18 evropských zemí podepsalo společný dar munice pro Ukrajinu
RSS

18 evropských zemí podepsalo společný dar munice pro Ukrajinu

Celkem 17 členských států EU a Norsko podepsaly společnou dohodu o nákupu munice pro posílení obranných schopností Ukrajiny, oznámila v pondělí Evropská obranná agentura (EDA) se sídlem v Bruselu. (Foto: Flickr)







K iniciativě se připojily Belgie, Česká republika, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Kypr, Lucembursko, Malta, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko a Švédsko.




Maďarsko blokuje prohlášení EU k zatykači ICC na Putina
V rámci dohody budou signatářské země usilovat o urychlené pořízení dělostřeleckých nábojů ráže 155 mm v krátkodobém horizontu a několika druhů munice v dlouhodobém horizontu.



EDA uvedla, že dohoda vysílá jasný signál obrannému průmyslu, aby zvýšil výrobní kapacity, a potvrzuje závazek EU podporovat Ukrajinu.




Kuleba slibuje „odvetu“ zemím, které nepomohly Ukrajině
„Projekt vytvořený EDA poskytuje pevný rámec pro přistupující členské státy, aby mohly co nejdříve poskytnout Ukrajině munici. Flexibilní a inkluzivní povaha dohody umožní, aby se k iniciativě později připojily další členské státy,“ uvádí se v tiskové zprávě agentury.



Vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell – který je zároveň šéfem EDA – uvítal rozhodnutí přijaté 17 členskými státy EU.




Očekává se, že Turecko po pátečním summitu ratifikuje členství Finska v NATO
„Společným zadáváním zakázek prostřednictvím projektu EDA a mobilizací finanční podpory z Evropského mírového nástroje poskytneme Ukrajině více a rychleji. Opět tak prolamujeme tabu a uvolňujeme potenciál spolupráce EU v oblasti společných zakázek,“ uvedl Borrell v pondělí po zasedání ministrů obrany a zahraničí EU.



Maďarský ministr obrany Attila Szalay-Bobrovniczky, který byl přítomen pondělnímu zasedání ministrů zahraničí a obrany EU společně s ministrem zahraničních věcí a obchodu Péterem Szijjártó, prozradil, že Maďarsko se k dohodě nepřipojilo a místo toho se rozhodlo pro „konstruktivní zdržení se hlasování“ .




Nechutné: Pedofilní kanibalské obrázky vystavené v Parlamentu EU
Maďarský ministr obrany Attila Szalay-Bobrovniczky (L) a ministr zahraničních věcí a obchodu Péter Szijjártó na zasedání ministrů zahraničí a obrany EU. (Facebook)



Uvedl, že jedním z návrhů bylo, aby členské státy převedly na Ukrajinu všechny své stávající zásoby munice nebo jejich část, což Maďarsko nepovažuje za produktivní, když vyzývá k uzavření míru při nejbližší příležitosti.




EU chystá nové nařízení, budete muset povinně renovovat
„V této otázce Maďarsko, jelikož nepodporuje válku zbraněmi ani vojáky, využilo tzv. konstruktivní zdržení se hlasování,“ řekl novinářům.



„Jinými slovy, (Maďarsko) nebude blokovat plány ostatních zemí v tomto směru na základě vzájemného respektu k rozhodnutím jednotlivých členských států.“




Proukrajinská skupina sabotovala plynovody Nord Stream, zní z USA
Současně dodal, že vzhledem k tomu, že návrh by nevedl k ukončení krveprolití, ale spíše by dále zvýšil šance na eskalaci, Maďarsko se nepovažuje za zavázané se této iniciativy účastnit.



Zdroj: rmx.news
Článek 18 evropských zemí podepsalo společný dar munice pro Ukrajinu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden