Necelých 20 % amerických studentů si vybralo užitečné (STEM) diplomy
RSS

Necelých 20 % amerických studentů si vybralo užitečné (STEM) diplomy

Po absolventech v oborech jako věda, technologie, inženýrství a matematika – zkratka STEM – je globální sháňka, obvykle je jich ale nedostatek. Mnohé země se pokusily nábor do STEM podpořit, aby tak pomohly oborům důležitým pro růst jako medicínská technologie, digitální služby, mobilita nebo počítačová věda. Úspěšnost zemí v této snaze se však různí.
Jak hlásí Katharina Buchholz ze Statista na základě čísel posbíraných Institutem pro statistiku UNESCO, jsou to terciální (vysokoškolští) studenti v Malajsii a Tunisku, kdo jsou ze zemí, z nichž jsou k dispozici data, nejčastěji STEM, když tam jsou promováni ve STEM oborech ve 43,5, respektive ve skoro 40 procent studentů. I Indie má velký podíl studentů, co si vybrali STEM, tj. 34%, a vzhledem ke své populaci asi 1,4 miliardy lidí, tj. největší na světě, produkuje v těchto oborech celkem nejvíce absolventů.
Více infografiky najdete na  Statista
UNESCO nepublikovalo data z Číny. V roce 2016 uvádělo Světové ekonomické fórum, že Čína ve skutečnosti produkuje 4,7 milionu absolventů STEM ročně, čímž by ve skutečnosti předběhla i indická čísla. Avšak podle National Science Foundation klasifikuje Čína obory jako inženýrské a vědecké dost široce, v důsledku čehož ta data nejsou dost porovnatelná. Vládní agentura USA v roce 2014 napočítala 1,6 milionu čínských absolventů ve vědě a inženýrství, což by bylo méně než těch promující v Indii.
K dalším zemím, které mají hodně absolventů STEM, patří Spojené arabské emiráty, Německo, Bělorusko a Jižní Korea, kdy ty všechny produkují přes 30 procent absolventů STEM. Obecně země, kterým se daří produkovat vyšší podíl absolventů STEM než jiné, se nejčastěji nachází v arabském světě, ve Východní Evropě a i ve Východní Asii. Za Tuniskem jsou mezi příjemci diplomů ze STEM vysoko nad 29 % také Alžírsko, Mauretánie a Maroko, kdy tam všude v tomto regionu převažuje počítačové inženýrství. Arabské země ze Zálivu, tj. z místa, kde se v poslední době protlačuje inovativní ekonomika, také na některých místech produkují nadprůměrný počet absolventů STEM, zvláště ve Spojených arabských emirátech a v Ománu.
Západní Evropa ale s výjimkou Německa není zrovna líhní STEM. V Británii je jen 26 procent absolventů ze STEM oborů, stejně jako 25 procent ve Francii a 23 procent ve Španělsku. Ještě méně je takových absolventů na Amerických kontinentech, když jejich podíl v USA a v Brazílii je 19,6 respektive 17,5 procenta.
BY TYLER DURDEN
MONDAY, MAR 20, 2023 – 11:55 AM
Zdroj: https://www.zerohedge.com/personal-finance/less-20-american-students-choose-stem-degrees


Nejčtenější za týden