BBC přepisuje Dickense ve woke stylu, zdůrazňuje „bílé privilegium“ (video)
RSS

BBC přepisuje Dickense ve woke stylu, zdůrazňuje „bílé privilegium“ (video)

Pokud jste viděli nějaký film z provenience Hollywoodu z posledních několika let, tak vám možná neušlo, že se již v rolích padouchů vyskytují téměř výhradně běloši, zatímco černí představují kladné postavy či oběti.
Na tuto démonizaci bílých již ovšem přistupují i v dalších zemích, kde se „woke“ ideologie plně ujala. K nim patří zejména bývalé koloniální mocnosti v čele s Velkou Británií.
Tak jak byl nedávno D’Artagnan představen jako černoch, objevují se černoši i v dalších historických dílech, dokonce i v dílech klasiků, kde se původně vůbec nevyskytovali. Samozřejmě jsou vždy vyobrazeni jako kladné postavy.
Běloši jsou pak všude zobrazeni jako uzurpovatelé, přičemž přesně v tomto duchu se nyní nese i nová úprava Dickensova díla. Předpokládám, že podobně jako další prznění autoři se musí i Dickens v hrobě obracet. Nyní již jen chybí, aby byl on sám prohlášen za černocha nebo transku…
BBC vnesla silné antikoloniální poselství do své adaptace klasického románu Charlese Dickense „Velká očekávání.“
Oblíbený román, přepracovaný tvůrcem Peaky Blinders Stephenem Knightem, dostal nový nádech, odkazující na zlo Impéria, které nebylo přítomno v původní viktoriánské knize napsané Dickensem.
V jedné scéně například zločinec Magwitch, jedna z ústředních postav, popisuje britské impérium jako „postavené na lžích privilegovaných bílých mužů.“
Knight mimo jiné prohlásil, že adaptace bude mít za cíl odstranit tuhost dlouho spojovanou s viktoriánskou Británií.
Román z roku 1861, který se tedy odehrává v 19. století, byl adaptován do trochu modernějšího dramatu, o němž tvůrci doufají, že k němu přilákají nové publikum.
Hlavní představitel seriálu, Ffion Whitehead, vyjádřil naději, že dramatizace BBC učiní kanonický román „přístupnějším pro mladší lidi.“
Tolik ve zkratce k novince, která má s původním Dickensovým románem jen velmi málo společného. Na upoutávku k tomuto woke dílku se můžete podívat níže:

 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek BBC přepisuje Dickense ve woke stylu, zdůrazňuje „bílé privilegium“ (video) se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden