Emisí míň nebude. Za to práce a peněz ano
RSS

Emisí míň nebude. Za to práce a peněz ano

ALEXANDRA DÍTĚTOVÁ
V případě zavedení emisní normy Euro 7 bude Škoda Auto muset zavřít jednu výrobní halu a o práci přijde v automobilce a u dodavatelů 10 000 lidí . V Evropě můžou přijít o práci statisíce lidí. Proberou se konečně politici?


Tento konkrétní a velmi křiklavý případ by snad mohl pomoci. Automobilový průmysl je pro Evropu obrovsky důležitý. Jde ale o to, aby si politici i úředníci v Bruselu uvědomili, že tohle je pouze špička ledovce. Musí jim konečně dojít, že celá zelená transformace, kterou tak bezhlavě prosazují, je nesmyslná a potenciálně velmi nebezpečná.
Proč? No protože se takto urputně odehrává jen v Evropě resp. v Evropské unii.
To v důsledku znamená dvě zásadní věci. Tou první je, že se nedostaví kýžený cíl v podobě globálního snížení emisí a tím zastavení změny klimatu (nechci se pouštět do debat, zda je to možné). Evropská unie je už totiž z globálního hlediska hluboko pod desetinou celkových emisí.
Tou druhou je, že Evropská unie zchudne. Firmy ztratí konkurenceschopnost na globálních trzích, zákazníci budou všechno kupovat dráž.
Asie, Amerika, Austrálie, o Africe nemluvě se totiž chovají nesrovnatelně pragmatičtěji. V USA se vztekají aktivisté, že prezident Biden povolil obří těžbu ropy a plynu na Aljašce, Čína ovládá skoro celý byznys s obnovitelnými zdroji, ale zároveň staví stovky nových uhelných elektráren, v Austrálii těží a vyvážejí rekordní množství uhlí, které se vozí třeba i do vyspělého Japonska a dalších zemí. Zkrátka celý svět, kromě Evropské unie, si uvědomuje, že základem je mít dostatek energie a to za dostupné ceny. Bez ní se totiž všechno zhroutí, což bude mít v důsledku fatální dopady nejen na život lidí, ale i na životní prostředí.
Nejhorší totiž je, že celá evropská zelená transformace obsahuje spoustu na hlavu postavených nesmyslů. Například ona norma Euro 7. Ta mj. způsobí, že se nevyplatí vyrábět malá auta. V případě Škody má jít o modely Fabia, Scala a Kamiq. Z logiky věci přitom jasně vyplývá, že jsou malé vozy ve všech ohledech ekonomičtější. Ale nebudou se vyrábět. Naopak se budou vyrábět velká a drahá auta, která si lidé nebudou moci dovolit. K čemu to povede? No samozřejmě k tomu, že budou používat starší, méně ekologické.
To nedává žádnou logiku. Stejně jako to, že Evropská unie vypíná své uhelné a dokonce i jaderné elektrárny, aby pak dovážela ze všech koutů světa zemní plyn, který se většinou těží brutálně neekologickým frakováním (v EU je zakázané). Nemluvě o tom, že se kvůli tomu plynu musí sklánět hlava před velmi pofidérními režimy v různých Katarech, Ázerbajdžánech apod. Stejně tak oceány křižují obří tankery naložené údajně ekologickou biomasou. Houby s octem. Kácí se obrovské plochy lesů, potom mazutové lodě vozí dřevo, které se potom pálí v elektrárnách na druhém konci světa. Co je na tom ekologického? Nic.
Za to je to ale skvělý byznys pro všechny, kdo pobírají všelijaké dotace a navíc prodávají drahou elektřinu, pro banky, které tuto rádoby zelenou transformaci financují, pro pojišťovny, které to všechno pojišťují.
Ti všichni vydělají, stejně jako zmíněná Asie, Amerika a další. Klima si toho ani nevšimne. Zaplatí to drtivá většina Evropanů.


Alexandra Dítětová


  The post Emisí míň nebude. Za to práce a peněz ano first appeared on .


Nejčtenější za týden