Evropské jaro? Zatímco Francie hoří, Německo se chystá na velké stávky
RSS

Evropské jaro? Zatímco Francie hoří, Německo se chystá na velké stávky

S tím, jak se „zima naštvanosti“ zachvacující celou Evropu už eskaluje do „jara naštvanosti“, tak se stávky a protesty z Francie, Řecka a dalších okolních zemí šíří do Německa.
Podle Reuters se německé odbory Verdi a železniční a dopravní odbory EVG chystají příští pondělí rozpoutat paralyzující stávky letišť a železnic v zemi.
Verdi vyjednává za 2,5 milionu pracovníků veřejného sektoru včetně těch z letišť a jiných uzlů veřejné dopravy. Tyto odbory kvůli neustálému inflačnímu tlaku požadují vyšší mzdy. EVG vyjednává za 230 000 zaměstnanců německých drah Deutsche Bahn a autobusových společností.
Mezitím tato největší evropská ekonomika sklouzává do recese, když se nachází uprostřed inflační krize. Poté, co ve čtvrtém kvartále 2022 Němci zažili propad HDP o 0,4 %, se čeká, že ekonomika se v prvním kvartále propadne ještě více.
„Německá hospodářská činnost se v tomto čtvrtletí nejspíš zase propadne,“ uvedla Bundesbank. „Ten propad však asi bude menší než v posledním čtvrtletí 2022.“
Dvě po sobě jdoucí čtvrtletí negativního růstu znamenají recesi a ta přichází spolu s tím, jak na spotřebu těžce dopadá inflace. Kombinace obojího drtí životní úroveň a vyvolává vlnu nespokojenosti.
Během toho, kdy se na příští týden v Německu chystají stávky a protesty, tak třetí největší ekonomika Evropy Francie již hoří, protože prezident Emmanuel Macron tam vnutil svou penzijní reformu.
Zatímco v Západních zemích roste nestabilita a hrozí rozšíření bankovní krize, je tam hlavní starostí, zda je NATO adekvátně vybaveno na zvládnutí příštích konfliktů.
BY TYLER DURDEN
WEDNESDAY, MAR 22, 2023 – 07:45 AM

Strana holandských traktorových protestujících to natřela Zelené agendě vlády a EU

Odsoudí EU s tím, jak se z Macrona stává plnocenný diktátor, odklon Francie od demokracie? Nepočítejte s tím
Zdroj: https://www.zerohedge.com/markets/european-spring-germany-braces-major-strikes-while-france-burns


Nejčtenější za týden