Senátor Mike Lee obviňuje centrální banku z inflace a chce „konec Fedu“
RSS

Senátor Mike Lee obviňuje centrální banku z inflace a chce „konec Fedu“

Senátor Mike Lee o víkendu vyjádřil své výtky vůči Federálnímu rezervnímu systému, uvedl, že centrální banka nese vinu za inflaci, a zpochybnil její roli v měnové politice. (Foto: Flickr)







Lee, R-Utah, se v neděli objevil na svém osobním účtu na Twitteru v době, kdy Federální rezervní systém čelí zvýšené kontrole ze strany politiků v důsledku krachu banky v Silicon Valley a pokračující inflace.



Utažský senátor sdílel tweet republikána Thomase Massieho z Kentucky, v němž Massie uvedl: „Fed inflaci nekontroluje, ale způsobuje ji.“.




Prezident FEDu: „Máme nekonečně množství hotovosti“
Massie uvedl, že peníze, které Fed půjčil americkému ministerstvu financí s „uměle nízkými (úrokovými) sazbami“ během pandemie COVID-19, způsobily inflaci, s níž se Američané potýkají dodnes.



„Vzhledem k tomu, že Federální rezervní systém často způsobuje právě to, čemu měl zabránit, je možná na čase přehodnotit jeho strukturu a roli,“ uvedl v reakci Lee.



„KONEC FEDU,“ uvedl Lee v pozdějším tweetu, což byl zjevný odkaz na knihu bývalého texaského kongresmana Rona Paula z roku 2009. Paul je otcem současného senátora Randa Paula z Kentucky, který je častým Leeovým spojencem.




„Hra skončila, jsme v recesi,“ říká odborník na drahé kovy
Federální rezervní systém, jehož úkolem je zmírňovat inflaci a nezaměstnanost, od loňského roku agresivně zvyšuje úrokové sazby ve snaze ochladit rostoucí ceny.



Představitelé Fedu se sejdou v úterý a ve středu, kde rozhodnou, zda budou pokračovat ve zvyšování sazeb.



Lee označil názor, že je nejlepší držet politiku mimo měnovou politiku, za „absurdní“ a řekl, že Fed není dostatečně odpovědný voličům.




„Jde o globální přebudování vlády“. Fittsová přináší varování
„Tím, že jsme mnohá rozhodnutí týkající se měnové politiky drželi stranou od volených zástupců – a místo toho jsme tuto pravomoc předali ‚expertům‘, jejichž rozhodnutí jsou v podstatě nepřezkoumatelná – jsme Fedu poskytli určitý stupeň úcty, který je historicky vyhrazen despotům,“ uvedl na Twitteru. „Někteří říkají, že je šílené zpochybňovat Fed. Mnohem bláznivější je to nedělat.“



Lee není jediným senátorem, který Fed kritizuje, a někteří demokraté požadují větší regulaci menších bank. Senátorka Elizabeth Warrenová, D-Massachusetts, zaslala Fedu spolu s ministerstvem financí a Federální společností pro pojištění vkladů dopisy, v nichž žádá regulační orgány, aby prošetřily dohled nad bankou Silicon Valley před jejím pádem.



„Nezapomeňte, že za dohled a dozor nad těmito bankami je v konečném důsledku odpovědná Federální rezervní banka a (předseda Federálního rezervního systému) Jerome Powell,“ uvedla Warrenová. „A dali jasně najevo, že si myslí, že jejich úkolem je zmírnit regulaci těchto bank. Nyní jsme viděli důsledek.“



Zdroj: yahoo.com




Dolarová panika: Fed poslal Švýcarsku prostřednictvím swapové linky rekordních 6,3 miliardy dolarů
Článek Senátor Mike Lee obviňuje centrální banku z inflace a chce „konec Fedu“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden