McFaul: Zatykač na Putina bude platit do konce jeho života
RSS

McFaul: Zatykač na Putina bude platit do konce jeho života

Dne 22. února 2023 jsem podal u II. přípravného senátu Mezinárodního trestního soudu žádosti o vydání zatykače v souvislosti se situací na Ukrajině. (Foto: Flickr)







Předsoudní senát dnes vydal zatykače na tyto dvě osoby:



Vladimíru Putinovi, prezidentovi Ruské federace, a paní Marii Lvové-Belové, zmocněnkyni pro práva dětí v kanceláři prezidenta Ruské federace.
ICC chtěl stíhat Američany za válečné zločiny, pak přišla nečekaná věc




Na základě důkazů shromážděných a analyzovaných mým úřadem na základě jeho nezávislého vyšetřování potvrdila komora předběžného řízení, že existují oprávněné důvody domnívat se, že prezident Putin a paní Lvová-Belová nesou trestní odpovědnost za nezákonnou deportaci a přemístění ukrajinských dětí z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruské federace, což je v rozporu s čl. 8 odst. 2 písm. a) bodem vii) a čl. 8 odst. 2 písm. b) bodem viii) Římského statutu.



Incidenty zjištěné mým úřadem zahrnují deportaci nejméně stovek dětí odebraných ze sirotčinců a dětských domovů. Tvrdíme, že mnohé z těchto dětí byly následně dány k adopci do Ruské federace. V Ruské federaci byl prostřednictvím prezidentských dekretů vydaných prezidentem Putinem změněn zákon, aby se urychlilo udělování ruského občanství, což usnadnilo jejich adopci do ruských rodin.




ICC vydal zatykač na Putina kvůli válečným zločinům
Michael McFaul, bývalý velvyslanec USA v Rusku, předpověděl, že zatykač, který v pátek vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) kvůli údajným válečným zločinům ruského prezidenta Vladimira Putina, zůstane ruskému vůdci až do konce života.



„Putina bude zatykač ‚pronásledovat do konce života‘,“ napsal McFaul v sobotu na Twitteru a podělil se také o svůj páteční rozhovor s moderátorem Chuckem Toddem v pořadu Meet The Press televize NBC News.



Zdroj: icc-cpi.int




Článek McFaul: Zatykač na Putina bude platit do konce jeho života se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden