84 % neúspěšných žadatelů o azyl v Irsku nebylo deportováno, jejich status je neznámý
RSS

84 % neúspěšných žadatelů o azyl v Irsku nebylo deportováno, jejich status je neznámý

Téměř 4 000 neúspěšných žadatelů o azyl, kterým byl v Irsku v posledních pěti letech vydán příkaz k vyhoštění, má v současné době v zemi „neznámý status“, vyplývá z nejnovějších údajů. (Foto: Flickr)







Na základě žádosti o svobodný přístup k informacím vládní údaje, které vidělo médium NewsTalk, ukázaly, že v letech 2018 až 2022 bylo neúspěšným žadatelům o azyl vydáno 4 631 příkazů k deportaci.



Z toho Úřad Garda National Immigration Bureau (GNIB) vykonal pouze 314 příkazů, tj. 7 %, zatímco ministerstvo spravedlnosti poskytlo pomoc v dalších 430 případech (9 %) osobám, které dobrovolně opustily irské území.



Zbývajících 84 procent, přibližně 3 887 osob, má v současné době v zemi neznámý status.



Pokud se ponoříme do údajů z loňského roku, je to matné čtení, neboť irský stát úspěšně deportoval pouze 26 osob, kterým byl vydán příkaz k vyhoštění, což činí 5 procent.



Opoziční strany vytýkají vládě, jak se v poslední době vypořádává s azylovou krizí, která zemi zachvátila. V roce 2022 zažilo Irsko rekordní rok v počtu žádostí o azyl, a to 13 651. Údaje ministerstva spravedlnosti zaznamenaly šestkrát vyšší počet žádostí než v roce 2021. Imigrace do Irska v roce 2022 rovněž dosáhla 15letého maxima.



Opoziční představitelé se rychle vrhli na nejnovější údaje jako na důkaz další, hluboce zakořeněné neschopnosti či neochoty politických představitelů účinně zabezpečit hranice země.



Předseda Strany irské svobody Hermann Kelly řekl Remix News: „Pro všechny záměry a účely nemá Irsko žádné hranice a žádnou imigrační politiku kromě toho, že je všechny pustí dovnitř a nechají je tam.“



„Je zcela nehorázné odměňovat občanstvím ty, kteří do naší země vstoupili nelegálně, jak to nedávno udělal ministr spravedlnosti McEntee.“



„V zájmu bezpečnosti a ochrany našich dětí je nezbytné, aby tato vláda byla odvolána a aby ji nahradili poslanci Strany irské svobody (Irish Freedom Party TDs), aby mohli skoncovat s turistikou za sociálními dávkami a bující kriminalitou způsobenou tímto nebezpečným nesmyslem „Žádné hranice, Irsko pro všechny“.



„To nejmenší, co by stát mohl udělat, je vymáhat příkazy k deportaci, protože stát s radostí vymáhá soudní příkazy vůči Irům.“



„Nezbytnou odpovědí státu na tento současný debakl je otázka následovaná činem: ‚Jste tu nelegálně? Okamžitě deportujte!“



Vedoucí Aontú Peadar Tóibín řekl NewsTalk: „Je to neuvěřitelná situace, že ti, kteří neuspěli se svou žádostí o azyl, že naprostá většina z nich je buď stále v zemi, nebo vláda neví, kde jsou.“



„Že na letištích nebo v trajektových přístavech neexistuje žádný proces, který by identifikoval, kdy osoba opustila zemi, a v mnoha ohledech je vládní systém deportace dobrovolný. Lidé tím budou šokováni.“



„Deportace znamená, že vám vláda vydá příkaz, ale nesleduje, zda je splněn,“ dodal.



Nové údaje následují po nejnovějších statistikách, podle nichž irské ministerstvo sociální ochrany v loňském roce přidělilo cizincům 237 000 čísel PPS. Číslo PPS neboli Personal Public Service number je jedinečný identifikátor, který je vyžadován před tím, než může jednotlivec získat přístup k dávkám sociální péče a veřejným službám.



Azylová krize v Irsku se minulý měsíc dostala také na titulní stránky novin, když vládní údaje odhalily, že 40 procent nově příchozích na dublinské letiště, kteří v loňském roce požádali o mezinárodní ochranu v Irsku, ztratilo nebo zničilo své cestovní doklady v době mezi odletem a příjezdem k imigrační kontrole, což představitelé opozičních stran označili za značné bezpečnostní riziko.



Zdroj: rmx.news
Článek 84 % neúspěšných žadatelů o azyl v Irsku nebylo deportováno, jejich status je neznámý se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden