Čína, Rusko a Írán dokončily společné vojenské cvičení v Perském zálivu
RSS

Čína, Rusko a Írán dokončily společné vojenské cvičení v Perském zálivu

Bidenova administrativa a Rada národní bezpečnosti uvedly, že pozorně sledovaly několikadenní společné námořní cvičení Číny, Ruska a Íránu, které se konalo v Ománském zálivu. (Foto: Twitter)







Cvičení „Security Bond-2023“ probíhalo od středy do soboty a podle čínského ministerstva obrany bylo zaměřeno na prohloubení „praktické spolupráce mezi námořnictvy zúčastněných zemí … a vnesení pozitivní energie do regionálního míru a stability“ . Spojenci potvrdili, že cvičení skončila v sobotu, a uvítali jejich „úspěch“.




Podivná otrava dívek v Íránu. Prezident uvedl, kdo za tím stojí
Íránská státní i ruská média zveřejnila a rozšířila záběry z cvičení, které zahrnovalo společné manévry válečných lodí, nasazení letadel a denní i noční dělostřelecké střelby.



Mluvčí NSC John Kirby v pátečním tiskovém prohlášení uvedl, že USA nejsou těmito cvičeními nijak zvlášť znepokojeny. „Budeme je sledovat, budeme je samozřejmě monitorovat, abychom se ujistili, že z tohoto cvičení nevyplývá žádná hrozba pro naše národní bezpečnostní zájmy nebo zájmy našich spojenců a partnerů v regionu,“ řekl pro CNN a připustil: „Ale národy trénují. My to děláme pořád. Budeme to sledovat, jak nejlépe dovedeme.“




Výrobní závod na drony navržený Íránem bude vybudován v Rusku
Podle deníku The Wall Street Journal je „přesto cvičení podstatně menší než ta, která zakotvila americká armáda, která ukončuje osmnáctidenní námořní cvičení na Blízkém východě za účasti 42 dalších zemí, včetně Izraele, Saúdské Arábie a SAE“.



Není to sice poprvé, co Rusové a Číňané společně cvičí v oblasti Perského zálivu nebo v jeho blízkosti, ale je to další známka prohlubující se spolupráce poté, co v únoru 2022 vyhlásili „partnerství bez hranic“.




Ukrajinské ozbrojené síly se připravují k protiútoku v Bachmutu?
Načasování cvičení přišlo také několik dní předtím, než má čínský prezident Si Ťin-pching přijet do Moskvy, aby se setkal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem a jednal s ním o válce na Ukrajině a o možných cestách k mírovým jednáním.



Iran, China, and Russia hold joint drills in Sea of Oman Dubbed „the Marine Security Belt 2023“, the military maneuver aims to strengthen regional security. Follow Press TV on Telegram: https://t.co/7h1TYXZOQt pic.twitter.com/cvuDJgBizb — Highlights (@highlightsnews1) March 17, 2023 Zdroj: wsj.com
Článek Čína, Rusko a Írán dokončily společné vojenské cvičení v Perském zálivu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden