekl.



Na otázku, zda USA a jejich spojenci poskytují dostatek těžkých zbraní, Price odpověděl: „To, co jsme udělali, je, že jsme poslali přesně to, co naši ukrajinští partneři potřebují, aby odrazili tuto ruskou agresi.“



11:10 Mezi oběťmi sobotního zásahu raketami v Oděse je i matka s tříměsíčním dítětem, uvedl ukrajinský prezident Zelenskyj.



09:45 Ukrajina vstupuje do třetího měsíce války s Ruskem



Za pouhých osm týdnů Rusko vrátilo čas a donutilo Ukrajinu znovu prožít nejhorší hrůzy 20. století. Tisíce mrtvých, miliony vysídlených, města proměněná v trosky.



Invazní síly obviněné z válečných zločinů po bombardování porodnic a civilistů ukrývajících se v divadle. Obléhání měst, masové hroby, bezvýsledná mírová jednání.



A přesto se Rusku nepodařilo obsadit Kyjev a svrhnout vládu. Ukrajinské síly se postavily na pevnou obranu a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prokázal vůdčí schopnosti; obojí svazuje národ těsněji dohromady.



Ale jak se ruské síly přeskupují na východě, dokáže je Ukrajina zadržet? Dokážou západní mocnosti zvýšit svou vojenskou podporu a zůstat jednotné kolem společných válečných cílů?



Nebo si čas, únava a klesající zásoby munice vyberou svou daň? Tato válka trvá již dva měsíce, ale může jich být ještě mnohem více, dodal James Landale.



08:58 Disidentka Procházková popsala, jaké jsou příčiny války na Ukrajině




Disidentka Procházková popsala, jaké jsou příčiny války na Ukrajině
23. dubna 2022



21:38 Ukončíme mírové rozhovory v případě ruského referenda, uvedl Zelenskyj



Zelenskyj hovoří také o ruských plánech uspořádat v okupovaném Chersonu referendum o nezávislosti. Pokud k němu dojde, mírové rozhovory budou podle něj přerušeny a takový krok by také zkomplikoval jakýkoli krok k ukončení války.



Znamenalo by to, že dosavadní rozhovory byly pouhým politickým divadlem, říká, „a mimochodem se skutečně špatnými herci“.



„Myslím, že ten, kdo tuto válku začal, ji bude moci ukončit,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci, kterou nadále pořádá v Kyjevě.



Uvedl, že se „nebojí setkat“ s Putinem, pokud to bude znamenat dosažení mírového urovnání mezi oběma národy.



Následně dodal: „Pokud budou naši muži v Mariupolu zabiti, Ukrajina odstoupí od jakéhokoli vyjednávacího procesu“.



18:19 Ukrajinská armáda tvrdí, že během bojů v jihovýchodní Chersonské oblasti „zlikvidovala“ další dva ruské generály.



17:53 Západ stále nakupuje ruskou ropu, tankery mají označení „cílová destinace neznámá“




Západ stále nakupuje ruskou ropu, tankery mají označení „cílová destinace neznámá“
16:49 Na sociálních sítích se objevily záběry budovy v Oděse, kterou měla zasáhnout ruská raketa. Na záběrech, které ověřila BBC, je vidět hustý černý dým stoupající do vzduchu.



Rusko se k útoku zatím nevyjádřilo.



Russian cruise missiles hit a residential area in #Odesa : at least 6 killed and 18 wounded #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/iSxvVuhbUs — Tolomeo (@TolomeoNews) April 23, 2022 #23Abr #Ucrania #Rusia @ThomasVLinge : Por primera vez desde el inicio de la invasión, los bombardeos rusos alcanzan una zona residencial de #Odesa y matan a tres civiles. pic.twitter.com/Ofrzg2GuzL — Reporte Ya (@ReporteYa) April 23, 2022 14:57 Jurečka k Putinovi: „Když někdo ubližuje, musíme mu dát přes držku“




Jurečka k Putinovi: „Když někdo ubližuje, musíme mu dát přes držku“
14:03 Rusko tvrdí, že britští „sabotážní specialisté“ jsou na Ukrajině



Ruská státní média tvrdí, že „sabotážní specialisté“ z Velké Británie pomáhají ukrajinské armádě v západní Lvovské oblasti.



Podle agentury Ria Novosti byly nasazeny nejméně dvě skupiny – neboli celkem asi 20 lidí – z SAS.



„Nejsou to obyčejné speciální jednotky,“ citují Novosti zdroj z ruské rozvědky.



Zdroj dodal, že příslušníci SAS pravděpodobně „koordinují činnost sabotážních skupin“ na Ruskem kontrolovaném území.



Britská média minulý týden informovala, že podle ukrajinských velitelů jednotky SAS cvičily místní síly.



Speciální letecká služba, která byla založena během druhé světové války, je známá svými tajnými misemi, včetně získávání rukojmích, průzkumu a boje proti terorismu.



13:17 Dva ruští oligarchové nalezeni mrtví jen jeden den po sobě




Dva ruští oligarchové nalezeni mrtví jen jeden den po sobě
11:35 Papež: „K čemu by mi bylo dobré jet do Kyjeva? “ 



Papež František prohlásil, že nenavštíví Ukrajinu, o čemž údajně uvažoval na začátku měsíce.



„K čemu by mi bylo, kdybych jel do Kyjeva, kdyby druhý den pokračovala válka?“ řekl papež argentinskému deníku La Nacion.



Pontifik zdůraznil, že je „ochoten udělat vše pro zastavení války“, ale papežská návštěva by mohla narušit „vyšší cíle“, jako je například úsilí o ukončení války.



František dodal: „Každá válka je v tomto světě a na této úrovni civilizace anachronická.“



V rozhovoru zveřejněném v pátek Svatý otec rovněž popsal svou nečekanou návštěvu ruského velvyslanectví ve Vatikánu koncem února jako „rozhodnutí, které jsem učinil během probdělé noci a přemýšlel o Ukrajině“.



„Šel jsem tam sám. Nechtěl jsem, aby mě někdo doprovázel. Byla to moje osobní odpovědnost.“



Na otázku, proč ve svých prohlášeních proti válce nikdy nejmenuje Rusko nebo jeho prezidenta, odpověděl: „Papež nikdy nejmenuje hlavu státu, natož zemi, která je nadřazena své hlavě státu.“



10:30 Šéf OSN navštíví Putina a poté Zelenského



Generální tajemník OSN Antonio Guterres se příští týden setká s vedoucími představiteli Ruska i Ukrajiny. V úterý by se měl Guterres setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a v Moskvě absolvovat pracovní schůzku a oběd s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.



Jeho kyvadlová diplomacie ho pak ve čtvrtek zavede do Kyjeva, kde se setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou.



Na šéfa OSN byl v poslední době vyvíjen tlak, aby se aktivněji zapojil do zprostředkování konfliktu. V dopisech adresovaných oběma představitelům prostřednictvím jejich misí OSN vyzval k jednání o „naléhavých krocích k nastolení míru na Ukrajině a budoucnosti multilateralismu“.



Rusko i Ukrajina jsou zakládajícími členy OSN.



09:19 Danilov povolil útok na krymský most. Kreml reaguje




Danilov povolil útok na krymský most. Kreml reaguje
08:44 Útok na Ukrajinu je teprve začátek, říká Zelenskyj



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil výroky ruského velitele, který řekl, že Moskva chce převzít kontrolu nad jižní Ukrajinou, protože by to umožnilo přístup do separatistického regionu Podněstří v Moldavsku.



Podle Zelenského tato poznámka ukazuje, že Rusko chce napadnout další země a že útok na Ukrajinu by byl jen začátkem.



„No, to jen potvrzuje to, co jsem říkal mnohokrát: ruská invaze na Ukrajinu byla zamýšlena jen jako začátek, pak se chtějí zmocnit dalších zemí,“ řekl Zelenskyj ve svém nočním projevu.



„Samozřejmě se budeme bránit tak dlouho, dokud to bude nutné, abychom tyto ambice Ruské federace zlomili. Ale všechny národy, které stejně jako my věří ve vítězství života nad smrtí, musí bojovat s námi. Musí nám pomoci, protože jsme na této cestě první. A kdo je další na řadě?“



„Pokud někdo, kdo se může stát dalším, chce dnes zůstat neutrální, aby nic neztratil, je to ta nejriskantnější sázka. Protože přijdete o všechno.“



Moldavsko si v reakci na výroky generálmajora Rustama Minnekajeva předvolalo ruského velvyslance.



05:55 Ruský olympijský vítěz Jevgenij Rylov byl světovým řídícím orgánem plavání Fina suspendován na devět měsíců poté, co se zúčastnil shromáždění na podporu ruské invaze na Ukrajinu.



NAČÍST PŘEDCHOZÍ DNY.
Článek ŽIVĚ: Ukrajina se může rozpadnout na několik států, uvedl ruský politik se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden