Stoltenberg slíbil, že Švédsko „brzy“ vstoupí do NATO navzdory tureckému odmítnutí
RSS

Stoltenberg slíbil, že Švédsko „brzy“ vstoupí do NATO navzdory tureckému odmítnutí

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg rychle uvítal a oslavil páteční oznámení tureckého prezidenta Tayyipa Erdogana, že jeho země ratifikuje žádost Finska o vstup do NATO. (Foto: Flickr)







Šéf NATO agentuře Reuters řekl, že je to „dobrý den pro všechny, kteří věří v rozšíření NATO“. Řekl: „Finské členství posílí NATO, posílí finskou bezpečnost. Posílí také švédskou bezpečnost.“




NATO cvičí s vojáky přímo v evropských městech mezi lidmi
Ale přestože se obě severské země dříve zavázaly vstoupit do aliance „ruku v ruce“, po Erdoganových výrocích se ukázalo, že Švédsko zůstane stranou. Maďarsko je jedinou další zemí, která rovněž zůstala zdrženlivá a doposud odmítala podniknout kroky k ratifikaci.



Stoltenberg však uvedl, že Erdogan je stále ochoten pokračovat v konzultacích o případném členství Švédska. „Jsem také přesvědčen, že se Švédsko brzy připojí, a budu o to usilovně usilovat,“ řekl.




Stoltenberg: Bachmut by mohl padnout v nejbližších dnech
Erdogan po schůzce se svým finským protějškem oznámil: „Rozhodli jsme se, že v našem parlamentu zahájíme protokol o přistoupení Finska k NATO.“



Pokud jde o Švédsko, Erdogan poznamenal, že jeho země předložila Stockholmu seznam 120 „teroristů“ , ale postěžoval si, že ani jeden z nich nebyl vydán.




Stoltenberg: Není cesty zpět vrátit se k normálu ve vztazích s Ruskem
Očekává se, že po zhoršení vztahů s Tureckem v důsledku incidentu s upálením koránu krajně pravicovým aktivistou bude švédská žádost o členství nadále váznout. Turecko rovněž požadovalo, aby švédské orgány zasáhly proti kurdským politickým skupinám a operativcům, a zároveň tvrdilo, že Stockholm na svém území hostil „teroristy“.



Mapa členských zemí NATO z roku 2016: Černá Hora se připojila v roce 2017 a Severní Makedonie v roce 2020.




Příjezd dalšího vybavení NATO do Evropy
Zdroj: mappr.co



Finsko zároveň buduje 200kilometrový plot podél hranic s Ruskem, aby posílilo bezpečnost, a to i po zprávách, že ruští muži houfně utíkali přes hranice, aby unikli branné povinnosti. Plot bude údajně 10 metrů vysoký a zakončený ostnatým drátem.



Zdroj: barrons.com




Ukrajina se stane členem NATO, uvedl Stoltenberg
Článek Stoltenberg slíbil, že Švédsko „brzy“ vstoupí do NATO navzdory tureckému odmítnutí se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden