Surfařská hvězda ohlásila bojkot mužů v ženských sportech
RSS

Surfařská hvězda ohlásila bojkot mužů v ženských sportech

Zatímco ženský sport stále více opanovávají biologičtí muži, naopak se to neděje. Přitom existuje také stále více žen, které se prohlašují za muže, ale ty se ve sportech neobjevují. To je ovšem celkem logické, protože biologická žena by v takovém souboji neměla nejmenší šanci.
Stále více nejen místních, ale i mezinárodních soutěží umožňuje mužům závodit v ženských kategoriích jen na základě prohlášení se za ženu. Pokud má tedy jakýkoli sportovec příliš velké ambice a nedaří se mu získat vavříny v mužské kategorii, pak stačí, když se prohlásí za ženu – a z jinak průměrného sportovce je náhle šampionka.
I když se většině sportovkyň tato stále častější praxe jistě nelíbí, většinou se bojí cokoli namítat ze strachu, že budou nařčeny z transfobie a vyloučeny z dalších závodů.
Ne tak surfařské eso Bethany Hamiltonová, která kritickým videem  oslovila svých 2,1 milionu sledujících na Instagramu . Důvod: Od nynějška by na ženské surfování měli mít nárok i biologičtí muži. Hamiltonová to nepodporuje: pak už nebude soutěžit, prohlásila a dostalo se jí hodně povzbuzení.
Surfařská hvězda Bethany Hamiltonová slouží jako vzor síly a bojovného ducha pro nespočet lidí: Ve 13 letech přežila útok žraloka, při kterém přišla o levou paži. To ji však nezastavilo od její sportovní vášně a přesto se stala velmi úspěšnou profesionální surfařkou.
Hamiltonovou na barikády přivádí skutečnost, že Světová surfařská liga (WSL) chce nově umožnit účast na ženských turnajích i tzv. trans ženám. Podle WSL stačí udržovat určitou hladinu testosteronu (pod pět nmol/L) po dobu alespoň jednoho roku, aby byl muž považován za ženu. A to bez operace změny pohlaví.
Hamiltonová v únoru ve videu zpochybnila, že hladiny hormonů poskytují informace o pohlaví člověka. „Je to tak jednoduché?“ zeptala se a diskutovala o tom, jak ji jako sportovkyni s 15 lety zkušeností znepokojilo rozhodnutí WSL. Ona sama již nebude soutěžit ani podporovat ligu, pokud tato pravidla zůstanou v platnosti.
Surfařka poukázala na nápadnou nerovnost mezi trans ženami a trans muži v příslušných turnajích. A konečně, zatímco biologičtí muži nadále infiltrují a vítězí v ženských sportech, opak není pozorován. 
Hamiltonová věří, že trans ženy by měly mít své vlastní soutěže. Chce mluvit za všechny ty dívky a ženy, kterým připadá nespravedlivé, aby biologičtí muži soutěžili v ženských sportech, ale příliš se bojí tento problém řešit.
Zatímco byla napadena trans lobby, získala velkou podporu od většiny svých následovníků a několika dalších sportovců. Tedy i od lyžařského esa Julie Mancuso, která už má zlato z olympijských her: „Fandím ti, Bethany,“ napsala.
„Děkuji, že jsi promluvila za všechny ženy a dívky tam venku. To všechno jsou zajímavé otázky k orientaci v tomto obtížném tématu a doufejme, že budeme pokračovat v boji za budoucnost ženského sportu.“
S Hamiltonovou souhlasila i profesionální plavkyně Riley Gainesová. Poděkovala jí za její slova a označila je za velmi inspirativní. Ve skutečnosti je Gainesová také veřejně proti biologickým mužům v ženských sportech:  Výslovně podporuje skutečnost, že republikáni v USA chtějí prosadit zákon, který by umožňoval v ženských sportech pouze biologické ženy. 
„Pokud věříte ve vědu, víte, že existují muži a ženy,“ argumentovala Gainesová. „Popírat to znamená popírat vědu, popírat logiku, popírat rozum a upřímně řečeno popírat zdravý rozum.“
Kritizovala, že levičáci začali vytvářet nová jazyková pravidla (např. slovo mateřské mléko má být nahrazeno výrazy „inkluzivnějšími“, i když kojit mohou pouze biologické ženy).
„Vymažeme ženy jako celek,“ kritizovala plavkyně. „Měníme definice slovníků. Máme soudkyni Nejvyššího soudu, která nedokáže definovat, co to znamená být ženou, protože tvrdí, že není bioložka.
Nejsem biolog, ale to není potřeba, aby člověk věděl, jaká má žena oproti mužům omezení. Muži jsou v průměru vyšší, fyzicky silnější a rychlejší než ženy – to je fakt.“ Gainesová, stejně jako mnoho dalších, cítí, že nechat muže soutěžit v ženských sportech je prostě nespravedlivé.
Zatím to však na žádný zvrat v ženském sportu v tomto směru nevypadá. Naopak: V USA totiž nedávno soud rozhodl, že i ve vzpírání musí být  mezi ženy vpuštěni biologičtí muži.
Biologičtí muži však mají být v ženských kategoriích účastni i na nejbližším MS v atletice a na Olympiádě v Paříži. Protesty těch několika málo odvážných sportovkyň tak zatím nemají u sportovních funkcionářů téměř žádnou odezvu.
Pro takzvané „trans ženy“ – tedy biologické muže –  se výhra stává dětskou hrou, ale vítězství je ve skutečnosti bezcenné…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Surfařská hvězda ohlásila bojkot mužů v ženských sportech se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden