Maďarský premiér Orbán: „Evropa trpí válečnou psychózou“
RSS

Maďarský premiér Orbán: „Evropa trpí válečnou psychózou“

Hlavním problémem, kterému dnes Evropa čelí, je válka, což staví Maďarsko do obtížné situace, protože dopady války jsou vážné a okamžité. Tato slova uvedl maďarský premiér Viktor Orbán na zasedání summitu Organizace tureckých států v Ankaře.







Premiér zdůraznil, že Evropa bohužel trpí „válečnou psychózou“ a kontinent se den ode dne více a více propadá do války. Orbán poděkoval představitelům tureckých států za posílení hlasu míru. Maďarsko je – vzhledem k asijskému původu svého obyvatelstva – čestným členem Organizace tureckých států.




Třetí světová válka? Je to blízko, tvrdí Orbán
Orbán poděkoval tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi, který podle jeho slov doposud dokázal úspěšně zprostředkovat jednání mezi válčícími stranami, a vyzval ho, aby ve svém úsilí pokračoval i v budoucnu.



„Jen tak můžeme mít šanci na mír,“ řekl Orbán. Tureckému prezidentovi rovněž poděkoval za to, že Maďarsko a Turecko mohou koordinovat svou činnost v rámci NATO.




Orbane, jdi do pr***e. Slovenský ministr zahraničí poslal tvrdý vzkaz do Maďarska
Geografická blízkost Maďarska k válečnému konfliktu podle Orbána postavila otázku úsilí o mír na první místo maďarské agendy.



„Ukrajina je sousední stát, a dopady války jsou proto vážné a přímé, inflace prudce roste a ceny energií jsou rekordně vysoké,“ řekl a dodal, že „mnoho Maďarů nyní ve válce zemřelo, protože do armády jsou povoláváni i muži z maďarské komunity na západní Ukrajině“.




Orbán ve výročním projevu hovořil velice jasně o současných hrozbách
„Pro Maďarsko je nejdůležitější záchrana lidských životů, a proto se zasazujeme o co nejrychlejší příměří a mírová jednání.“



Premiér zároveň vyjádřil názor, že to, co se děje v Evropě, je víc než jen válka, protože ve skutečnosti se „přehazují mocenské poměry v celé Evropě“ , což bude mít dopady i na Turecko.




Ukrajina se ohrazuje proti Orbánovu mírovému postoji k rusko-ukrajinskému konfliktu
Dodal, že v Maďarsku se objevuje i další hrozba:



„Ve světové ekonomice probíhají procesy, které by mohly vést k nové globální rovnováze.“




„Je čas vysušit bažinu“. Orbán říká, že „každý věděl“, že EU je zkorumpovaná ještě před skandálem
Uvedl, že segmentace světové ekonomiky je proti zájmům Maďarska a Maďarsko nevidí svou budoucnost v segmentaci, ale v jednání v kolektivním zájmu a ve zlepšení vzájemného propojení.



„Turecké státy v tom mohou sehrát klíčovou roli, protože zde jsme evropské, kavkazské a středoasijské země vzájemně propojené na základě vzájemného respektu a dáváme tak dobrý příklad celému světu,“ uvedl premiér ve svém projevu.



Zdroj: rmx.news
Článek Maďarský premiér Orbán: „Evropa trpí válečnou psychózou“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden