Čína s Ruskem zahajují nahrazení dolaru
RSS

Čína s Ruskem zahajují nahrazení dolaru

Rusko podporuje čínský plán na využívání yuanu v mezinárodním obchodu, což by mohlo znamenat ohrožení postavení dolaru jako dominantní světové rezervní měny.
Náhledový obrázek: Čínský prezident Xi Jinping nalevo gestikuluje při rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem při jejich schůzce v moskevském Kremlu v Rusku 20. března 2023. (Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)
Podle ruského prezidenta Vladimira Putina, který počátkem tohoto týdne v Moskvě vedl rozhovory se svým čínským protějškem, dosáhly rusko-čínské vztahy své nejvyšší úrovně v historii. Oba vůdci dosáhly dohody o osmi strategických záležitostech včetně dohody o vyrovnávání vzájemného obchodu se svým národními, asijskými, africkým a americkými partnery v měně yuan.
Jedním z ústředních témat byl projekt plynovodu Sibiř 2, kdy RIA Novosti hlásí, že všechny parametry projektu byly dohodnuty. Podle zprávy uvedené tiskové agentury bude tento nový plynovod schopen do Číny přes Mongolsko přivést 50 miliard kubických metrů plynu, což znamená „spolehlivé a stabilní dodávky z Ruska.“ Putin také řekl, že Moskva podporuje plán Pekingu na obchodování yuanech a také výslovně naléhal, aby se v yuanech vyrovnávaly i mezinárodních obchody s Asií, Afrikou a s americkými zeměmi.
Oba vůdci během Xiho návštěvy v Moskvě předvedli silnou jednotu, o čemž analytici říkají, že může pro Západní hegemonii představovat závažnou hrozbu.
„Aby čínští vůdci udělali svou první návštěvu právě v Rusku, dává historicky smysl, protože jsme si vzájemně největšími sousedními zeměmi. Jsme také strategickými partnery. Naše vztahy po dlouhé roky odolávaly různým těžkostem a v průběhu toho času posilovaly,“ řekl během televizí vysílané schůzky s Putinem Xi.
Ruský prezident ohledně rusko-čínských vztahů řekl, že role jejich národních měn by měla dále posilovat a měla by se rozšiřovat vzájemná přítomnost finančních a bankovních struktur. Dodal, že dvě třetiny obchodování mezi oběma zeměmi už teď probíhá v rublech a v yuanech.
Rovněž se zmínil, že Rusko s Čínou mají v úmyslu sestavit pracovní skupinu pro rozvoj dopravního potenciálu Severní mořské trasy, což by mělo být v souběhu s nárůstem dodávek ruského kapalného plynu do Číny.
Také by měla posílit kooperace mezi oběma zeměmi v IT. Putin řekl: Rusko s Čínou, pokud zkombinují svůj potenciál, tak by se mohly stát světovými vůdci ve vývoji umělé inteligence a informačních technologií.
Agenda se týkala i války na Ukrajině i čínského mírového plánu, záležitosti sankcí a zpráv, že Londýn je připraven na Ukrajinu dodat munici z ochuzeného uranu. K tomu poslednímu Putin jemně naznačil, že každá hrozba narazí na úměrnou odpověď a pak dodal: „Kolektivní Západ je zjevně odhodlán s Ruskem bojovat do posledního Ukrajince.“
Obě hlavy státu odsoudily politiku sankcí, kdy říkají, že to je od Západu neférové, když své konkurenty odrazují od rozvoje, a není to v zájmu míru.
Také čínská diplomatická větev pokračuje v kritice Západní politiky ohledně Ukrajinské války.
Spojené státy tvrdí, že zabraňují válkám, ale jen málo konfliktů a válek, co vypukly v Evropě a i po světě nemělo se Spojenými státy nic společného. Tvrdí, že udržují mír, lidé ale nevidí žádná praktická opatření aplikovaná pro mír. Vidí pouze neustálé dodávky zbraní na bojiště,“ řekl mluvčí čínského ministra zahraničí Wang Wenbin.
March 22, 2023
editor:  REMIX NEWS
author:  MAGYAR HÍRLAP

Začíná čínský yuan podrývat dominanci dolaru?

USA zavírají oči nad rozpadem dominance petrodolaru kvůli sankcím na Rusko

Poszar měl pravdu, Saúdové v Davosu potvrzují plány na prodeje ropy nikoliv za dolary

De-dolarizace zrychluje a ve směřování obchodů sehrají důležitou roli krypto-měny

Saúdská Arábie právě zabila petrodolar
Zdroj: https://rmx.news/china/china-russia-move-to-replace-the-dollar/


Nejčtenější za týden