Jak z toho ven?
RSS

Jak z toho ven?

ZUZANA MAJEROVÁ
Na politické scéně se objevují nová hnutí a strany, která jsou nespokojená s politikou současné vlády. Jaký potenciál má podle Vás protestní hnutí?
Platí zde, bohužel, nepřímá úměra. Čím více protestních hnutí, tím menší šance na úspěch. Čím rozdrobenější je opozice, tím větší mají strany současné vládní koalice šanci, aby si udržely moc.
Proč jednotlivé subjekty zastupující nespokojené občany téměř nespojují své síly?
Váš dotaz je správný, ale obracíte se na nesprávného. Právě Trikolora v posledních letech opakovaně předvedla, že se umí dohodnout a spojit síly s podobně směřujícími politickými subjekty. Ve sněmovních volbách 2021 jsme kandidovali společně se Svobodnými a Soukromníky a na naší kandidátce se také objevili lidé z Manifestu a Strany nezávislosti ČR. V komunálních a senátních volbách 2022 jsme úzce spolupracovali s SPD. V prezidentských volbách jsme v prvním kole otevřeně podpořili kandidáta SPD a ve druhém kandidáta ANO. Zrovna v těchto dnech jsme poslali dopis Andreji Babišovi a Tomio Okamurovi, ve kterém je vyzýváme k větší spolupráci opozičních parlamentních i neparlamentních stran. Opravdu se raději ptejte jiných. Na naší straně je dobré vůle dostatek.
Prezident Petr Pavel se připojil k vládní koalici a účastníky protestu z 11. března obvinil ze sympatií s Ruskem. Vláda se tímto snaží snižovat požadavky demonstrantů. Považujete za bezpečné podobné úmyslné rozdělování společnosti?
Tato nařčení jsou nejenom hloupá, ale především vylhaná. Je to nebezpečný trend, že svým politickým protivníkůmpodsouvají myšlenky a činy, které nezastávají a nedělají, a to vše s úmyslem tak nějak předem je diskvalifikovat v politické soutěži. Celé je to hodně jinak. To, že nejsme vyloženě proukrajinští, k čemuž z historie dávné i nedávné existuje dostatek důvodů, ještě neznamená, že jsme proruští. My jsme, a teď hovořím konkrétně za Trikoloru, především pročeští. Co je politika? Hájení zájmů. Čeští politici mají na prvním místě hájit zájmy českých občanů, nikoli zájmy Washingtonu, Bruselu, Moskvy, Kyjeva či kohokoli jiného.
Jak dlouho bude vláda schopná ignorovat nespokojené občany?
Do té doby, dokud se nenajde dostatečně nadkritické množství občanů, kteří je s jejich politikou hájení cizích zájmů pošlou tam, kam patří. Do háje, do zapomnění, na politický hřbitov.
Pan prezident schválil změnu ve valorizaci důchodů. Podle průzkumu společnosti Median 80 % dnes pracujících lidí nevěří, že jim státní důchod bude na živobytí ve stáří stačit. Na co by se měli za současné ekonomické situace připravit občané od 35 let a starší?
Pokud budou české vlády hospodařit tak, jak hospodaří Fialova vláda národní zkázy, měli by se lidé připravit na to, že starobní důchod je neuživí a měli by si také sami včas odkládat něco na stáří. A ještě lepší bude, když ve volbách pošlou do vlády odpovědné hospodáře, kteří ořežou zbytné státní výdaje, kterých je víc než dost, což státní kase umožní nešetřit na seniorech a dalších potřebných skupinách našich obyvatel.

The post Jak z toho ven? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden