Putin řekl Siovi, že je „otevřen vyjednávacímu procesu“. USA reagují
RSS

Putin řekl Siovi, že je „otevřen vyjednávacímu procesu“. USA reagují

V Kremlu probíhá jednání, které je popisováno jako úvodní neformální schůzka prezidentů Si a Putina. (Foto: Flickr)







Zatímco očekávané srdečnosti a vyjádření o sbližování se vyměnily, mezi nejpozoruhodnějšími prvními prohlášeními zazněla slova Putina, který řekl, že je „otevřen“ mírovým rozhovorům s Ukrajinou a zprostředkovatelskému úsilí Číny.



„Máme spoustu společných úkolů, cílů,“ řekl Putin svému čínskému protějšku a zároveň mu poblahopřál ke znovuzvolení do čela čínského státu na třetí pětileté období. Si na oplátku uvedl, že „ Rusku se pod Putinovým vedením podařilo prosadit prosperitu“. Putin se dále vyjádřil, že „projednáme vaši iniciativu [ohledně Ukrajiny], kterou vnímáme s respektem“.



„Jsme otevřeni procesu jednání o Ukrajině,“ dodal ruský vůdce. Siovi poznamenal, že „jsme se podívali na vaše návrhy řešení ukrajinského konfliktu“, a předeslal, že „o této otázce budeme jednat“.



Den předtím v rozhovorech pro média mluvčí NSC Bílého domu John Kirby prohlásil, že jakákoli „výzva k příměří“ na Ukrajině je „nepřijatelná“.




Čínský prezident označil Putina za „drahého přítele“
Je pravděpodobné, že Moskvu neuspokojí nic jiného než plné uznání Kyjeva, že Donbas patří pod Rusko; právě to však Washington odsoudí a bude se snažit přimět Zelenského administrativu k odporu.



Podle komentáře „Moskva uvedla, že návrh zváží, ale poukázala na několik faktorů, které stojí v cestě mírovému řešení na Ukrajině“. A další pohled Moskvy směřoval k dalším jednáním Xi: „Patří k nim naléhání Kyjeva a jeho západních podporovatelů na způsobení vojenské porážky Ruska, jejich rozhodný odpor k jakémukoli druhu příměří a také zákon přijatý ukrajinským prezidentem Vladimirem Zelenským, který zakazuje vést jednání s Ruskem, dokud bude Putin ve funkci.“



Kirby o setkání Si s Putinem: „Pokud dojde k nějaké výzvě k příměří, no tak to prostě bude nepřijatelné.“



Kirby on Xi meeting Putin: “If there's some sort of call for a ceasefire well that's just going to be unacceptable.” -> Only US mediated ceasefires are good! pic.twitter.com/4SrnKLBu3o — Lord Bebo (@MyLordBebo) March 20, 2023 * * *




Blinken varuje před návrhem míru ve válce na Ukrajině
Čínský prezident Si Ťin-pching v pondělí přijel do Moskvy na akci, kterou Peking nazývá „cestou za mírem“ – ovšem ve chvíli, kdy Bílý dům zdůrazňuje: „ Výzvy k příměří nyní nepodporujeme,“ jak uvedl mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby. „Rozhodně nepodporujeme výzvy k příměří, k němuž by vyzvala ČLR na schůzce v Moskvě, která by byla jednoduše výhodná pro Rusko,“ řekl Kirby.



Třídenní cesta byla zahájena přistáním Siova letadla na moskevském letišti Vnukovo, kde ho místopředseda ruské vlády pro cestovní ruch, sport, kulturu a komunikace Dmitrij N. Černyšenko přivítal ceremoniálem na červeném koberci a vojenskou dechovkou. Jeho první zastávkou byl Kreml, kde se uskutečnilo úvodní a neformální setkání s prezidentem Putinem.



„Jsem velmi rád, že se na pozvání prezidenta Vladimira Vladimiroviče Putina mohu vrátit na státní návštěvu do země našeho blízkého souseda,“ řekl Si při příjezdu. Dodal: „Čína a Rusko jsou dobrými sousedy a spolehlivými partnery spojenými horami a řekami.“



Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novinářům řekl, že na programu jednání bude především 12bodový mírový plán Číny na Ukrajině . „Ať tak či onak, otázky vznesené v (pekingském) plánu pro Ukrajinu budou během jednání dotčeny,“ řekl. „Komplexní vysvětlení ruského postoje podá prezident Putin.“



Jen několik hodin před tím, než bylo čínské prezidentské letadlo na cestě, zveřejnili Si i Putin samostatné články, které bilaterální summit předznamenávají, přičemž Si zdůraznil, že snaha Číny o ukončení ukrajinské krize odráží celosvětovou podporu. Putin zase napsal, že má „velká očekávání od nadcházejících rozhovorů“ se svým „starým dobrým přítelem“.




Čínský prezident Si přistál v Moskvě, setká se s Putinem
Putin uvedl, že se Siem má „nejvřelejší vztah“ v rámci partnerství mezi zeměmi, které „neustále sílí“ a dosáhlo „nejvyšší úrovně ve své historii“. Když Putin hovořil o rozhovorech, které jsou prvním osobním summitem s čínským vůdcem od začátku války na Ukrajině, zdůraznil: „Nepochybujeme o tom, že dají novou silnou dynamiku naší dvoustranné spolupráci v celé její šíři.“ Podle dalšího z Putinova dopisu, zveřejněného také v angličtině na státních internetových stránkách:



Hlavní však zůstalo nezměněno: mluvím o pevném přátelství mezi Ruskem a Čínou, které se neustále posiluje ku prospěchu a v zájmu našich zemí a národů. Pokrok dosažený v rozvoji dvoustranných vztahů je impozantní. Rusko-čínské vztahy dosáhly nejvyšší úrovně ve své historii a ještě více nabývají na síle; svou kvalitou překonávají vojensko-politická spojenectví z dob studené války, v nichž není třeba nikomu neustále rozkazovat a nikoho neustále poslouchat, bez omezení a tabu. V našem politickém dialogu jsme dosáhli nebývalé úrovně důvěry, naše strategická spolupráce nabyla skutečně komplexní povahy a stojí na prahu nové éry.



Putin se také v jednu chvíli obořil přímo na Spojené státy:



„Kolektivní Západ“, který se více než kdy jindy tvrdošíjně drží svých zastaralých dogmat a mizivé dominance, hazarduje s osudy celých států a národů. Politika Spojených států, která současně odstrašuje Rusko a Čínu i všechny, kdo se nepodřizují americkému diktátu, je stále tvrdší a agresivnější. Architektura mezinárodní bezpečnosti a spolupráce je demontována. Rusko bylo označeno za „bezprostřední hrozbu“ a Čína za „strategického konkurenta“.



Mezitím Washington velmi pozorně sleduje Siovu cestu, a to i proto, že se očekává, že čínský vůdce v nejbližší době uskuteční telefonický rozhovor s ukrajinským prezidentem Zelenským…..




McFaul: Zatykač na Putina bude platit do konce jeho života
Před setkáním Putina a Si mluvčí NSC Bílého domu John Kirby prohlašuje, že jakákoli „výzva k příměří“ na Ukrajině je „nepřijatelná“. pic.twitter.com/Z1MUvdlTwS



„Krize na Ukrajině, kterou vyprovokoval a usilovně podněcuje Západ, je nejvýraznějším, nikoli však jediným projevem jeho snahy udržet si mezinárodní dominanci a zachovat unipolární světový řád,“ napsal ruský vůdce. „Je naprosto zřejmé, že NATO usiluje o globální dosah aktivit a snaží se proniknout do asijsko-pacifické oblasti.“ Pokračoval:



Je zřejmé, že existují síly, které vytrvale usilují o rozdělení společného euroasijského prostoru na síť „exkluzivních klubů“ a vojenských bloků, které by sloužily k omezení rozvoje našich zemí a poškozovaly jejich zájmy. To však nebude fungovat.



Putin ke konci svého dopisu uzavřel: „Oceňujeme vyvážený postoj, který ČLR zaujala k událostem na Ukrajině, jakož i pochopení jejich historického pozadí a hlavních příčin.“ Zdůraznil přitom, že: „Vítáme připravenost Číny významně přispět k urovnání krize.“



Deník NY Times na základě čínských státních médií poznamenává, že Xiho do Moskvy doprovázeli „vysocí úředníci včetně Wang Yi, nejvyššího čínského diplomata, ministra zahraničí Qin Ganga a Cai Qi, ředitele Generální kanceláře Ústředního výboru Komunistické strany Číny“. Ukrajina zároveň vydala výzvu, aby Rusko stáhlo všechny své vojáky, a uvedla, že to je správný vzorec pro úspěšnou realizaci čínského „mírového plánu“.



Zdroj: nytimes.com




Ukrajinské ozbrojené síly se připravují k protiútoku v Bachmutu?
Článek Putin řekl Siovi, že je „otevřen vyjednávacímu procesu“. USA reagují se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden