ICC chtěl stíhat Američany za válečné zločiny, pak přišla nečekaná věc
RSS

ICC chtěl stíhat Američany za válečné zločiny, pak přišla nečekaná věc

V roce 2018 nastala pozoruhodná věc ve věci stíhání ICC Američanů za válečné zločiny v Afghánistánu, jak to celé dopadlo? Podívejte se níže. (Foto: Flickr)








Takto se vyjádřil Pompeo, když bylo vyhrožováno USA soudem (ICC)
Spojené státy v pondělí pohrozily, že pokud Mezinárodní trestní soud obviní Američany, kteří sloužili v Afghánistánu, z válečných zločinů, zatknou je a uvalí na ně sankce. Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Bolton označil haagský orgán pro práva za „nezodpovědný“ a „vyloženě nebezpečný“ pro Spojené státy, Izrael a další spojence a prohlásil, že jakékoli vyšetřování příslušníků amerických služeb by bylo „naprosto nepodloženým a neoprávněným vyšetřováním“. „Pokud soud půjde po nás, Izraeli nebo dalších spojencích USA, nebudeme sedět tiše,“ řekl Bolton. Uvedl, že USA jsou připraveny uvalit na představitele soudu finanční sankce a obvinit je z trestných činů, pokud budou postupovat proti některým Američanům. „Zakážeme jeho soudcům a státním zástupcům vstup do Spojených států. Uvalíme sankce na jejich finanční prostředky v americkém finančním systému a budeme je stíhat v americkém trestním systému,“ řekl. „Totéž uděláme pro jakoukoli společnost nebo stát, který bude napomáhat vyšetřování ICC proti Američanům,“ dodal. Bolton se takto vyjádřil v projevu ve Washingtonu před Federalistickou společností, mocným sdružením právních konzervativců.




ICC vydal zatykač na Putina kvůli válečným zločinům
Následně se od vyšetřování ustoupilo. Nicméně v roce 2022 soudci ICC znovu povolili prokuratuře obnovit vyšetřování v Afghánistánu.



Zdroj: france24.com
Článek ICC chtěl stíhat Američany za válečné zločiny, pak přišla nečekaná věc se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden