Maďarsko nyní blokuje nevymahatelný zatykač na Putina
RSS

Maďarsko nyní blokuje nevymahatelný zatykač na Putina

Všichni víme, že zatykač vydaný u ICC nemá prakticky žádnou váhu zejména u velmocí, které soud nikdy neuznávaly. Již předem tak bylo jasné, že žaloba na Putina dopadne úplně stejně jako žaloba na Američany, kteří měli páchat zločiny v Afghánistánu.
Tedy vše půjde do ztracena, což znamená, že ze strany EU, která žalobu podala, šlo jen o trapnou frašku. Jakousi perličkou celého případu pak bylo zjištění, že žalobce je muslim pákistánského původu, jehož homosexuální bratr byl ve vězení za pedofilii.

Jen výše uvedené nadále ukazuje, o jak trapné divadlo zde ve skutečnosti jde. K dovršení toho všeho se nedaří EU vydat společné prohlášení, neboť Maďarsko tyto snahy vetuje.
Právě dnes se proto opět schází hlavy států EU, aby jednaly o této žalobě a o vetu Maďarska.
Kvůli maďarskému vetu nemohla EU vydat společné prohlášení k zatykači vydanému „Mezinárodním trestním soudem“ na Vladimira Putina. Například „ministr zahraničí“ EU Josep Borrell mohl svým jménem přečíst pouze vlastní krátké prohlášení, ve kterém řekl:
„EU považuje odsouzení haagského soudu za začátek vyžadování odpovědnosti od Putina.“
Ministři spravedlnosti EU již dříve v pondělí vydali společné prohlášení, ve kterém podpořili rozhodnutí ICC. Maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová však dokument nepodepsala.
Na dnešním summitu hlav států a vlád EU v Bruselu se pravděpodobně bude projednávat také oficiální stanovisko maďarské vlády.
Z Ruska přišla jasná a stručná odpověď:
„Rusko s tímto orgánem nespolupracuje a pravidla vycházející z ICC pro nás budou právně neplatná.“
Jak oznámila mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová již v pátek na svém kanálu Telegram, tak:
„Rusko není smluvní stranou Římského statutu Mezinárodního trestního soudu a není k tomu povinno.“
ICC uznává pouze 123 států světa s celkem pouhými 30% světové populace, což znamená, že většina lidí na této planetě mu není nijak podřízena.
ICC sídlí v Haagu a je založen na mnohostranném Římském statutu ze 17. července 1998 a svou činnost zahájil 1. července 2002. 
Pouhá skutečnost, že země jako Čína, Indie, USA, Turecko, Izrael a Rusko (z nichž tři jsou členy Rady bezpečnosti OSN!) neuznávají ICC nebo později od podpisu dohody odstoupily, ukazuje, jak velkou fraškou podobné žaloby jsou.
Státy EU mají členství v ICC povinné, podobně jako mají povinné například členství ve WHO, odkud také není možné-  jste-li členem EU –  vystoupit.
USA se dlouhodobě pokoušejí preventivně zabránit předávání státních příslušníků USA ICC uzavřením dvoustranných dohod se smluvními stranami ICC a dalšími státy.
Od roku 2002 navíc tzv. „American Service-Members‘ Protection Act“ zmocňuje prezidenta USA vojensky osvobodit americké občany, kteří by se museli zodpovídat před ICC v Haagu. Americké úřady mají zakázáno spolupracovat se soudem.
Soudu v Haagu tak rozhodně není většina tohoto světa nijak podřízena, tudíž i jeho pravomoci se příliš přeceňují. EU pak opět jen odkrývá svoji vlastní trapnost a neschopnost,,,
 
 
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Maďarsko nyní blokuje nevymahatelný zatykač na Putina se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden