Saúdská Arábie znovu otevře velvyslanectví v Sýrii, čímž rozzlobí USA
RSS

Saúdská Arábie znovu otevře velvyslanectví v Sýrii, čímž rozzlobí USA

Sýrský prezident Bašár Asad je i nadále „přiváděn z chladu“ a rychlým tempem se vrací do arabského regionu. (Foto: Flickr)







Agentura Reuters ve čtvrtek potvrdila dřívější zvěsti, že Saúdská Arábie a Sýrie jsou na pokraji plného obnovení diplomatických styků. Obě země nyní znovu otevřou svá velvyslanectví, což je obrovský krok. Je dalším krokem návrat do Ligy arabských států?



„Sýrie a Saúdská Arábie se dohodly na znovuotevření svých velvyslanectví poté, co před více než deseti lety přerušily diplomatické styky, uvedly tři zdroje obeznámené s touto záležitostí, což by znamenalo skok vpřed v návratu Damašku do arabského svazku,“ píše agentura Reuters.




Muž si pamatoval minulý život a pomohl najít ruiny starověkého chrámu v Sýrii
Vzájemné otevření ambasád je údajně výsledkem jednání mezi Saúdy a vysokým představitelem syrské rozvědky. Zdroj agentuře Reuters sdělil, že se „připravují na znovuotevření ambasád po svátku Íd al-Fitr“, což je odkaz na muslimský svátek na konci dubna.



Naposledy Spojené arabské emiráty hostily Asada a jeho manželku na oficiální návštěvě – první po více než deseti letech.



USA a Izrael nebyly z tohoto vývoje nadšeny a sbližování Sýrie a Zálivu přichází také v souvislosti s normalizací vztahů mezi Íránem a Saúdskou Arábií. Jeden ze zdrojů pro Al-Džazíru uvedl:




Syrští občané vyhnali turecký konvoj po tomto incidentu
„Převládající postoj lze definovat jako: ‚časy se změnily, arabské jaro je minulostí a region přechází k nové budoucnosti s novými geopolitickými charakteristikami‘,“ dodal úředník, který se sám nedávno usmířil s Damaškem poté, co v létě 2011 přeběhl k syrské opozici.



Zdá se, že země Perského zálivu byly ochotny uznat, že syrská vláda v desetileté válce zvítězila, a jít dál, ale Washington nikoli. USA pokračují ve vojenské okupaci severní Sýrie a Izrael rozšířil svou bombardovací kampaň, dokonce tento týden udeřil na mezinárodní letiště v Aleppu.



Saúdská Arábie znovu otevře své velvyslanectví v Sýrii a připojí se tak k seznamu několika regionálních zemí, které obnovily styky s Damaškem poté, co se jim více než deset let nedařilo svrhnout jeho vládu. Kondolence Izraeli, USA a Spojenému království za to, že se jim nepodařilo izolovat Sýrii po vítězství v konfliktu.




Americká základna v Sýrii zasažena dvěma raketami
Stále také platí dalekosáhlé americké sankce. Po smrtícím zemětřesení, které otřáslo Tureckem a Sýrií a zabilo desítky tisíc lidí, však Asadovi vyšli vstříc regionální lídři.



Saúdská Arábie a spojenci jako Katar a Spojené arabské emiráty pomohli USA v čele snah o změnu režimu v Damašku. Rusko a Írán však přišly Sýrii na pomoc ve válce, která si vyžádala statisíce obětí a zanechala velkou část země v troskách.



Zdroj: aljazeera.com
Článek Saúdská Arábie znovu otevře velvyslanectví v Sýrii, čímž rozzlobí USA se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden