Čína radí USA ohledně Ukrajiny poté, co se utváří nový světový řád
RSS

Čína radí USA ohledně Ukrajiny poté, co se utváří nový světový řád

Čínský prezident Si Ťin-pching se vrátil do Pekingu po své dvoudenní návštěvě u prezidenta Vladimira Putina kvůli mírovému plánu na Ukrajině, který navrhla Čína. Pokud jde o ukrajinskou krizi, nedošlo k ničemu, co by se dalo považovat za průlom, ale jednání vyvolalo rychlou reakci Washingtonu. (Foto: Twitter)







Důležitější jsou širší důsledky toho, že se oba „drazí přátelé“ zavázali utvářet nový světový řád a podepsali několik paktů o hospodářské, technologické a strategické spolupráci. Tato slova zachytil ve středu titulek agentury Reuters… „Čínský prezident Si Ťin-pching a ruský prezident Vladimir Putin se při odjezdu čínského vůdce z Moskvy zaměřili na utváření nového světového řádu, když během své dvoudenní návštěvy přímo nepodpořili Putinovu válku na Ukrajině.“ Pravděpodobně nejdůležitější výměna názorů proběhla během rozloučení předtím, než Siův doprovod zamířil na letiště, a byla zachycena (nebo spíše určena) kamerami…



Si Ťin-pching: „Přichází změna, která tu nebyla 100 let, a my tuto změnu řídíme společně.“ Putin: „Souhlasím.“




„Svět se právě teď mění.“ Toto sdělil čínský prezident Putinovi
Putin Siovi řekl, že mírový plán „koresponduje s názorem Ruské federace“ ; z Bidenových úst však zaznělo: „Nenechte se zmást“, protože jde o to, že Moskva se snaží „zmrazit válku podle svých vlastních podmínek“ , jak řekl ministr zahraničí Blinken. V úterý také mluvčí NSC John Kirby prohlásil, že Čína není nestranným prostředníkem a že Čína „ neustále papouškuje ruskou propagandu“.



Ve středu čínské ministerstvo zahraničí vrátilo úder a obvinilo Washington, že „neustálými dodávkami“ zbraní na bojiště „přilévá olej do ohně“ konfliktu. Mluvčí Wang Wenbin byl na Kirbyho a Blinkenovy komentáře z předchozího dne dotázán přímo.



„Americká strana tvrdí, že postoj Číny není nestranný. Je však nestranné nepřetržitě dodávat zbraně na bojiště? Je nestranné neustále eskalovat konflikt? Je nestranné umožnit, aby se dopady krize přenesly do celého světa?“ . Wang řekl.




Indonésie ukončí karty Visa a Mastercard a zavede nový platební systém
„Doporučujeme americké straně, aby přehodnotila svůj vlastní postoj k ukrajinské otázce, odvrátila se od chybné cesty přilévání oleje do ohně a přestala přenášet vinu na Čínu,“ dodal. Mluvčí dále zdůraznil, že Peking „nemá v ukrajinské otázce žádné zištné motivy, nestál nečinně stranou… ani neusiloval o zisk pro sebe“, ale že „to, co Čína udělala, spočívá v jediné věci, a to v podpoře mírových jednání“.



Dále tvrdil, že v rozporu s rozšířenými domněnkami na Západě stojí světové společenství na straně Číny, která diplomaticky usiluje o mír. Podle přepisu:



V otázce Ukrajiny sílí hlasy pro mír a racionalitu. Většina zemí podporuje zmírnění napětí, stojí za mírovými rozhovory a je proti přilévání oleje do ohně. To je také postoj Číny. Návštěva prezidenta Si Ťin-pchinga v Rusku je cestou přátelství, spolupráce a míru. Byla vřele přijata na mezinárodní úrovni. Vyzýváme USA, aby se zamyslely nad svou vlastní rolí v ukrajinské otázce, přestaly přilévat olej do ohně a přestaly vinu svalovat na Čínu.




Putin: Budeme podporovat rozšíření používání čínského jüanu
Wang upřesnil, že „budeme i nadále pevně stát na straně míru a dialogu a na správné straně historie a společně se zbytkem světa se budeme konstruktivně podílet na usnadnění politického řešení ukrajinské otázky“.



K překvapení mnohých ukrajinský prezident Zelenskyj v úterý vyzval Čínu k zahájení rozhovorů o dalším postupu na základě nabídky „ukrajinského vzorce“ pro mírová jednání. Není jasné, jaká bude reakce Pekingu, ale bylo to všeobecně vnímáno jako nečekaná a pozitivní předehra. Rovněž se ukázalo, že ať už dojde k jakýmkoli mírovým jednáním za účasti čínského zprostředkování, USA nebudou stát v čele, ale budou pravděpodobně odsunuty na vedlejší kolej – navzdory blízkosti Kyjeva.



Lord help us pic.twitter.com/OERfp4ks0A — End Wokeness (@EndWokeness) March 22, 2023 Zdroj: reuters.com , rferl.org




Maďarsko blokuje prohlášení EU k zatykači ICC na Putina
Článek Čína radí USA ohledně Ukrajiny poté, co se utváří nový světový řád se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden